Frez do stali a aluminium
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 4
Re: Frez do stali a aluminium
Pracuję głownie w alu i używam frezów do stali ,do aluminium a nawet do drewna ! Tak , da się i to całkiem nieźle. Frezy do stali faktycznie są trochę mniej wydajne ale dają lepszą powierzchnię obróbki. Frezy do drewna wychodzą taniej ,zwłaszcza przy większych wymiarach i kształtach typu kulisty,stożkowy. Dobrze pracują na niższych obrotach. Bardzo polubiłem frezy do alu typu gryzak bo robią świetną robotę w obróbce zgrubnej.
Frezy do stali dają fajne efekty na wyższych obrotach ale mniejszym wiórem, te do alu odwrotnie.
Duże znaczenie ma gatunek aluminium PA 11- katastrofa,normalnie plastelina ,klei i zatyka wszystkie narzędzia, PA 9 -moje ulubione,
bardzo przyjemne w obróbce mechanicznej.
Frezarka (hmm..duże słowo) to zx 7045, praca na sucho.
Frezy do stali dają fajne efekty na wyższych obrotach ale mniejszym wiórem, te do alu odwrotnie.
Duże znaczenie ma gatunek aluminium PA 11- katastrofa,normalnie plastelina ,klei i zatyka wszystkie narzędzia, PA 9 -moje ulubione,
bardzo przyjemne w obróbce mechanicznej.
Frezarka (hmm..duże słowo) to zx 7045, praca na sucho.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
Kolega chyba miał na myśli PA38, oj dużo przekleństw poszło jak zaczynało się z tym przygodę. Po wieeelu różnych opcjach najbardziej efektywne narzędzia to doświadczalnie zostały jednopiórowe węglikowe polerowane frezy dedykowane do alu i tworzyw. Dobrze idą też głowice płytkowe i wielorzędowe z płytkami do alu, przez ostatnie dwa tygodnie zrobiłem taką fi25 8-płytkową pełnym ap=32mm dwa pełna bagi wiórów (700 elementów) w PA38. Ani razu nie zakleiło, a parametry obr 7000/min posuw 3500mm/min (0,25mm na ostrze bo w jednym rzędzie dwie płytki), ae=2,5mm. PA9 owszem dobre w obróbce, ale to zdecydowanie twardszy materiał i trzeba już ostrożniej ze strategiami bo łatwo przesadzić łamiąc narzędzie przez zbyt duże obciążenie zginające a nie zaklejenie. PA11 czy PA6 da się bardzo szybko i wydajnie obrabiać.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Pierwszy cytat z forum dla profesjonalistów na którym za wymienienie w poście maszyny klasy zx7045 można dostać bana, drugi cytat z forum gdzie można spotkać zarówno ludzi zarabiających obróbką metalu na życie jak i amatorów...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Wiesz, tylko u nich 1USD to jak u nas 1PLN. Także my biedaki musimy sobie jakoś radzić wydając na narzędzia w przeliczeniu ze 3 razy więcej

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Przypominam, że ten wątek to rozmowa czy używać frezu za 50zł czy kupić inny też za 50zł i mieć 2 różne lepsze do różnych rzeczy 
Faktycznie przy kosztach w tym hobby/zawodzie to wielkie rozterki
))

Faktycznie przy kosztach w tym hobby/zawodzie to wielkie rozterki

Mniej gadania - więcej robienia.
-
- Znawca tematu (min. 80)
Kupiłem blachę 4mm przez Allegro. W opisie wyraźnie było że to PA 11 (5754) .Nie jestem w stanie zweryfikować czy to rzeczywiście ten gatunek. Jak spróbowałem obróbki gryzakiem do alu to zdębiałem. Nie było wióra .Ferz przechodził przez materiał a po przejściu w materiale pozostawały przyklejone falbanki, ciągnęło się to paskudnie a po zatrzymaniu freza zobaczyłem całkowite zaklejenie ostrzy.
Może sprzedawca ściemnił,nie wiem.
PA 9 kupuję regularnie w innym miejscu i ten materiał w pełni i zawsze spełniał moje oczekiwania. Stąd moja opinia.
A frez do drewna użyłem ponieważ nie mogłem znaleźć freza okrągłego ( kula) o średnicy w granicach 30 mm. Frez jest z płytkami utwardzanymi i całkiem sprawnie to PA 9 skrawa.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Nie wiem co obrabiasz. Ja codziennie robię Pa11 z atestami i nie mam żadnych problemów. Dobre narzędzia i parametry to wszystko. Nie pisz opinii bo możesz kogoś wprowadzić w błąd.