naprawa modelu
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
naprawa modelu
Witam chciałem zapytać czy jest w Solid Edge jakaś opcja naprawy modelu . Bo tworząc program Nc w Edge cam okazało się że bryła w nie których miejscach jest uszkodzona . Lub jakieś powierzchnie nie są dobrze połączone. Na zdjęciu poniżej powierzchnie zaznaczone na zielono nie są dobrze połączone ze sobą ?? Jak je połączyć . Jaka jest procedura. Solid Edge ST9

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Re: naprawa modelu
Witam
Ja nie pracuje w solid edge ale powiem, ze to nie jest problem w CAM. raczej jest to problem w tworzeniu bryły. Czasami ten kto rysuje bryłę, źle umiejscowi płaszczyzny do połączenia i wychodzą takie kwiatki. Znając możliwości obecnych CAD-ów to pewnie jest jakaś funkcja prostowania płaszczyzn. Ale chyba szybciej będzie wyciąć te płaszczyzny i wstawić nowe bądź narysować wszystko od nowa. Wiem bo czasami tez takie błędy popełniałem i szybciej było wyciąć te płaszczyzny dorysować i połączyć wszystko w jedną całość.
robert
Ja nie pracuje w solid edge ale powiem, ze to nie jest problem w CAM. raczej jest to problem w tworzeniu bryły. Czasami ten kto rysuje bryłę, źle umiejscowi płaszczyzny do połączenia i wychodzą takie kwiatki. Znając możliwości obecnych CAD-ów to pewnie jest jakaś funkcja prostowania płaszczyzn. Ale chyba szybciej będzie wyciąć te płaszczyzny i wstawić nowe bądź narysować wszystko od nowa. Wiem bo czasami tez takie błędy popełniałem i szybciej było wyciąć te płaszczyzny dorysować i połączyć wszystko w jedną całość.
robert
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Tak jak pisałem wyżej nie pracuje w solidzie. Ale w innym programie to bym odciął uszkodzoną część i dorysował dobrą a później połączył w całość.
robert
robert
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Tak tym poleceniem naprawisz, bardziej zoptymalizujesz bryłę. Często podczas zapisu do formatów pośrednich, lub wczytywaniu do innego programu, następują uproszczenia. Pojawiają Ci się powierzchnie typu B (nie lubią ich zarówno CAD-owcy jak i CAM-owcy
. To narzędzie zamieni powierzchnię typu B na A.

Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę 
"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"

"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"