Zapędy cenzorskie w necie?

tylko dla tych którzy chcą wiedzieć ;)

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12

Re: Zapędy cenzorskie w necie?

Post napisał: oprawcafotografii » 16 maja 2021, 13:29

jasiu... pisze:
16 maja 2021, 11:08
...Widziałeś zdjęcia z 2015 roku? Kto miał dopuścić się masowej rzezi i wystrzelać te setki tysięcy ludzi?...
Należało strzelać na samym początku. Zatapiać WSZYSTKO co wpływa nielegalnie na wody Włoch itp. Po kilku takich odpowiednio nagłośnionych akcjach byłby spokój.
A tak zatonęło pewnie kilkadziesiąt tysięcy osób o których się nie mówi...

q

„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 35

Post napisał: jasiu... » 16 maja 2021, 13:33

lajosz pisze:
16 maja 2021, 13:01
Otóż według prawa międzynarodowego regulującego tę kwestię, uchodźców powinien przyjąć PIERWSZY KRAJ owszem, ale NIE UNIJNY, a NAJBLIŻSZY.
Dlatego największe obozy uchodźców są w Turcji. A co, jeśli nie można udowodnić, który kraj był pierwszy? Co wówczas? Co o tym mówi prawo?
lajosz pisze:
Do polski nie trafili tzw. uchodźcy bo TU NIE MA SOCJALU z którego można żyć jak w Niemczech czy innej Szwecji i właśnie ten brak socjalu był i jest najlepszym murem zaporowym dla wszelkiej maści "uchodźców"
Nie do końca. Ludzie, którzy uciekali z Syrii byli przyzwyczajeni do wyższego poziomu życia, niż oferowała im Polska. Poza tym w tych społeczeństwach bardzo silne są więzy rodzinne i oni chcieli do tego kraju, gdzie mają rodzinę. Dlatego uciekli z Polski.

Oczywiście, że wielu z nich pracuje, w końcu w Syrii wcześniej musieli z czegoś żyć, mieli tam pracę, a wcześniej ukończyli szkoły. Znam takich sporo. Nie wszyscy, ale to bystrzy ludzie, potrafią się odnaleźć. Tak, część z nich przyszła w konkretnym celu, żeby wzmocnić islam w Europie Zachodniej, no ale Polska też wysyła misjonarzy do Afryki, jest remis.
lajosz pisze:
Jeśli jednak Turcja mi się spodoba do tego stopnia że postanawiam się tam osiedlić, to przygotowuję odpowiednie papiery, składam wniosek o stały pobyt i w konsekwencji o nadanie obywatelstwa
A do czego ci to obywatelstwo potrzebne? W Unii możesz sobie wybrać miejsce, gdzie chcesz żyć. W wielu krajach otrzymujesz status rezydenta, albo pobyt tolerowany. Co ci daje obywatelstwo i po co się starać o nie?

A jak ci się po 15 latach znudzi, to znowu będziesz o obywatelstwo występował?
lajosz pisze:
powtórzę, że jeśli chcesz, to przyjmuj pod SWÓJ dach kogo Ci się żywnie podoba, zapewnij mu utrzymanie i dopilnuj żeby nie zagrażał nikomu.
Tylko że oni nie przychodzą do mojego domu, a co najwyżej stają się moimi sąsiadami. I mam takich dużo, repatrianci z Kazachstanu, zaproszeni tuż po wojnie Turcy i Włosi, Grecy z czasów przewrotu. Są też nowsi, Polacy z czasów Balcerowicza, czy osoby z ostatniej emigracji. Wszyscy w końcu razem potrafią się dogadać. I wszyscy razem tworzą społeczeństwo.

Pewnie, że nie poproszę swojego kolegi Kurda, żeby pokazał mi zdjęcie żony bez chusty, dla niego to ważne, że żyje nadal w tradycji, jaką wyniósł z domu. On się urodził w Niemczech, tu skończył szkołę, niemieckiego używa perfekcyjnie. Pracuje, utrzymuje rodzinę. Co mi przeszkadza, że czasem musi odejść na bok, uklęknąć i się pomodlić? Taki ma styl życia.

