Problem z cięciem grubej blachy- Laser 1000w
Szukam optymalnych ustawień do cięcia grubych elementów na laserze
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Re: Problem z cięciem grubej blachy- Laser 1000w
To dziwne, że w takim razie wszyscy producenci nie-azjatyccy stosują w przemysłowych laserach pełne metalowe osłony boczne łącznie z dachem. A jak chcesz sobie popatrzeć na wycinanie to patrzysz przez bardzo drogie, certyfikowane szyby wraz z odpowiednim filtrem.bratanek65 pisze: ↑01 kwie 2021, 00:47Wiesz co najbardziej niszczy wzrok w pracy z laserami?
Oczywiście poza wpatrywaniem się w cięty materiał najbardziej niszczy wzrok monitor komputera.
Nie znają się chłopaki?

"Śpieszmy się czytać posty na forum, tak szybko znikają..."
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Udało mi się uzyskać zadowalający efekt metodą prób i błędów więc zamknięty temat. Przy ustawieniach jakby kogoś interesowało: dysza 1mm podwójna, prędkość 0.65m/min, ciśnienie 2/3bara, focus 3.05
@bratanek65 haha owszem dźwiganie ciężkich detali może się też kiedyś odbić na zdrowiu
Dodane 45 minuty 41 sekundy:
@Zienek na pewno popróbuję ale to wymaga czasu, w każdym razie twoje rady okazały się pomocne i dzięki.
Dodane 4 minuty 28 sekundy:
@harma czytałem o tym, faktycznie osłony by się przydały ale przy znikomym kontakcie z laserem (zazwyczaj wykonanie programu zajmuje godzinę i w tym czasie jestem daleko od niego) raczej nie powinno mieć to negatywnych skutków na zdrowiu, tym bardziej że nie planuje długo na tym pracować a co zrobi z tym właściciel lasera to już nie moja sprawa.
@bratanek65 haha owszem dźwiganie ciężkich detali może się też kiedyś odbić na zdrowiu
Dodane 45 minuty 41 sekundy:
@Zienek na pewno popróbuję ale to wymaga czasu, w każdym razie twoje rady okazały się pomocne i dzięki.
Dodane 4 minuty 28 sekundy:
@harma czytałem o tym, faktycznie osłony by się przydały ale przy znikomym kontakcie z laserem (zazwyczaj wykonanie programu zajmuje godzinę i w tym czasie jestem daleko od niego) raczej nie powinno mieć to negatywnych skutków na zdrowiu, tym bardziej że nie planuje długo na tym pracować a co zrobi z tym właściciel lasera to już nie moja sprawa.
-
- Posty w temacie: 4
Tyle że tu wystarczy jeden, za to celny błysk w oko. Z drugiej strony masz dwa..Cyklop pisze:tym bardziej że nie planuje długo na tym pracować
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 2
W Stanach duża część maszyn laserowych nie ma żadnych osłon. Wychodzą z założenia, że ludzi myślących nie trzeba traktować jak debili.
Wystarczy nie pchać oka gdzie nie należy, nie włazić pod tramwaj ze wzrokiem utkwionym w telefon, nie wjeżdżać na czerwonym, nie skakać na baniak do nieznanej wody...a przede wszystkim NIE WIERZYĆ POLITYKOM!
Wtedy jest szansa na długie i zdrowe życie.
"Let's Go Brandon"
-
bratanek65 pisze:W Stanach
bratanek65 pisze:Wychodzą z założenia, że ludzi myślących nie trzeba traktować jak debili.
bratanek65 pisze:Wtedy jest szansa na długie i zdrowe życie.
Tak tak.. I dlatego właśnie w Stanach trzeba pisać na kubeczkach, że gorąca herbata może poparzyć, mikrofalówka nie służy do suszenia zwierząt, a lokówki nie należy wsadzać w odbyt.
Jeśli jest możliwość zastosowania jakiegoś środka ochrony to trzeba z tego korzystać - wypadek ma to do siebie, że jest niespodziewany i następuję w nieoczekiwanych okolicznościach i w nieprzewidziany sposób.
Bo to jeden tokarz, myślący, z długim stażem pracy skończył nawinięty na uchwyt..
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 12
Ja podzielam po trochu i filozofię pana bratanka i pana atlc, zależy w czym. Jak szlifuje szlifierką zawsze zakładam gogle, jak niosę blachę zakładam grube rękawice a jak pracuje przy laserze raczej unikam dodatkowej ochrony szczególnie jak wycinam cienką blachę bo iskry są najmniejsze. Wiadomo, może taka i do oka wpaść z dwóch metrów, ale jak ktoś ma szczęście to może siedząc na krześle krzywdę zrobić, z drugiej strony po co kusić los, jednak zazwyczaj wygrywa we mnie ta mniej bezpieczna strona i tyle.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
"Iskierki" to akurat tutaj najmniejszy problem
"Śpieszmy się czytać posty na forum, tak szybko znikają..."
-
Chodzi o odbłysk wiązki laserowej np. od nierdzewnej, polerowanej blachy. Jeśli wiązka nie rozproszy się dostatecznie przed kontaktem z okiem to niestety można żegnać się ze wzrokiem, a to jest ułamek sekundy.