Prasa warsztatowa hydrauliczna DIY

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Areo84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Re: Prasa warsztatowa hydrauliczna DIY

Post napisał: Areo84 » 08 lip 2021, 13:29

pitsa pisze:Czytajcie uważniej co kto pisze, żeby nie było nieporozumień.

cytujcie uważniej żeby nie było nieporozumień. Ten cytat który dałeś nie jest mojego autorstwa :)
ALZ pisze:http://www.ottohs.pl/prasy_hydrauliczne_warsztatowe.php - napisz im że nie wiedzą co czynią
Nie wiem czemu tak to odbierasz, ja od podobnych zamiarów jestem raczej daleki bo odpowiednio dobrana belka z blachy też spełnia swoją rolę . Na fotkach praski nieco większego kalibru bo 100T . Jak widać konstruktorzy nawet te poważniejsze konstrukcje rozwiązują na różne sposoby, w tym na takie o których piszesz że można o kant pupy potłuc .
ALZ pisze:Belki z ceownika, zastrzały itp wynalazki to o kant ... potłuc

Obrazek
Obrazek
Obrazek
A jak się komuś podoba to czemu nie . Osobiście też miałem robić na blachach w kształcie trapezu bo mi się podoba to wizualnie, ale że miałem ceowniki to poszły i ceowniki i się sprawdza

Awatar użytkownika

MrWaski
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 6

Post napisał: MrWaski » 08 lip 2021, 14:16

Dożyliśmy czasów, że arkusz blachy 2mm kosztuje ponad 4 stówki!!! Dziś pojechałem kupić dwa arkusze do mojego projektu i nie kupiłem. Rozbój w biały dzień te ceny stali... Złomowiska wyczyszczone z wszelkich sensowniejszych materiałów. Same "nicniewarte" jakieś zardzewiałe koła do roweru, dziecięce połamane wózki, przerdzewiałe na wylot blaszki i ważące kilka ton pocięte ramiona i wysięgniki jakiejś koparki.
Muszę się z tym przespać.

W nawiązaniu do konstrukcji jakie budujemy, przy dzisiejszych cenach, warto policzyć i zaprojektować tak, by zużycie materiałów było jak najmniejsze.

Areo84
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 9

Post napisał: Areo84 » 08 lip 2021, 14:24

Niestety smutna prawda. Dzisiaj pluję sobie w brodę jak pomyślę jakie odpady żelastwa wywalałem jeszcze niedawno lekką ręką na złom :cry:. Trzeba będzie nieco chomikować żelazne przydasie :lol:

Awatar użytkownika

MrWaski

Post napisał: MrWaski » 08 lip 2021, 14:44

Zawsze do każdego nowego projektu kupowałem materiały ze sporym zapasem. Uzbierało się trochę większych i mniejszych ścinków. Jest to dzisiaj mój największy skarb. Niestety, źródełko wysycha...
Mam nadzieję, że ten kilkusetprocentowy skok cen stali minie razem z plandemią...
Zdrowia wszystkim życzę!

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4

Post napisał: RomanJ4 » 08 lip 2021, 14:45

Areo84 pisze:Trzeba będzie nieco chomikować żelazne przydasie

Albo Szymszela przyjdzie na etat zatrudnić... :D
Obrazek
pozdrawiam,
Roman

Awatar użytkownika

MrWaski

Post napisał: MrWaski » 08 lip 2021, 14:47

Albo samemu zacząć jeździć starym Żukiem po wioskach... :D :D :D

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: RomanJ4 » 08 lip 2021, 14:51

MrWaski pisze:Mam nadzieję, że ten kilkusetprocentowy skok cen stali minie razem z plandemią...

Mikra nadzieja...
Ale tak dzieje sie nie tylko z metalami, na przykład koledzy modelarze narzekają na brak balsy https://pfmrc.eu/topic/89562-brak-balsy-w-sklepach/ przez.... produkcję turbin wiatrowych..! :shock:
pozdrawiam,
Roman

zyx5050
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)

Post napisał: zyx5050 » 18 lip 2021, 10:23

bear pisze:
08 lip 2021, 00:13
zyx5050 pisze:A jeżeli chodzi o kąty proste między słupami i półkami to wyszły idealnie, czy są lekkie odchyłki np. przy ułożeniu stołu roboczego na bolcach?

Nie da się ich ustawić idealnie a na pewno nie na konstrukcji spawanej. U mnie na szerokości jest bodajże około 1,5mm różnicy między górną belką a stołem. Nie mam z niczym problemu, nic się nie kosi w odróżnieniu od prasy którą mam w pracy. Konstrukcja skręcana i za każdym razem inny błąd i w inną stronę ściąga. Według mnie prasy skręcane mają sens jak sa na śrubach pasowanych a takich nie ma ;)
ALZ pisze:Belki z ceownika, zastrzały itp wynalazki to o kant ... potłuc. Zamiast tego po prostu zwykła blacha 14 i wysokość np 160 mm. Tylko taka belka pozwoli bez stresowo wyciskać sworznie, łożyska itp. bez "strzelania".Przerabiałem w ten sposób kupioną prasę 30 t. teraz jest ok.

U mnie nic nie strzela a na pewno nie przy wyciskaniu czy wciskaniu łożysk. Strzał jest jak nabije około 15t i element docelowy puści.
ALZ pisze:Jeśli już iść w tą stronę to cena zależy od wagi, więc płaskownik 100x10 wyjdzie taniej ,a na pewno jest lepszy niż ceownik. Krótsze boki ceownika w tym układzie to tylko waga.

Pisałem kilkukrotnie że prasa powstała z zbieraniny złomu i tego co mi się udało załatwić mimo tego że na etapie "kolekcjonowania" materiału nie myślałem o budowie prasy. Myslę że mnóstwo osób robi tak swoje prasy stąd są przede wszystkim z ceownika który na rynku wtórnym jest w miarę łatwo dostępny i popularny.
No to u mnie belki robocze trochę krzywo wyszły. Tzn. jedna jest wyżej od drugiej o ok. 0,5-0,6 cm. No niestety tak to jest jak wszystko jest cięte ręcznie szlifierką a nie na przecinarce taśmowej pod jeden wymiar. Belki górne i robocze raczej trzymają kąty proste względem słupów, odchyłki są, ale to raczej rzędu 0,1-0,2 cm. Spawałem to w spartańskich warunkach bo nie mam ani kawałka równego terenu, aby to ustawić w miarę równo i do tego byle jakie kobyłki z jedną nogą dłuższą, drugą krótszą, więc łapanie poziomu poziomicą było niesamowicie męczące.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”