Jesteś wykarmiony nienawiścią i stereotypami. Nigdy nie widziałeś żadnego cudzoziemca, a mamusia cię pewnie straszyła, że cyganie to dzieci kradną. To co zostało, ten strach, obawa przed czymś, czego nie znasz. I ten strach podpowiada ci te bzdury, które wypisujesz.

Do fryzjera chodzę na zaplecze meczetu. I jeszcze żaden z obcinających tam mi gardła nie podciął. A brzytwy używają. Więcej, żartujemy sobie. To czemu mam się ich bać? Nie każą mi mojej żony ubierać w chustę. Oczywiście ona tam nie przyjdzie, to nie jest miejsce dla niej i trzeba to uszanować. Oni też nasze zwyczaje szanują. Jak myślisz, czy kobieta może w Turcji opalać się toples?

Autor tematu
amator7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 50

Post napisał: amator7 » 16 maja 2021, 13:53

jasiu... pisze:Za wszystko, co wykonuję, zawsze mi płacą. Ja nie jestem "bo się przydam, żeby drzwi otworzyć, czy nocnik pana wynieść".

to była przenośnia, tylko dość dosadna,
myślę że podobnie uważali i ci którzy walczyli na wszystkich frontach świata jak i strażnicy pilnujący podbitych.
nie twierdzę że jesteś jak oni, ale jednak wiernie służysz systemowi.
jasiu... pisze:Może teraz potrzebny byłby amator7, żeby ich w tej wodzie wystrzelał. Wszystkich, kobiety, dzieci.

na pewno by się nikomu w takiej sytuacji amator nie przydał, bo amator nie bierze udziału w takich "zabawach".
jestem daleki od krzywdzenia innych, jednak siebie i bliskich bronił będę na ile zdołam.
jasiu... pisze:Mam znajomych, którzy dotarli do Niemiec z Syrii, w większości bardzo fajni ludzie, stąd trochę wiem, jak to wygląda

na pewno wiesz?
to co sprawiło że zdecydowali się stamtąd uciec?
czy to nie czyjeś brudne interesy, których pewnie nie popierasz bezpośrednio, ale nie wykluczone że pośrednio wspierając system owocami swojej pracy.
czy niemcy nie zbroili sąsiada tych ludzi?
jasiu... pisze:Widziałeś zdjęcia z 2015 roku? Kto miał dopuścić się masowej rzezi i wystrzelać te setki tysięcy ludzi?

ale po co robić jakieś rzezie.
wystarczyło nie robić tego co tych ludzi zmusiło lub zachęciło do zmiany miejsca zamieszkania.
drogi jasiu, my się chyba nigdy nie zrozumiemy, bo ty żyjesz i myślisz jak jeden z trybików systemu, a ja jestem przeciwieństwem tego wszystkiego.
wiem przyszło mi tu żyć, co nie znaczy że będę to akceptował i dobrowolnie wspierał, bo to mi zagwarantuje jakąś tam strefę komfortu.
możesz mnie nazywać pariasem, ale nie będę jasiem ;)
jasiu... pisze:to nie jest miejsce dla niej i trzeba to uszanować. Oni też nasze zwyczaje szanują.

najwyraźniej jest ich tam jeszcze zbyt mało.
jasiu... pisze:Jak myślisz, czy kobieta może w Turcji opalać się toples?

pewnie i w niemczech nie będzie mogła jeśli niemcy będą myśleli po jasiowemu.
jasiu... pisze:Mam inne odczucia. Polak dąży do izolacji.

patrząc na to co dzieje się na świecie, akceptowanie dewiacji jako coś normalnego, wyzyskiwanie państw biednych przez bogatsze i silniejsze, to dziwi cię to?
zniszczyli przemysł i ograbili gospodarkę. chcesz żeby zaczęli nas jeszcze mordować?
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 7

