Co bardziej precyzyjne?

Tematy inne dotyczące mechaniki nie pasujące do żadnego z działów.

ARGUS
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: ARGUS » 14 sie 2008, 09:49

Porozmawiaj z kolegą "Piotrjub"
On robi maszyny z wysokiej półki i raczej profesjonalnie niż amatorsko
Z własnego doswiadczenia "napalonego na CNC amatora"
powiem Ci że wykonanie maszyny to jest pikuś (pomijam kosztay)
ale precyzyjne wykonanie maszyny i precyzyjne jej zmontowanie w warunkach amatorskich -- z amatorska wiedzą to jest droga prez mękę :-)
Im wyższej potrzebujesz dokładności tym trudniej i więcej czasu pochłania
Zamówisz konkretne precyzyjne podzespoły a "bazę" bedziesz miał krzywą to i maszyna wyjdzie krzywo :-)
Ja oś "Z" skręcałem na gotowo i rozkręcałem kilkanaście razy
Nauczyłem się i przypomniałem sobie sporo rzeczy
Ale nie podjąłbym się zrobienia maszyny z dokładnością do 0,05 pomimo tego że swoją złożyłem z dokładnościa do 0,03 (nie wiem jeszcze czy obróbka też będzie miała taka dokładność
Proponuję Porozmawiaj z kolegą "Piotrjub"
Pozdrawiam

Tagi:

Autor tematu
Kazik_Wichura
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 4

Post napisał: Kazik_Wichura » 14 sie 2008, 10:18

Co do warsztatu i podejścia to raczej amatorskie nie jest, składalismy innego rodzaju urządzenia wymagające wysokiej precyzji (np: aparature ultrawysokiej prózni) i jest tu kilka osób, które potrafią zrobić "co nieco" ;) brak nam tylko doświadczenia z CNC,a dokładniej z mechaniką w CNC.

Dziękuje za namiar.
Kazik

[ Dodano: 2009-06-28, 14:25 ]
Przepraszam za odgrzebywanie kotleta i pisanie postu pod postem, ale trochę czasu upłynęło odkąd powstał ten temat a dziś nastąpiło jego zakończenie.

Wraz z innym studentem z mojego wydziału stworzyliśmy takie małe urządzenie do nanoszenia past grubowarstwowych. Ja odpowiadałem za mechanikę, kolega za elektronikę i oprogramowanie.

Oto i urządzenie:
Obrazek

kilka szczegółów mechanicznych:
- podstawa granitowa (masa w sumie około 27kg)
- mechanika wykonana w firmie Rexroth
- silniki krokowe 200 kroków/obrót
- przełożenie za pomocą paska zębatego 1:3
- stolik podciśnieniowy - konstrukcja i wykonanie własne (działa wyśmienicie :) )

Uzyskane wyniki (wartości zmierzone)
- krok silnika - 3,4 um przesuwu nakrętki
- powtarzalność +/- 10 um
- szybkość ruchów 2mm/s
- pole robocze 80 x 80 mm (ograniczone przez wielkość stolika)
- oś Z regulowana manualnie (pokrętło od potencjometru) w zakresie 3,6 mm z krokiem 10um

Zdjęcie z wyników (powierzchnia laminatu po której rysowaliśmy stalowym trzpieniem ostro zakończonym)
Obrazek
liczby wyrazone w um.

Docelowo urządzenie ma posiadać głowice pozwalającą nanosić pasty grubowarstwowe (np przewodzącą z nanosrebrem).Część elementów wygląda mniej profesjonalnie (listwa z zaworami, czy kolektor wężyków) ale brakło czasu i pieniędzy.

Praca wykonana na Politechnice Wrocławskiej, na wydziale Elektroniki Mikrosystemów i Fotoniki.

Pozdrawiam Kazik_Wichura

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mechanika”