Rura o większych średnicach ze stali 304?

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce metalu ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4463
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Rura o większych średnicach ze stali 304?

#11

Post napisał: pitsa » 06 sie 2021, 22:48

oprawcafotografii pisze:potrzebuję beczki 10-25l
A może plastik? Chyba są takie 20 litrów LDPE albo "kompozyty" w środku białe LDPE i na zewnątrz kolor:



Widziałem sporą "winnicę" warsztatową z dużymi niebieskimi beczkami..

ale pomysł, na własne zbiorniki ciekawy. Może zamiast rury, hydroformowanie?




zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ


pavyan
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 793
Rejestracja: 12 paź 2018, 21:36

Re: Rura o większych średnicach ze stali 304?

#12

Post napisał: pavyan » 06 sie 2021, 23:01

Szukaj "KEG 20l slim", to chyba najlepsze wyjście jeżeli musisz mieć koniecznie "gąsiory" ze stali (dla mnie to dziwne).
Jest także inny KEG, cienkościenny 18-litrowy do Coca-Coli - ale ten drogi.
Według mnie, kupowanie rury o średnicy 219-254-306mm i spawanie z tego zbiornika do fermentacji wina jest bardzo mało sensowne (mówiąc oględnie :D ).
Rury o tej średnicy nie są tanie, plus dwa krążki, jakiś wlew, spawanie...
Rur szukaj w ITALINOX, NEUMO, HECO, ANOX itd.
Ja do wina używam tylko szklanych gąsiorów, są 10l, 15l, 20l, 25l i większe - do wyboru, do koloru (AMBROSIO). A do fermentacji na miazdze używam beczek plastykowych 30-40l.
W szkle widać co się dzieje wewnątrz, ile osadu, a to przydaje się przy lewarowaniu.
Fakt, można stłuc - ostrożność konieczna, ale są do nich kosze z tworzywa w komplecie.
Pomogłem? Kliknij, proszę :-)


Autor tematu
oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Posty: 6354
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Rura o większych średnicach ze stali 304?

#13

Post napisał: oprawcafotografii » 07 sie 2021, 06:51

Pisałem chyba, ale przypomnę o co chodzi - nie o zbiornik jako taki, bo tu można szkło zastosować,
które poza tym, że się tłucze to ma same zalety. Chodzi o dojrzewanie wina w dębowej beczce.
Problem polega na tym, że w małej beczce - np. 15l jest za dużo drewna stykającego się z winem
- niczym wino odpowiednio się utleni wypłuka za dużo treści z drewna i całość nabierze smak tartaku ;)

Niestety przy małej winnicy cudów nie ma - z 7-8 krzewów jednej odmiany nie zrobię więcej niż
powiedzmy te 15l wina. Cudów nie ma, wody się nie dodaje :) Niestety wrzucenie kawałka dębu
do szklanego balonu to nie to samo - brak mikro utlenienia wina, które daje beczka drewniana...

Kombinuje powoli dalej ;)

q

Dodane 31 minuty 57 sekundy:
Poszukałem i znalazłem takie dane (ilość tlenu jaka dostarczana jest do wina w beczkach):

0,049 mg/L-dzień w pierwszym tygodniu

Ciężar właściwy tlenu to około 1.4mg/cm3
Czyli do każdego litra wina należy dostarczyć <> 35mm3 tlenu na dobę PŁYNNIE,
na powierzchni odpowiadającej powierzchni beczki stykającej się z winem.

Podrobienie tego co dzieje się naturalnie w beczce nie jest chyba zbyt proste :)

Jak kogoś interesuje: https://www.mdpi.com/2227-9717/8/10/1250/pdf

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka metali”