Przykręć gwintowany blok aluminium do płyty aluminiowej
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Przykręć gwintowany blok aluminium do płyty aluminiowej
Chcę przykręcić powiedzmy nagwintowaną kostkę aluminiową do aluminiowej płyty śrubą.
Czy otwór w płycie powinien też być nagwintowany czy powinien być gładki?
Jak to się robi zgodnie ze sztuką??
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Re: Przykręć gwintowany blok aluminium do płyty aluminiowej
??? Jeżeli chcemy skręcić śrubą dwa lub więcej elementów, tak by były mocno dociśnięte do siebie, to gwint powinien być tylko w jednym z nich.kaizmoto1489 pisze: ↑11 maja 2021, 04:19Chcę przykręcić powiedzmy nagwintowaną kostkę aluminiową do aluminiowej płyty śrubą.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Chyba nie posądzasz go że sam ją nagwintował

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Witam
Otwór w płycie powinien być czysty. Przykręcasz śrubą przechodząc od strony płyty do otworu kostki z nagwintowanym otworem.
robert
Otwór w płycie powinien być czysty. Przykręcasz śrubą przechodząc od strony płyty do otworu kostki z nagwintowanym otworem.
robert
-
- Posty w temacie: 2
Równie dobrze może nie być możliwości przykręcenia od strony płyty i wtedy to gwint musiał by być w płycie a otwór w kostce czysty lub otwór w płycie i kostce bez gwintu śruba na przelot i nakrętka więc powyższa odpowiedź jest po części kompletna ale jaka naprawdę jest sytuacja raczej się nie dowiemy.
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Ja bym tu jeszcze zastosował wkładkę gwintową i wtedy byłoby już fest dociśnięte .... , po skręceniu.Wiktor57 pisze: ↑11 maja 2021, 06:41??? Jeżeli chcemy skręcić śrubą dwa lub więcej elementów, tak by były mocno dociśnięte do siebie, to gwint powinien być tylko w jednym z nich.kaizmoto1489 pisze: ↑11 maja 2021, 04:19Chcę przykręcić powiedzmy nagwintowaną kostkę aluminiową do aluminiowej płyty śrubą.
Jakby wszyscy rodzili się z taką wiedzą jak @tuxcnc , to bym szkoły zlikwidował.

Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Kontakt:
Aby wykonać to zadanie należy wykonać co najmniej dwa otwory tak żeby te elementy się nie przekręciły między sobą. W pierwszej kolejności należy oba elementy ustabilizować w żądanym położeniu (np. w imadle) a następnie po wytrasowaniu i napunktowaniu miejsca wierceń wykonać otwory o średnicy pod gwint wspólnie w obu elementach. Następnie po rozłożeniu sciśniętych elementów nagwintować otwory w jednym z nich a w następnym powiększyć otwór do średnicy śruby skręcającej. Tak jest technologia wykona połączenia w przypadku produkcji jednostkowej.
W przypadku produkcji seryjnej należy przeprowadzić analizę wymiarową średnicy otworów przelotowych, tolerancji rozstawu tych otworów tak aby uzyskać pełną zamienność skręcanych detali.
W przypadku produkcji seryjnej należy przeprowadzić analizę wymiarową średnicy otworów przelotowych, tolerancji rozstawu tych otworów tak aby uzyskać pełną zamienność skręcanych detali.
-
logopeda pisze:myślałem, że tego wątku nie da się bardziej rozwinąć
bo ty chyba w wojsku nie byłeś?

a kolega Atos bardzo ładnie to wyjaśnił.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.