jasiu... pisze: ↑16 maja 2021, 09:22
Według prawa udzieleniem pomocy uchodźcom powinien zająć się pierwszy kraj Unii, do którego uchodźca trafił
Kolega raczy się mylić.
Otóż według prawa międzynarodowego regulującego tę kwestię, uchodźców powinien przyjąć PIERWSZY KRAJ owszem, ale NIE UNIJNY, a NAJBLIŻSZY.
Na dzień dzisiejszy państwa chciały się kilkakrotnie dogadać, ale nic z tego nie wyszło. Nie ma w Polsce ani jednego uchodźcy, który trafiłby do Polski w ramach przymusu relokacyjnego, bo takiego przymusu nigdy nie było.
Nie państwa chciały się dogadać, tylko Niemcy chciały się pozbyć nadmiaru "dobrodziejstwa", a do Polski uchodźcy nie trafili nie dlatego że był lub nie było przymusu, a PO PROSTU NIE CHCIELI.
Zresztą, był casus rodziny ... chrześcijanie (chyba z Syrii) , która znalazła się w Polsce i której jakaś parafia udzieliła wszelkiej pomocy, czyli dali w pełni wyposażone mieszkanie i już załatwiano im pracę, ale ..... rodzina myślała że jest UWAGA .... w Niemczech i jak się dowiedzieli że to Polska, a nie Niemcy, to ..... wyjechali sami do Niemiec.
Do polski nie trafili tzw. uchodźcy bo TU NIE MA SOCJALU z którego można żyć jak w Niemczech czy innej Szwecji i właśnie ten brak socjalu był i jest najlepszym murem zaporowym dla wszelkiej maści "uchodźców"
Dziś w czasach akceptowanej globalizacji wszystko się miesza. Kupujesz dresy adidasa, uszyte przez Chińczyka, słuchasz muzyki z Wielkiej Brytanii, jedziesz na wczasy do Hiszpanii.
Nie istnieje coś takiego jak akceptowana globalizacja.
Oczywiście, jeśli Ty to akceptujesz, to (jak pisałem wcześnie) przyjmuj pod swój dach kogo chcesz i utrzymuj go.
Poza tym, porównanie towarów czy usług do relokacji czy migracji ludności jest co najmniej niewłaściwe.
Czy jeśli jedziesz do Turcji zwiedzić Troję, to domagasz się obywatelstwa i przechodzisz na islam?
Jak jadę do Turcji zwiedzić Troję, to jadę tam (jak sam piszesz) na wycieczkę zwiedzić Troję, a nie żeby tam zostać.
Jeśli jednak Turcja mi się spodoba do tego stopnia że postanawiam się tam osiedlić, to przygotowuję odpowiednie papiery, składam wniosek o stały pobyt i w konsekwencji o nadanie obywatelstwa, a władze tureckie albo pozwalają albo nie i nie muszą się tłumaczyć dlaczego.
Natomiast ci tzw. uchodźcy zdaje się nie przyjechali w ilości kilku milionów do Niemiec czy innej Francji na wycieczkę zwiedzać Berlin czy oglądać wieże Eiffla .
Ja to wiem z autopsji, jak to działa, wcale nie tak, jak opisują to niektóre media.
Zaraz zaraz, to uważasz że te wszystkie filmy nagrywane i wrzucane np. na YT dotyczące "uchodźców" i ich zachowania, to są mozolnie spreparowane i zmontowane w taki sposób, żeby (par excellence) oczernić bogu ducha winnych uchodźców jak podpalają co popadnie, okradają, gwałcą, a nawet mordują autochtonów ?
Również nachodźcy, nie wolno im oficjalnie mieć wielożeństwa, czy brać ślubu z dziećmi. Muszą podporządkowywać się lokalnym prawom. A że ich coraz więcej, no cóż, wśród tubylców też w każdym kraju trafiają się ekstremiści. Ja to wiem z autopsji, jak to działa, wcale nie tak, jak opisują to niektóre media.
Nie wolno im, to sobie sami pozwolą .... ot tak ... po prostu i nie mają zamiaru się podporządkowywać.
Poza tym, nie wiedzę najmniejszego powodu dla którego mam sobie ściągać na łeb kogokolwiek, a później w swoim kraju z nim walczyć, bo on uważa że jak ma inną religię czy obyczaje, to ja je muszę uszanować.
Nie mam nachodźców, nie mam problemu.
Na koniec jeszcze raz powtórzę, że jeśli chcesz, to przyjmuj pod SWÓJ dach kogo Ci się żywnie podoba, zapewnij mu utrzymanie i dopilnuj żeby nie zagrażał nikomu.
Jeśli Twoi przyjęci przez Ciebie "goście" narobią bigosu, to Ty odpowiadasz za nich .... taka jest cena altruizmu.