Obróbka gwintów wewnętrznych.
Wymiary.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Obróbka gwintów wewnętrznych.
Witajcie! Jestem nowicjuszem w temacie i mam kolejne pytanie. Proszę o wyrozumiałość. Dostałem do zrobienia detal, gdzie jest gwint wewnętrzny G1" I mam do dyspozycji tabelę z otworami pod gwint i według niej wiertło powinno mieć 30.75mm średnicy. Z kolei inżynier pokazał mi na telefonie aplikacje jaką jest icad i mówił żebym wymiary brał z tej strony bo mam dokładnie wszystko opisane. Z kolei kolega tokarz z którym pracuje mówi mi ,,żebym się z tym tak nie pie$dolił. Bo od tego mamy tą tabelę" z tym że według tabeli minimalny otwór ma fi30.29mm, a maksymalny fi30.95mm. Otwór z pod wiertła fi30. 75mm czym powinienem się sugerować w tym przypadku żeby było najpewniej? Według Icad średnica wewnątrz d1 powinna mieć 30,291mm czym się sugerować w takim przypadku? Pozdrawiam! 

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Re: Obróbka gwintów wewnętrznych.
Żadna tabela nie podaje sztywnych wymiarów, po to są tzw tolerancje. Tak samo jak tolerancje mamy dla wymiarów wew jak i zew, tak i gwinty też mają tolerancję.
Inna sprawa to czy gwint jest nacinany nożem czy gwintownikiem, gwintownik z racji budowy bardziej spęcznia materiał niż nacinanie nożem bo cały zarys jest robiony za jednym przejściem.
Jeśli wycelujesz w środek czyli ~30.5 mm będzie dobrze.
Inna sprawa to czy gwint jest nacinany nożem czy gwintownikiem, gwintownik z racji budowy bardziej spęcznia materiał niż nacinanie nożem bo cały zarys jest robiony za jednym przejściem.
Jeśli wycelujesz w środek czyli ~30.5 mm będzie dobrze.
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Re: Obróbka gwintów wewnętrznych.
Witam jest w stanie mi ktoś pomóc/ wytłumaczyć jak dobrać parametry w gwincie wewnętrznym