Post napisał: lajosz » 16 maja 2021, 14:46

jasiu... pisze:
16 maja 2021, 13:33
Dlatego największe obozy uchodźców są w Turcji. A co, jeśli nie można udowodnić, który kraj był pierwszy? Co wówczas? Co o tym mówi prawo?
Nie rozumiem, to według Ciebie kraje mogą zmieniać położenie geograficzne ?
Poza tym, np. taka Syria graniczy jeszcze z Irakiem, Jordanią, Libanem i .... "miłującym pokój" Izraelem.
Każdy z tych krajów mógł i według prawa międzynarodowego POWINIEN przyjąć uchodźców z Syrii.
Żeby śmieszniej było, to akurat uchodźców z Syrii, gdzie faktycznie była wojna, było UWAGA ...... Najmniej ze wszystkich.
Cała reszta tzw. "uchodźców" pochodzi z krajów gdzie NIE TOCZY SIĘ ŻADNA WOJNA , a skoro nie ma wojny w ich krajach, to przed czym oni "uchodzili" ?
Dodatkowo Turcja wcale nie miała zamiaru przyjmować zbyt wielu tzw. uchodźców, dopiero jak pochylone nad "biednymi" uchodźcami Niemcy (czytaj UE) zapłaciły Turcji za trzymanie tego "dobra" jednak zdala od Niemiec, to Erdogan się zgodził, po czym za jakiś czas zażądał większej kasy i ...... "przejęte" losem uchodźców Niemcy ponownie sypnęły kasą.

jasiu... pisze:
Ludzie, którzy uciekali z Syrii byli przyzwyczajeni do wyższego poziomu życia.
Nie .... no powiedz/napisz ... że żartujesz.
To ci "uchodźcy" uchodzili przed wojną czy przed nieodpowiadającym im poziomem życia ?

Przecież jak uciekam przed wojną w obawie o swoje i rodziny życie, to nie patrzę na komfort, tylko czy przeżyję czy nie.

jasiu... pisze:
Tak, część z nich przyszła w konkretnym celu, żeby wzmocnić islam w Europie Zachodniej, no ale Polska też wysyła misjonarzy do Afryki, jest remis.
To nie Polska wysyła misjonarzy do Afryki, a kler katolicki, czyli .... Watykan.

jasiu... pisze:
Co ci daje obywatelstwo i po co się starać o nie?
Czy Ty umiesz czytać ze zrozumieniem ?

Przecież napisałem, że JEŚLI kraj do którego pojechałem na wycieczkę spodoba mi się do tego stopnia, że zachcę tam osiąść na stałe, to staram się o obywatelstwo, bo wtedy mam takie same prawa jak rdzenni mieszkańcy tego kraju.
Chcę żyć w tym kraju do końca życia (tak mi się tam spodobało), to chcę mieć obywatelstwo ..... cóż w tym dziwnego ?
jasiu... pisze:
A jak ci się po 15 latach znudzi, to znowu będziesz o obywatelstwo występował?
Parzcież jedno obywatelstwo nie wyklucza drugiego.
Mogę mieć obywatelstwo polskie i tureckie jednocześnie.

jasiu... pisze:
Tylko że oni nie przychodzą do mojego domu
Jeśli swojego kraju nie uważasz za swój dom, to .... gratuluję.
jasiu... pisze:
a co najwyżej stają się moimi sąsiadami. I mam takich dużo, repatrianci z Kazachstanu, zaproszeni tuż po wojnie Turcy i Włosi, Grecy z czasów przewrotu. Są też nowsi, Polacy z czasów Balcerowicza, czy osoby z ostatniej emigracji.
OK, kolejny raz napiszę, że jeśli Tobie coś nie przeszkadza, nie oznacza to z automatu że inni mają przyjmować Twój punkt widzenia.
Zatem jeszcze raz .... jeśli chcesz kogoś zaprosić do siebie,m to zapraszaj DO SIEBIE, a nie ogólnie do kraju w którym nie mieszkasz sam.
Jeśli jednak chcesz zaprosić nie do siebie (do domu) , a do kraju, to ..... proszę bardzo, pod warunkiem że zapewnisz zaproszonym byt, a reszcie mieszkańców bezpieczeństwo.
jasiu... pisze:
Nigdy nie widziałeś żadnego cudzoziemca, a mamusia cię pewnie straszyła, że cyganie to dzieci kradną.
Przez 8 lat mieszkałem w Krakowie.
Naoglądałem się tylu cudzoziemców, że wystarczy mi do końca życia.
Poza tym byłem we wszystkich krajach otaczających Polskę poza Białorusią.
Do tego przez całe swoje dzieciństwo mieszkałem w miasteczku, gdzie około 1/4 mieszkańców to byli Cyganie i ZAPEWNIAM, że NIE CHCIAŁBYŚ mieć za sąsiadów Cyganów.
Zresztą, wraz z komuną skończyła się kuratela komunistycznego państwa dla Cyganów i ..... w ciągu jednego roku niemal WSZYSCY wyjechali.
Została dosłownie garstka starych już mocno Cyganów.
jasiu... pisze:
Oczywiście ona tam nie przyjdzie, to nie jest miejsce dla niej i trzeba to uszanować.
Dokładnie takie myślenie doprowadziło do tego, że w tolerancyjnej Szwecji, są CAŁE MIEJSCOWOŚCI są po prostu przejęte przez muzułmanów.
Dosłownie, nie mieszka tam żaden rodowity Szwed.
Co więcej, takie miejscowości ustanowiły sobie własne prawo (oparte na szariacie) i nie mają najmniejszego zamiaru przestrzegać prawa szwedzkiego.

