naprawa modelu


Autor tematu
elipsesmi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 207
Rejestracja: 02 lut 2011, 17:53
Lokalizacja: Katowice

naprawa modelu

#1

Post napisał: elipsesmi » 26 maja 2021, 21:32

Witam chciałem zapytać czy jest w Solid Edge jakaś opcja naprawy modelu . Bo tworząc program Nc w Edge cam okazało się że bryła w nie których miejscach jest uszkodzona . Lub jakieś powierzchnie nie są dobrze połączone. Na zdjęciu poniżej powierzchnie zaznaczone na zielono nie są dobrze połączone ze sobą ?? Jak je połączyć . Jaka jest procedura. Solid Edge ST9

Obrazek




kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2436
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: naprawa modelu

#2

Post napisał: kubus838 » 26 maja 2021, 21:49

Witam

Ja nie pracuje w solid edge ale powiem, ze to nie jest problem w CAM. raczej jest to problem w tworzeniu bryły. Czasami ten kto rysuje bryłę, źle umiejscowi płaszczyzny do połączenia i wychodzą takie kwiatki. Znając możliwości obecnych CAD-ów to pewnie jest jakaś funkcja prostowania płaszczyzn. Ale chyba szybciej będzie wyciąć te płaszczyzny i wstawić nowe bądź narysować wszystko od nowa. Wiem bo czasami tez takie błędy popełniałem i szybciej było wyciąć te płaszczyzny dorysować i połączyć wszystko w jedną całość.

robert


Autor tematu
elipsesmi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 207
Rejestracja: 02 lut 2011, 17:53
Lokalizacja: Katowice

Re: naprawa modelu

#3

Post napisał: elipsesmi » 27 maja 2021, 20:28

Dziękuję za informację a czy za pomocą tego narzędzia można jakoś naprawić model ?? w solid edge



Obrazek


kubus838
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2436
Rejestracja: 06 lip 2009, 14:52
Lokalizacja: Mszczonów

Re: naprawa modelu

#4

Post napisał: kubus838 » 27 maja 2021, 20:32

Tak jak pisałem wyżej nie pracuje w solidzie. Ale w innym programie to bym odciął uszkodzoną część i dorysował dobrą a później połączył w całość.

robert

Awatar użytkownika

piocam
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 317
Rejestracja: 05 sty 2011, 10:05
Lokalizacja: Wrocław

Re: naprawa modelu

#5

Post napisał: piocam » 10 cze 2021, 11:37

Tak tym poleceniem naprawisz, bardziej zoptymalizujesz bryłę. Często podczas zapisu do formatów pośrednich, lub wczytywaniu do innego programu, następują uproszczenia. Pojawiają Ci się powierzchnie typu B (nie lubią ich zarówno CAD-owcy jak i CAM-owcy :). To narzędzie zamieni powierzchnię typu B na A.
Ponieważ się na tym nie znam chętnie się tym zajmę :)

"Jeżeli zrobisz coś dobrze raz, od tego momentu staje się to Twoim obowiązkiem"


Autor tematu
elipsesmi
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 207
Rejestracja: 02 lut 2011, 17:53
Lokalizacja: Katowice

Re: naprawa modelu

#6

Post napisał: elipsesmi » 11 cze 2021, 23:03

Dziękuję za info

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Solid Edge”