Tokarka uniwersalna MAKTEK 330x700
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 23
Re: Tokarka uniwersalna MAKTEK 330x700
Ok, super, a jeszcze pytanie jaki jest rozmiar noży, ponieważ chciałem zamówić z Chin składane.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 15
MrCluster pisze:rozmawiałem też ze znajomym, który naprawia ładowarki i koparki. Dla niego jakieś drobne detale typu tulejka, sworzeń,
Do takich detali proponował bym troszkę większą maszynę z serii 360x1000, jest nieco droższa ale ma już przelot 52mm i jest cięższa, co pewnie przekłada się na większą sztywność. Osobiście mam właśnie taką i kupiłem ją z myślą między innymi o dorabianiu podobnych rzeczy na własne potrzeby.
Pomyśl nad tym, bo w przyszłości możesz żałować że kupiłeś za małą

Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
Właśnie o tym myślę od wczoraj bardzo intensywnie.
Pierwotnie nie miałem zamiaru zajmować się tym zarobkowo, ale skoro już widzę, że jest w pobliżu klient, to byłby to dobry pomysł. Zwłaszcza, że ten model posiada już uchwyt 200mm, dodatkowo czteroszczękowy w zestawie. Podtrzymki itp.
Mój poprzedni pracodawca też ma warsztat samochodowy, w związku z tym z pewnością jakieś drobne prace się znajdą.
Przekonują mnie także gwinty chociażby, ponieważ w swojej frezarce CNC mam śruby o skoku 5mm, nakrętki dorabiałem samodzielnie i zapewne za jakiś czas będzie trzeba dorobić nowe. Już na 330x750 nie dorobię, bo tam jest 4mm max.
Problem w tym, że w tej chwili nie jest nieco droższa, a niemal 70% droższa. Z drugiej jednak strony, po pierwsze to moje marzenie od lat, wyposażenie jest nieporównywalnie lepsze, a ludzie kupują samochody za 20000zł, a ja nie. To sobie kupię tokarkę
Pierwotnie nie miałem zamiaru zajmować się tym zarobkowo, ale skoro już widzę, że jest w pobliżu klient, to byłby to dobry pomysł. Zwłaszcza, że ten model posiada już uchwyt 200mm, dodatkowo czteroszczękowy w zestawie. Podtrzymki itp.
Mój poprzedni pracodawca też ma warsztat samochodowy, w związku z tym z pewnością jakieś drobne prace się znajdą.
Przekonują mnie także gwinty chociażby, ponieważ w swojej frezarce CNC mam śruby o skoku 5mm, nakrętki dorabiałem samodzielnie i zapewne za jakiś czas będzie trzeba dorobić nowe. Już na 330x750 nie dorobię, bo tam jest 4mm max.
Problem w tym, że w tej chwili nie jest nieco droższa, a niemal 70% droższa. Z drugiej jednak strony, po pierwsze to moje marzenie od lat, wyposażenie jest nieporównywalnie lepsze, a ludzie kupują samochody za 20000zł, a ja nie. To sobie kupię tokarkę

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 28
Bardzo słuszne podejście. Tak trzymaj!
Jak kupowałem swoją 330x700, to ta większa 360x1000 kosztowała w MTP ok 13 000 zł!!!
Do dzisiaj żałuję, że nie dołożyłem.
Z ważnych dodatków, to ma jeszcze hamulec, sprzęgło przeciążeniowe, DRO, zegarek do gwintów, no i nie trza mieszać kołami zębatymi w gitarze.
Jak kupowałem swoją 330x700, to ta większa 360x1000 kosztowała w MTP ok 13 000 zł!!!
Do dzisiaj żałuję, że nie dołożyłem.
Z ważnych dodatków, to ma jeszcze hamulec, sprzęgło przeciążeniowe, DRO, zegarek do gwintów, no i nie trza mieszać kołami zębatymi w gitarze.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
MrCluster pisze:Właśnie o tym myślę od wczoraj bardzo intensywnie.
I bardzo dobrze, że myślisz o tokarce 360x1000 sam mam taką i mogę polecić, lepiej nawet poczekać kilka miesięcy i kupić coś dobrego niż kupić zabawkę i żałować.
Na zachętę zobacz jak taka tokarka wcina stal C45 i stal 40hmt.
-
Filmik rozwiał wszelkie wątpliwości 
Tak, ma jeszcze wiele dodatków, które sprawią, że jakakolwiek praca będzie przyjemnością na tej maszynie.
Nawet jak na teraz nie uda mi się skołować kasy, to i tak poczekam i będę się tego wyboru trzymał, ale nie przewiduję problemów.

Tak, ma jeszcze wiele dodatków, które sprawią, że jakakolwiek praca będzie przyjemnością na tej maszynie.
Nawet jak na teraz nie uda mi się skołować kasy, to i tak poczekam i będę się tego wyboru trzymał, ale nie przewiduję problemów.
-
MrCluster pisze:będę się tego wyboru trzymał, ale nie przewiduję problemów.
Problemów być nie powinno, ale do skrzynki wrzeciennika warto po zakupie zajrzeć.
U mnie były opiłki po obróbce i to sporo, wypłukałem, wymieniłem olej wstawiłem magnesy neodymowe aby wyłapały co się jeszcze zostało i teraz jest raczej w porządku. Ale niestety nie zrobiłem tego od razu po zakupie tylko po garażowych testach. Też nie przewiduję problemów ale jak to będzie czas pokaże

Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.
-
Jasne, a jaki to był olej? Ile go potrzeba? Muszę jak najszybciej zamówić, żeby do majówki wszystko zgromadzić, bo wtedy będzie czas na zajęcie się uruchomieniem 
Tam olej jest tylko w jednym "zbiorniku"?
Czym smarować ogólnie pozostałe elementy, gdzie oleju nie ma?
Czym wyczyścić konserwację z maszyny?

Tam olej jest tylko w jednym "zbiorniku"?
Czym smarować ogólnie pozostałe elementy, gdzie oleju nie ma?
Czym wyczyścić konserwację z maszyny?
-
MrCluster pisze:Jasne, a jaki to był olej? Ile go potrzeba?
A o który model tokarki pytasz?
Bo coś mi się zdaje że nie o ten który jest w tytule tematu.