Dodane 12 minuty 40 sekundy:
oprawcafotografii pisze:
16 maja 2021, 13:29
Należało strzelać na samym początku. Zatapiać WSZYSTKO co wpływa nielegalnie na wody Włoch itp. Po kilku takich odpowiednio nagłośnionych akcjach byłby spokój.
AMEN.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 16 maja 2021, 16:09

amator7 pisze:
16 maja 2021, 13:53
nie twierdzę że jesteś jak oni, ale jednak wiernie służysz systemowi.
Nie służę nikomu. Ale ty wiesz swoje. W porządku, skoro ma ci to pomóc używaj sobie dowolnych słów. A ty komu-czemu służysz?
amator7 pisze:
jestem daleki od krzywdzenia innych, jednak siebie i bliskich bronił będę na ile zdołam.
Bronił? A czy tobie coś rzeczywiście zagraża? Czy histeryczną reakcję na nieznany strach można nazywać obroną. Ilu uchodźców już zdążuło cię skrzywdzić? Mnie żaden.
amator7 pisze:
to co sprawiło że zdecydowali się stamtąd uciec?
czy to nie czyjeś brudne interesy
Raczej nie, bo znam ich dość dobrze i opowiadali mi, jakie były ich motywy. Z reguły wygodnictwo. A tak, Skoro tam wszystko im zabrano, oni chcieli żyć swobodnie. Tak jak wcześniej. Uciekali najczęściej przed Talibami, jeśli wiesz co to. Tym bardziej, że stać ich było na opłacenie wyjazdu, bo ci, których nie stać, nadal są w obozach w Turcji.
amator7 pisze:
ale po co robić jakieś rzezie.
To co było robić z tymi masami na Węgrzech? Jak już tam dotarli. Merkel może zrobiła błąd, tylko co mogła zrobić? Ustawić czołgi na granicy i dopuścić do tego, żeby cały problem wzięli na siebie węgrzy?
amator7 pisze:
jasiu... pisze:Widziałeś zdjęcia z 2015 roku? Kto miał dopuścić się masowej rzezi i wystrzelać te setki tysięcy ludzi?

drogi jasiu, my się chyba nigdy nie zrozumiemy, bo ty żyjesz i myślisz jak jeden z trybików systemu, a ja jestem przeciwieństwem tego wszystkiego.
Ty jesteś taki sam, jak jedna ze znajomych mojej żony, która kiedyś zachwycała się, jakież to piękne te plaże na Capri.
amator7 pisze:
patrząc na to co dzieje się na świecie, akceptowanie dewiacji jako coś normalnego, wyzyskiwanie państw biednych przez bogatsze i silniejsze, to dziwi cię to?
zniszczyli przemysł i ograbili gospodarkę. chcesz żeby zaczęli nas jeszcze mordować?
Znów bełkot. Jeśli chcesz wypowiadać wojnę USA i Chinom, to twój problem. Ja wolę się z Turkami herbaty napić, bo wiem, że im o ekmek chodzi a nie o mordowanie mnie. No właśnie, ja wiem, ty przypuszczasz, bo ci w jutubie gadali.

emsc
Posty w temacie: 17

Post napisał: emsc » 16 maja 2021, 17:18

Proponuję żeby wszystkie słoiki z Lubelszczyzny, Kielecczyzny i Białostocczyzny i okolic Płocka wyjechały z Warszawy tam gdzie się urodzili budowali swoje lepsze jutro. Bo "nie są u siebie" i wprowadzają tu swoje, obce obyczaje. Niech uprawiają ziemię i hodują świnie, indyki i kury na ojcowiznach, jak ich przodkowie i jak im pisane.

Proponuję żeby wioskowi wrócili z miast powiatowych, które obsiedli JAK STONKA w ciągu ostatnich 30 lat, na swoje gospodarstwa, gdzie się urodzili i gdzie ich miejsce.

Proponuję żeby Wielka Brytania, Irlandia, Hiszpania, Islandia, Szwecja, Dania, Norwegia, Beneluxy, Niemcy i Austria, zapakowały "polaczków" z rodzin o prezentowanych tu poglądach w pociągi i samoloty i z całym ich majdanem odesłali do ich rdzennych opolskich i zambrowskich i kraśnickich wsi. Czyli TAM GDZIE SIĘ URODZILI. I niech tam sobie żyją i budują przyszłość.

Proponuję żeby Kanada i USA wynajęły kilka niewykorzystanych obecnie wycieczkowców i w kilka miesięcy pozbyli się "polaczków" pochodzących z rodzin o prezentowanych tu poglądach. Niech wracają na swoje rdzenne Podkarpacie, do Siedlec i Grajewa i nie psują powietrza gdzie indziej.

:lol: :lol: :lol:

Autor tematu
amator7
Posty w temacie: 50

Post napisał: amator7 » 16 maja 2021, 17:51

jasiu... pisze:Nie służę nikomu.

a panu 'niemcu'? przypomnij sobie jak to nieraz bywało.
jasiu... pisze:Bronił? A czy tobie coś rzeczywiście zagraża? Czy histeryczną reakcję na nieznany strach można nazywać obroną. Ilu uchodźców już zdążuło cię skrzywdzić? Mnie żaden.

to że ciebie nie skrzywdził żaden, to żaden dowód na to że inni będą mieli tyle farta co ty.
co masz do powiedzenia tym ludziom którzy jednak byli przez nich krzywdzeni? że mieli pecha?
nie kieruje mną ani histeria ani strach, pomny cudzych doświadczeń nie zgadzam się jedynie na to co głupsi już zaakceptowali.
jasiu... pisze:Ty jesteś taki sam, jak jedna ze znajomych mojej żony

czasami mam wrażenie że nie rozumiesz co przeczytałeś albo robisz tak bo nie znasz odpowiedzi i w ten sposób chcesz wybrnąć z sytuacji.
wstawiasz selektywne cytaty z mojej odpowiedzi do pełnej treści twojego pytania.
też nie wiesz o czym mowa?
jeśli nie wiesz to może już nic więcej nie pisz.
jasiu... pisze:Znów bełkot. Jeśli chcesz wypowiadać wojnę USA i Chinom, to twój problem.

znów nie rozumiesz? daj pan spokój już z tym pisaniem
póki co nie mam problemów, czego i tobie życzę.
jak będę chciał pogadać z kimś takim to zadzwonię do ciebie ;)
no myślę że zrozumiałeś teraz...

Dodane 7 minuty 11 sekundy:
emsc pisze:Proponuję żeby

bardzo dobra propozycja tylko zamieszczona w nieodpowiednim miejscu.
i usunął bym z niej ten sarkazm którym ocieka, bo jeszcze ktoś pomyśli że nie jesteś taki na jakiego się kreujesz.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 16 maja 2021, 18:48

amator7 pisze:
16 maja 2021, 17:51
a panu 'niemcu'? przypomnij sobie jak to nieraz bywało.
Nie wiem, co sugerujesz. jakiemu panu, mógłyś przynajmniej jego nazwisko podać, albo jak wygląda, bo ja nie wiem. Gdybyś powiedział pani Niemce, to bym o sąsiadce pomyślał, ale ona nie wychodzi z domu, ma zaawansowany stopień inwalidztwa, a poza tym płaci mi za pomoc dobrym winem, dlatego służbą bym tego nie nazwał, że czasem np. paczkę wniosę jej do domu.
amator7 pisze:
nie kieruje mną ani histeria ani strach, pomny cudzych doświadczeń nie zgadzam się jedynie na to co głupsi już zaakceptowali.
No tak cudzych doświadczeń. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
amator7 pisze:
póki co nie mam problemów, czego i tobie życzę.
I nie będziesz miał. Twoje obawy są naprawdę bezpodstawne. Może kiedyś będziesz miał okazję się przekonać, że Kazimierz Pawlak miał rację, mówiąc że: Polska nie dzieli się na kresowych i resztę, tylko mądrych i głupich. Polska nie dzieli się na emigrację i resztę. Naprawdę. A że ktoś zobaczył więcej, jak Pawlak Amerykę, to od tego rozumu nie ubywa.
emsc pisze:
16 maja 2021, 17:18
Proponuję żeby
Przecież Ukraińcy ich wszystkich nie zastąpią. Chcesz załamania polskiej gospodarki? Chcesz załamania światowej gospodarki? Toż to by była katastrofa.

emsc
Posty w temacie: 17

Post napisał: emsc » 16 maja 2021, 19:40

jasiu... pisze:
16 maja 2021, 18:48
Chcesz załamania polskiej gospodarki? Chcesz załamania światowej gospodarki? Toż to by była katastrofa.
Dotyczy tych o prezentowanych tu poglądach. I ich rodzin.
W uzupełnieniu wcześniejszej wypowiedzi, proponowałbym jeszcze powrót prawa przywiązania chłopa do ziemi. A jeszcze lepiej żeby jak w Rosji Radzieckiej w ogóle nie mógł wyjeżdżać poza granice gminy. Żeby o zgrozo nigdzie swojego dobrobytu nie wywoził.

O możliwości niszczenia gospodarki się nie martw! Dba o to nasza władza konstruowana na wzór sanacyjny. Właśnie ogłoszony NOWY ŁAD jest od tego.
Planowany wzrost obciążeń podatkowych od działalności gospodarczych, szczególnie tych jednoosobowych, skutecznie zamknie część z nich a innych przydusi, gwałtownym spadkiem ich konkurencyjności. Bo wzrost cen kosztów produkcji i usług będzie nieunikniony. No, chyba że prywaciarze i samozatrudnieni zdecydują się pracować jeszcze więcej za znacznie mniej. Ale nie byłbym tu optymistą :)

Dodane 15 minuty 52 sekundy:
Tekst w związku i na czasie:
"Problemem w Polsce jest przede wszystkim brak kultury mieszczańskiej. Do połowy XIX wieku większość naszych miast było zamieszkiwanych głównie przez Żydów, Niemców, Francuzów, Włochów i trochę Polaków. Ci ostatni nie tworzyli w nich żadnej kultury miejskiej, bo to nie oni nadawali tam ton. Polacy są społeczeństwem chłopskim, które żyło głównie z uprawiania roli. W związku z tym nie mamy szacunku do przestrzeni i traktujemy ją jak coś, czego zawsze nam zbywa. W mieście to tak nie działa. Dopiero tam zauważamy, że jest ciasno, że trzeba wprowadzić jakąś organizację, że jest sąsiad, z którym trzeba się porozumieć, ustalić wspólne interesy itd. Inne narody robiły to przez ponad 1000 lat, a my zaledwie przez 150 lat, co zakłóciły jeszcze dwie wojny światowe i zmiany systemu. Dlatego my kompletnie nie rozumiemy, co to znaczy żyć w mieście. Nawet dzisiaj ludzie mają jakieś absurdalne przeświadczenia na ten temat i stąd właśnie grodzenie osiedli płotami czy myślenie, że posiada się w konstytucji prawo do zaparkowania samochodu w dowolnym miejscu. To jest takie intuicyjne, genetyczne niezrozumienie tego, że przestrzeń jest dobrem wspólnym i skończonym."
Całość:
https://www.onet.pl/styl-zycia/noizz/st ... k,3796b4dc

mccx
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mccx » 16 maja 2021, 19:59

Oprawca, na innym forum znałem jako w miarę normalnego, szkoda.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”