Alternatywa dla chłodziwa Cogelsa Cuttinsol ADF 500?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: Alternatywa dla chłodziwa Cogelsa Cuttinsol ADF 500?
Co chcesz przez to osiągnąć? ( zmiana chłodziwa).sebasbox pisze: ↑06 wrz 2021, 11:44Stoję przed wymianą chłodziwa w maszynie. Do tej pory stosowałem Cogelsa Cuttinsol ADF 500, a właściwie zastosowałem 1 raz i chłodziwo wytrzymało ca. 9 miesięcy. Teraz chłodziwo zmieniło już kolor z jasnego na taki trochę ciemniejszy (pewnie zaczeło kisnąć).
Maszyna u mnie jest wykorzystywana głównie hobbystycznie co oznacza że średnio robię obróbkę pewnie raz na tydzień lub dwa a w miedzyczasie maszyna stoi.
Warunki dla chłodziwa wydają się by dobre tj. garaż jest w bryle domu co za tym idzie w zimę mam tam stałą temperaturę na poziomie 18-19 stopni (jeśli to ma znaczenie).
Zastanawiam się czy jest jakaś lepsza alternatywa dla ADF 500 czy może nie ma co szukać i kupić ponownie takie samo?
Będę wdzięczny za podzielenie się doświadczeniem.
W/g mnie 9 miesięcy życia to dobry wynik dla chłodziwa.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
Jasiu może są niedrogie. Grotan 100pln za litr. Kto bogatemu zabroni? Kilogram sody, kilka pln. Ja używam i niczego nie zatyka, bo co miałaby zatkać?Przecież to jest wodorozpuszczalne.
,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Robiłem na emulgolach, cimstarach, a teraz w firmie gdzie używa sie fuchsa ecocool 68 cf 3 pl
I nie psuje się ono w naszych nieciekawych warunkach, na mojej maszynie było już więcej spłukanych olejów niż fuchsa i nic nie śmierdziało. Dodam że nie mam żadnych filtrów tylko sitko.
I nie psuje się ono w naszych nieciekawych warunkach, na mojej maszynie było już więcej spłukanych olejów niż fuchsa i nic nie śmierdziało. Dodam że nie mam żadnych filtrów tylko sitko.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Hmm
Zwykle po 12 miesiącach się zmienia ..... , przynajmniej ja tak robię.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki