Projekt frezarki 750 * 600 * 100
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
ale wałki zamontowane w ten sposób co planujesz będą "pływać" na wszystkie strony
nawet do frezowania plasteliny maszyna musi mieć podstawową sztywność
śruba sama w sobie nie usztywni Ci wałka
i będzie ją Ciężko ustawić -każdą tak samo
jeśli już tak chcesz to dorób tulejki np, fi 12 i zamontuj wałek na tylejkach
Niestety przy budowie maszynki nie unikniesz kosztów i na pewne elementy musisz miec pieniądze
Jak zrobisz lub kupisz "badziewie" to wydasz kasę jeszcze raz na poprawki
Pozdrawiam
nawet do frezowania plasteliny maszyna musi mieć podstawową sztywność
śruba sama w sobie nie usztywni Ci wałka
i będzie ją Ciężko ustawić -każdą tak samo
jeśli już tak chcesz to dorób tulejki np, fi 12 i zamontuj wałek na tylejkach
Niestety przy budowie maszynki nie unikniesz kosztów i na pewne elementy musisz miec pieniądze
Jak zrobisz lub kupisz "badziewie" to wydasz kasę jeszcze raz na poprawki
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Ja tez chciałem robić taniej, ale po wgłębnej analizie doszedłem ze zbuduje trupa.
Lepiej dac cieńsze wałki, nawet fi16, ale z podporami. Z poltechu na allegro brałem.
Na stół (100cm) siekłem fi 16 podparte, na brame (160cm) fi25 tez podparte, na Z fi25 niepodparte.
Mysle ze te pare stówek spowoduje ze maszyna bedzie sie nadawać do poważniejszych rzeczy a nie do rysowania po papierze.
Jesli chodzi o profile to jest podstawa. Najlepiej 80x80 ze scianką 5-6mm. Nie będzie to duzy wydatek bo maszynke budujesz niezbyt duza, a sie opłaci.
Lepiej dac cieńsze wałki, nawet fi16, ale z podporami. Z poltechu na allegro brałem.
Na stół (100cm) siekłem fi 16 podparte, na brame (160cm) fi25 tez podparte, na Z fi25 niepodparte.
Mysle ze te pare stówek spowoduje ze maszyna bedzie sie nadawać do poważniejszych rzeczy a nie do rysowania po papierze.
Jesli chodzi o profile to jest podstawa. Najlepiej 80x80 ze scianką 5-6mm. Nie będzie to duzy wydatek bo maszynke budujesz niezbyt duza, a sie opłaci.