Aliexpress VAT, czyli bogatemu i byk się ocieli...

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Re: Aliexpress VAT, czyli bogatemu i byk się ocieli...

Post napisał: orion32 » 31 lip 2021, 01:39

szopenn pisze:
30 lip 2021, 22:19
tuxcnc pisze:Ty masz nie tylko obsesje, ale też urojenia.

ale tego 8.50 to z zasady nie chce płacić bo ktoś sobie wymyślił "obsługę" a orion już przyklepał pisowski "wysiłek urzędniczy"
A co ty nieprzytomny? Uważasz, że ktoś tam pracuje za darmo? Za darmo, to nawet w mordę nie dostaniesz. Kapitalizm, wszystko za pieniądze. Są koszty, to ktoś je pokryć musi. W tym wypadku kupujący. Jak ci się nie podoba, to możesz zaskarżyć do sądu. Czy wygrasz wątpię, ale konstytucją, daje ci takie prawo.

,, Iditi na ch. j" maciąg.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: szopenn » 31 lip 2021, 09:40

orion32 pisze:A co ty nieprzytomny? Uważasz, że ktoś tam pracuje za darmo?

gdybym napisał taką głupotę to bym się za siebie wstydził, pomijając fakt że czegoś takiego nigdy bym nie napisał bo jeszcze aż tak nie jestem zaślepiony swoimi umysłowymi pierdamonami, żeby napisać że sasin wyszastał 70 baniek, wysilił się przy tym strasznie, w pocie czoła je sprzeniewierzył, więc należy mu się godna zapłata, nikt nie pracuje za darmo przecież - i jeszcze sobie uważać, że napisałem coś cudownego, myśl dnia.. no ale tak to jest z tymi pisowskimi myślicielami. Zresztą, w ogóle twoja natychmiastowa wręcz obecność rozjaśnia skąd wzięło się to 8.50 i wcale taki oderwany od rzeczywistości to nie jesteś, jednak ta chęć obrony zapędów aparatczyków to nie mogła wyjść od nikogo innego tylko od ciebie, zresztą jakieś zaskakujące to też nie jest, bo czego się można by spodziewać po zaledwie zasugerowaniu że rząd kradnie gorzej niż PO - uderz w stół jak to mówią.... przewidywalny jesteś niestety...

tuxcnc pisze:niestety wystarczy jeden troll żeby zrobić szambo...

doprawdy? teraz po zwyzywaniu od idioty przychodzi czas na analizę?
tuxcnc pisze:Chodzi wyłącznie o to, jak nowe zasady działają w praktyce.

->
szopenn pisze:czyli jak się sytuacja rozwija bo chce coś zamówić, nawet już z tym vatem na ali ekspress znalazłem oferty sporo tańśze niż przed vatem, ale nie chciałbym nawet 10 zł zostawić na poczcie. Ktoś może ogarną jaką metode wysyłki teraz wybierać?

czy ty naprawdę jesteś jakiś upośledzony? nie widzisz czego dotyczyło moje pytanie po tym jak go nie przeczytałeś i zwyzywałeś mnie od idiotów? przecież chodziło mi tylko o aspekt praktyczny nowych zasad, a to czy ja chce na poczcie zostawić 8.50 to jest moja sprawa, i to że ty z łatwością to akceptujesz, bo nie ma o co się bić, nie upoważnia ciebie od wyzywania kogoś idiotą - rozumiesz? chyba nadal nie, to załóż kolejny wątek o sobie jaki czujesz się pokrzywdzony, bo ktoś ci nawsadzał to może kolejny raz koledzy ci wyjaśnią kim jesteś - zwróć uwagę, że ja w nim udziału nie brałem, ale nie pozwolę sobie na coś co uprawiasz w stosunku do innych użytkowników tego forum zaniżając jego poziom.
tuxcnc pisze:Będziemy kupować na Aliexpress, dopóki będzie to wyglądało jak na poniższych obrazkach,

jasne, jeśli pojawi się opcja, która umożliwia mi lub nam ominięcie "sasinowego" characzu, np wysyłka z EU. Oczywiście dla ciebie to powód do zwyzywania kogoś i rozwalenia tematu na drobne, więc ja mógłbym powiedzieć, że jeśli ktoś ochoczo płaci te 8.50, a to przecież pomijalne tak jak twierdzisz, szczególnie np. jeśli u innego sprzedawcy dostępna jest wysyłka z realnego magazynu np z DE a nie chińskie obiecywanki, to jest frajerem... ale widocznie chce płacić to "sasinowe" i być przy okazji w klubie z orionem, ale czy to powód do zwyzywania kogos?? Równie dobrze mógłbym napisać że idiotyzmem jest porównywanie np oferty z allegro za np 80 zł i tego samego za 40 zł z ali (dowód na to, że niby nie jestem łosiem bo widzę że na allegro ktoś chce na mnie nabić), bo bym mógł powiedzieć.. phii.. co to jest 40 zł??? tylko idiota będzie czekał na przesyłkę z chin przy takiej różnicy ceny, z tymżę ty nie masz prawa do stanowienia o "kwocie" opłacalności zakupu, dla jednego będize to 40 zł i dopłaci, drugi dopłąci na allegro 200 zł i będzie miał to gdzieś i nic tobie do tego, więc racz pozwolić innym zdecydowania czy chcą dopłacić choćby to 8.50 jeśli będzie praktyczna możliwa opcja ominięcia tego characzu.
tuxcnc pisze:niestety wystarczy jeden troll żeby zrobić szambo...

jak widać w tym wypadku trzeba było dwóch.... taki jeden który musi w każdym temacie napisać że za pisu żyje mu się lepiej (na emeryturze), a drugi to odgórnie nawet jeśli ktoś jabłka liczył w podstawówce ucząc się podstaw matematyki to też jest idiotą, do niczego się nie nadaje bo powinien od razu skrzydło samolotu przeliczać i robić coś sensownego.

ps. tux.. na pewno ogarnąłeś, że ludzie są różni i nie jesteś anonimowy, pierwszy typ cię oleje - na takich już trafiłeś, drugi ci grzecznie będzie tłumaczył na przykładzie jabłek w podstawówce - na takiego też trafiłeś, na PW utarczki też miałeś, ale żeby innemu nie wpadło na myśl odwiedzić twój warsztat lub pracownie lub co tam masz, żeby ci wytłumaczyć w cztery oczy że nie nie jest wielbłądem, jesteś naprawdę na dobrej drodze do osobistych konfrontacji jak dalej będziesz tak postępował jak postępujesz to w końcu trafisz na typ trzeci - gwarantowane. Jeśli moderatorzy ciebie darzą sympatią ze względu na twoją wiedzę, to powinni choć trochę chronić ciebie przed samym sobą i nie pozwalać robić w każdym temacie chryi.

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: orion32 » 31 lip 2021, 10:12

Normalnie pantofelek. Idź do banku zrób przelew. Nie ważne czy będzie to 20gr czy 100pln zaplacisz za niego tyle samo. Jakąś kwotę, nie mniejszą niż, bo ktoś to obsługuje i to jest koszt. Dodatkowo bank musi zarobić, bo instytucją charytatywna nie jest.
Dlaczego na poczcie miałoby być inaczej.? Tylko dlatego, że ty masz pierdolca na punkcie pisu? Pisu nie będzie, a za takie rzeczy będziesz płacił.
Ot mentalność dziadersa.
PO to dno -aksjomat. Wszystko ma swoje miejsce - Wyborcza, w każdym kiblu! ***** konfederusków.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 31 lip 2021, 10:14

może dlatego, że w całym cywilizowanym świecie wysyłając list lub paczkę nie ma stawki za odbiór? i do tej pory tak było i nikomu nie przeszkadzało, a ty chcesz przepchać "nowy ład"??? to może pójdźmy o krok dalej, niech tux się przyzna ile paczek odebrał do tej pory z aliexpresu i niech za każdą zapłaci zaległe 8.50 skoro to takie normalne? a moze o krok dalej.. ile to razy orion odebrałeś paczkę z ali i cieszyłeś sie ze unikles oclenia? no to skoro obowiązek podatkowy to normalność to czemu z tymi paczkami nie poszedłeś dobrowolnie jak przykładny obywatel do urzędu celnego i nie powiedziales panstwo mnie nie oclili, zgłaszam sie na ochotnika. mentalność pisowca, jakby ci PO dołożyło ten characz to by było wycie a nie pieprzenie o normalności

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: orion32 » 31 lip 2021, 10:27

Tłumoku. Nie było opłat za parkowanie na ulicy. Teraz są. Niby dlaczego, skoro to przestrzeń publiczna? W takiej Warszawie opłaty za wywóz śmieci są uzależnione od zużycia wody. Co ma jedno do drugiego? Rada szambolana tak sobie wymyślila i jest.
Kiedyś za rozmowy komórkowe płacił dzwoniący i odbierający. I ludzie dzwonili i płacili.
Nie kupuję chińskiego badziewia z alliekspressu. Nie mam więc takich,, życiowych problemów ", za 8,50.
Napisałem, jak się nie zgadzasz z opłatą idź do sądu. Napisz czy wygrałeś.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 31 lip 2021, 10:31

no i co z tego że parkingi są płatne? nie musze na takich stawać - nie widzisz różnicy? a wywóz śmieci od użycia wody to skur**** tak samo jak to 8.50 i o tym mówię, tylko tłumoku ja już mam studnie głębinową i nie płace tego zasranego podatku i nie sprowadzam tego do normalności tak jak ty, bo to normalne nie jest, wręcz zrozumiałe jest że zechce to omijać i stąd zadałem pytanie - nie pytałem się co według ciebie jest normalne.

Co do powyższego to wniosek nasuwa mi się jednoznaczny, przychodzicie z tuxem żeby pienić, a na doświadczenia innych o praktycznym uniknięcie characzu trzeba będzie poczekać, wszakże chiny nie pozwolą sobie na stratę... może więcej sprzedawców będzie oferowało wysyłkę z eu - działającą, a nie tylko na papierze. POczekam, bo do obecnej normalności nie spieszno mi, a bez ali też dało się kiedyś żyć, może się trzeba będzie odzwyczaić i nie nabijać kasy sasinom bo nie ma to żadnego związku z normalnością.

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: orion32 » 31 lip 2021, 10:38

Możesz parkować poza miastem. Twój wybór. Jak stawiasz w strefie płatnego parkowania, a są to duże obszary, to placisz. Nawet jak w takiej strefie mieszkasz i nie masz możliwości zaparkować poza nią. Trzeba wykupić abonament. Ból istnienia. Można sprzedać samochód i nie płacić. Jest wybór. Można nie kupować z Chin i nie płacić. Jest wybór. Można jazgotac na forum, albo nie. Jest wybór.
Jak stworzymy unię eurichińską, to może opłaty celne zniosą. Na razie wiele towarów spoza eurokołchozu podlaga ocleniu.Dlatego płacisz. Życie kosztuje.
Kup towar z EOG, nikt od ciebie na poczcie 8,50 nie będzie wolał, nawet jak przesyłka przyjdzie pocztą. Bo nie będzie musiał tam siedzieć człowiek, który to cli.Masz wybór.
Ostatnio zmieniony 31 lip 2021, 11:01 przez orion32, łącznie zmieniany 1 raz.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 31 lip 2021, 10:58

zastanów się nad tym dlaczego po zadaniu pytania na grupie Ali expressu jak można obejść 8,50 dostałem odpowiedź, że wybierając taki i taki rodzaj dostawy poczta nie naliczyła opłaty. Czy to byl jakis błąd czy z jakiegoś powodu przy danym sposobie wysyłki nie doliczają to trzeba poczekać na doświadczenia innych. i toczy sie normalna dyskusja na temat doświadczeń zakupów po wprowadzeniu zmian. a tutaj nie obędzie sie od bycia zwyzywanym od idiotów bo przeciez 8.5pln to za mało zeby sobie w ogole tym du** zawracac albo po raz kolejny przemycania peanow na temat dobrodziejstwa obecnego rządu. Wniosek jest taki tu nie da nie normalniej wymienic doświadczeń.
Bo nie będzie musiał tam siedzieć człowiek, który to cli.Masz wybór
czyli jednak za pisu wrócila normalnosc bo przeciez urzednik sobie dorobi, pomijajac kwestie ze podwyzki po koronawirusie w panstwowce zostaly wstrzymane.. nie ma z kim nawet rozmawiać

orion32
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: orion32 » 31 lip 2021, 11:03

Ch. j mnie to obchodzi, jak można oszukać. Ja nie oszukuję.
Jest weekend, mam ciekawszy pomysł na życie niż czytanie twoich bredni. Bye.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: szopenn » 31 lip 2021, 11:13

oszukujesz.. nie zgłosiłeś zaległych paczek do oclenia tylko zacierales raczki ze po raz kolejny ci sie udalo.. jednym słowem bredzisz jak typowy pisuar.. nie oszukuje.. psia mac uczciwy sie znalazl.. nie da sie nie zauważyć że nowe przepisy dodały trudu urzędnikom bo poprzednio to co opodatkowali to opodatkowali reszte puscili w obieg a teraz pani na poczcie na kazdym pakunku musi je***c stemplem vat i clo i nikt jej za to grosza nie dopłaci za ten trud.. ale co jak co z tuxem to się dogadacie.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”