PROBLEM Z OSIĄ NARZĘDZIA!!!
Nie właściwa pozycja narzędzia w osi względem wrzeciona.
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
PROBLEM Z OSIĄ NARZĘDZIA!!!
Witam. Pracuje przy Tokarce Femco Fanuc. Jest karozela z 12 narzędziami i na przeciwko na stałe wrzeciono. Karozela z narzędziami jest przesuwna w dwóch osiach X i Z. Zauważyłem po ostatnim dzwonie, czyli uderzeniu chyba tej karozeli we wrzeciono przez kolegę z pracy że teraz jest sytuacja że narzędzie ustawia się niby w osi a realnie jest poza osią. Sprawdzałem na 3 gniazdach różnych że jest to samo. Nawet zmieniałem koszyki i wiertła na różne i to samo. Proszę o pomoc i porady? Czy to coś poważnego? Czy da radę coś z tym zrobić czy tylko serwis czeka? Czekam na porady i pomoc.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Re: PROBLEM Z OSIĄ NARZĘDZIA!!!
Geometria do ustawienia. Trzeba poluzować śruby na wieńcu, zjechać na X0 i młotkiem przed drewniany klocek ustawiać odchylke tak jak by w osi Y.
Zjeżdżasz na X0 a na uchyt przyklejasz zegar i w gniazdo dajesz końcówke. Jak będziesz obracał uchwytem to będzie widać w którą stronę uderzyć.
Wiele tematów o tym
Zjeżdżasz na X0 a na uchyt przyklejasz zegar i w gniazdo dajesz końcówke. Jak będziesz obracał uchwytem to będzie widać w którą stronę uderzyć.
Wiele tematów o tym
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: PROBLEM Z OSIĄ NARZĘDZIA!!!
Zmień tytuł założonego tematu ;Bartunio85 pisze: ↑09 wrz 2021, 15:49Witam. Pracuje przy Tokarce Femco Fanuc. Jest karozela z 12 narzędziami i na przeciwko na stałe wrzeciono. Karozela z narzędziami jest przesuwna w dwóch osiach X i Z. Zauważyłem po ostatnim dzwonie, czyli uderzeniu chyba tej karozeli we wrzeciono przez kolegę z pracy że teraz jest sytuacja że narzędzie ustawia się niby w osi a realnie jest poza osią. Sprawdzałem na 3 gniazdach różnych że jest to samo. Nawet zmieniałem koszyki i wiertła na różne i to samo. Proszę o pomoc i porady? Czy to coś poważnego? Czy da radę coś z tym zrobić czy tylko serwis czeka? Czekam na porady i pomoc.
: PROBLEM Z OSIĄ NARZĘDZIA PO DZWONIE !!!
P.s.
Nie korzystaj z rady mojego przedmówcy , bo polegniesz przy tej robocie.
Wezwij Serwis.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki