Poszukiwania odpowiedniego lasera
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
Re: Poszukiwania odpowiedniego lasera
1. Nie pisałem, że "to takie proste".
Pisałem, że są ludzie którzy są w stanie to ogarnąć. Spotkałem kilku.
2. Nie pisałem że to ja. Ja się generalnie nie zajmuję wycinarkami. Nie lubię przemysłu ciężkiego czy stalowego.
3. Nawet gdybym to był ja to nie pisałem, ze mam ochotę się tego podejmować.
Mam znacznie ciekawsze zajęcia niż grzebanie w czyichś maszynach.
Więc umówmy się. Dopóki nie nauczysz się czytać ze zrozumieniem nie odzywaj się bo jesteś niepiśmienny, napastliwy i arogancki a tacy trafiają u mnie do śmietnika.
Pisałem, że są ludzie którzy są w stanie to ogarnąć. Spotkałem kilku.
2. Nie pisałem że to ja. Ja się generalnie nie zajmuję wycinarkami. Nie lubię przemysłu ciężkiego czy stalowego.
3. Nawet gdybym to był ja to nie pisałem, ze mam ochotę się tego podejmować.
Mam znacznie ciekawsze zajęcia niż grzebanie w czyichś maszynach.
Więc umówmy się. Dopóki nie nauczysz się czytać ze zrozumieniem nie odzywaj się bo jesteś niepiśmienny, napastliwy i arogancki a tacy trafiają u mnie do śmietnika.
"Let's Go Brandon"
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 8
Skoro nie pisałeś, nie lubisz i nie masz ochoty, a na dodatek masz lepsze zajęcia, a tak w ogóle to nie Ty, to po co w ogóle się odezwałeś?
Zupełnie nie rozumiem dlaczego moja chęć podzielenia się doświadczeniem wzbudza u Ciebie takie emocje.
P.S. nie pisałem do Ciebie.
Zupełnie nie rozumiem dlaczego moja chęć podzielenia się doświadczeniem wzbudza u Ciebie takie emocje.
P.S. nie pisałem do Ciebie.
-
- Posty w temacie: 3
W firmie w której kiedyś pracowałem był sprzęt na którym robiono badania i korzystano ze źródła IPG. Osobiście robiłem do tego sprzętu automatykę i tak się raz złożyło, że najkorzystniej było tam zaprzęgnąć sterowanie oparte o CSMIO i Mach3. Nie będę się rozpisywał dlaczego tak a nie inaczej bo raz że nie mogę a dwa że to nie istotne. Istotne jest natomiast to, że napisanie odpowiednich skryptów do Mach'a żeby współpracował on ze źródłem IPG zajęło dzień/dwa. Sterowanie nim to żadna tam kosmiczna technologia i nie różni się NICZYM od innych komponentów automatyki przemysłowej. Ot dokumentacja w łapkę od jednej strony, dokumentacja od drugiej i ewentualnie konieczność dobrania komponentów pomiędzy żeby to pożenić.
-
Zapewne system śledził wysokość głowicy nad materiałem, sam zmieniał wysokość ogniskowej, zmieniał palety, szukał sobie pola aby zsynchronizować pozycję z magnesami, kalibrował automatycznie moduł HSU, synchronizował moc źródła z prędkością posuwu i charakterystyką z tablic, sterował ciśnieniem gazu, kontrolował kilkadziesiąt krańcówek, współpracował i komunikował się z obwodami bezpieczeństwa, a wszystkie napędy były zestrojone, nie wzbudzają się i oczywiście miał napisane i sprawdzone wszystkie tablice do wszystkich blach. Nie wspominając oczywiście o postprocesorze do oprogramowania CAM, certyfikacji bezpieczeństwa, wykonania nowej dokumentacji technicznej i poprawieniem błędów które klient będzie zgłaszał przez następne 2 lata.
Pewnie nie. Problem taki, że to przemysłowy laser na napędach liniowych, a nie zabawka na Machu.
Nie licytujcie się w ile godzin kto Macha podłączy do trzech silniczków bo to nie ma sensu.
Ale gdyby jednak kolega chciał to wszystko zrobić to proszę czysto hipotetycznie ile taka przeróbka powinna kosztować?
Autor wątku ma konkretny problem z droga maszyną przemysłową, producent wpuścił go w kanał z nienaprawialnym źródłem, a wy sobie żarty robicie. Proszę napiszcie wprost zrobię to za...
Żeby było jasne, mnie to zupełnie nie dotyczy ponieważ nie zajmujemy się przeróbkami obcych maszyn. Pytam z ciekawości.
Pewnie nie. Problem taki, że to przemysłowy laser na napędach liniowych, a nie zabawka na Machu.
Nie licytujcie się w ile godzin kto Macha podłączy do trzech silniczków bo to nie ma sensu.
Ale gdyby jednak kolega chciał to wszystko zrobić to proszę czysto hipotetycznie ile taka przeróbka powinna kosztować?
Autor wątku ma konkretny problem z droga maszyną przemysłową, producent wpuścił go w kanał z nienaprawialnym źródłem, a wy sobie żarty robicie. Proszę napiszcie wprost zrobię to za...
Żeby było jasne, mnie to zupełnie nie dotyczy ponieważ nie zajmujemy się przeróbkami obcych maszyn. Pytam z ciekawości.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Jakoś nie mam przekonania

