A wracając do tematu.
Finalnie zakupiłem Neje 20W , do niej sterownik Master 2S . Przekonała mnie ilość zadowolonych użytkowników.
Zastanawia jednak ta rozbieżność w opisie 20W -7W -5.5W .
Rozumiem , że ta ostatnia wartość , to moc diody .
20W to moc optyczna ?
Ortur podaje 15W optycznej przy 7W diody. Kwestia tu zastosowanej innej diody ?
Dylemat zakupu - 7W laser 450nm
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Dylemat zakupu - 7W laser 450nm
Masz jakiegoś linka do tego lasera?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Dylemat zakupu - 7W laser 450nm
Pożycz miernik mocy i spróbuj zmierzyć - to będziesz wiedział.
A co do drugiego pytania:
Laser zwykle emituje wiązkę gdzie gro mocy jest emitowane w deklarowanym paśmie - czyli u ciebie 450nm (coś między fioletem i niebieskim). I tam się spodziewaj większości mocy. Czyli odpowiadając na pytanie - tak "moc optyczna". Słońce też dostarcza podobną, ale wielokrotnie słabszą i w szerokim paśmie.
Ale nie lekceważ tego, że to "optyczna". To światło jest EKSTREMALNIE niebezpieczne dla oka, wielokrotnie bardziej niż lasery CO2 pracujące w niewidzialnych pasmach około 10 000nm. Powód jest taki, że przy tych częstotliwościach fala niesie potężną energię. No i odbija się od wszystkiego - byle blaszki. Osobiście bałbym się używać lasera pasma widzialnego z mocą 20W bez zupełnego zasłonięcia pola roboczego (używam laserów CO2 o 4-5 krotnie większych mocach od kilku lat).
Dodane 6 minuty 21 sekundy:
Aliexpress choćby szukaj "glass laser tube 40W". Mają nieco drożej (widziałem za około 455pln + zapewne VAT i opłaty w Polsce), pewnie dzwoniąc do sprzedawcy dogadasz się na tańszą sprzedaż - ale jest ryzyko stłuczenia