No oczywiście

-
- Posty w temacie: 1
Na wszelki wypadek przypomnę, że każdy laser można tylko dwa razy zobaczyć.
Pierwszy raz lewym okiem drugi raz prawym
q
Pierwszy raz lewym okiem drugi raz prawym

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
nicek pisze:Pewnie nie.
O widzę nowa profesja. Wróżbita nicek.
No więc moja odpowiedź była do autora wątku a raczej dopełnieniem czy zdementowaniem pewnych bzdur. Z Tobą nawet nie mam zamiaru dyskutować ponieważ twoim celem bycia tutaj na forum nie jest chęć pomagania komukolwiek a jedynie wciskanie swoich maszyn i wytykanie im, że to co mają to badziew i zostali oszukani. Ani nie jesteś zainteresowany taką przeróbką, ani nie ma możliwości żebym Cię przekonał więc szkoda tracić na Ciebie czasu.
-
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
nicek pisze:Zapewne system śledził wysokość głowicy nad materiałem, sam zmieniał wysokość ogniskowej, zmieniał palety, szukał sobie pola aby zsynchronizować pozycję z magnesami, kalibrował automatycznie moduł HSU, synchronizował moc źródła z prędkością posuwu i charakterystyką z tablic, sterował ciśnieniem gazu, kontrolował kilkadziesiąt krańcówek, współpracował i komunikował się z obwodami bezpieczeństwa, a wszystkie napędy były zestrojone, nie wzbudzają się i oczywiście miał napisane i sprawdzone wszystkie tablice do wszystkich blach. Nie wspominając oczywiście o postprocesorze do oprogramowania CAM, certyfikacji bezpieczeństwa, wykonania nowej dokumentacji technicznej i poprawieniem błędów które klient będzie zgłaszał przez następne 2 lata.
Pewnie nie.
Wysokość ogarnia system BCS100, który kosztuje 1000$ i wszystkie chińczyki to mają z FSCUTem.
Ale nad tym się nie rozpuszczajmy, bo w tej Elektrze wszystko jest.
Poza tym, to miałka rozmowa, bo przecież większość tych maszyn wychodziła z IPG a teraz pewnie każda.
Napędy są już zestrojone i się nie wzbudzają. Wszystko jest na swoim miejscu.
Skoro pracowali na tej maszynie, to wiedzą, jakie parametry były optymalne. Przy zmianie źródła na takie o podobnej mocy będzie implikowało kosmetyczne zmiany.
Nicek - 10 lat temu nieliczni decydowali się na serwa AC, bo to była kosmiczna technologia z zaawansowanych maszyn za bazyliony. O strojeniu w tej chwili jest czternaście tuzinów filmów na YT. Ludzie w piwnicach i garażach budują maszyny oparte o tą niegdyś kosmiczną technologię.
Podobnie z plazmą, szklanymi CO2 do plexi i sklejki, a niedługo fiberami.
Postprocesor, certyfikacja bezpieczeństwa, dokumentacja techniczna. Tak lubisz rozwijać swoje wypowiedzi, że może warto zacząć tworzyć beletrystykę? Z tego też może być niezły hajs, a wyobraźnia jest.
-
No i pogadał lekarz z grupą antyszczpionkowców.
Tak wiem, wszystkie choroby najlepiej leczyć chińskimi ziołami podawanymi przez znachora, a jak pacjent umrze to znaczy, że było za mało ziół. Wirusa nie ma, ludzie w szpitalach to statyści, duże statystyki zgonów wynikają ze śmiertelnych przypadków po podaniu szczepionki. A wszystko to spisek tajnych organizacji rządzących światem...
Nic to po mnie.
Tak wiem, wszystkie choroby najlepiej leczyć chińskimi ziołami podawanymi przez znachora, a jak pacjent umrze to znaczy, że było za mało ziół. Wirusa nie ma, ludzie w szpitalach to statyści, duże statystyki zgonów wynikają ze śmiertelnych przypadków po podaniu szczepionki. A wszystko to spisek tajnych organizacji rządzących światem...
Nic to po mnie.
-
Zienek pisze:Nicek - zapominasz, że to nie jest forum fanów margaryny, tylko ludzi raczej inteligentnych, analitycznych, mających jakieś podstawy działania maszyn numerycznych, czasem programistów.
nicek pisze:Nic to po mnie.
Wreszcie coś do Ciebie dotarło. Nie liczyłem na to.