strikexp pisze:A po czym twierdzisz że aktorki to są inteligentne osoby?
A czy ja coś takiego stwierdziłem?
Bardziej już mi chodzi nie o inteligencję a o wiek. Starsze osoby z oczywistych powodów nie miały kontaktu z internetem, kartami czy innymi wytworami nowoczesności od urodzenia to nie ma co się dziwić, że dają się nabrać. Poza tym kiedyś jakoś bardziej sobie ludzie ufali. I nie dziwota.
Ale jak ktoś ma 33 lata to wyrastał w tym wszystkim no to chyba powinien być do tego środowiska przystosowany. No przynajmniej ja tak to widzę.
Niedawno na poczcie czekałem w kolejce a przy okienku był starszy pan. Pani okienkowa podaje mu pinpada i mówi poproszę o pin. No to on na głos wyrecytował go bo przecież go poprosiła. Kompletnie mnie to nie zdziwiło bo niby dlaczego?
Ale jakbym coś takiego zobaczył z 30-to latkiem w roli głównej to bym szczęki z podłogi nie zebrał.
Młodzi ludzie mają to na co dzień, wyrastają w tym to i pewne zachowania mają wbudowane w mózgi.
To nie ma nic wspólnego z inteligencją a z prostym rozumieniem tego co ktoś do Ciebie mówi.
Owszem są proste socjotechniki. Np jak zapytasz kilku przechodniów czy podadzą Ci swój pin do karty to żaden tego nie zrobi ale jak zapytasz czy pamiętają pin do karty to co któryś w ramach sprawdzenia wyrecytuje go na głos. Oczywiście musisz stwarzać jakieś pozory, że biorą udział w jakiejś sondzie ulicznej czy coś w ten deseń.
Ale to już jest kombinowanie no i nie dziwi mnie, że ludzie dają się złapać na takie sztuczki.
Jednak jak ktoś kupuje od Ciebie towar na OLX i chce żebyś mu podał numer kart, CVV2, hasła i inne dane to ja PIER......OLE! nie ma to nic wspólnego z socjotechniką i każdy kto używa karty kredytowej powinien wiedzieć, że w takiej chwili należy zakończyć dyskusję i zgłosić to na policję.
Tak samo jak zadzwoni do kogoś człowiek podający się za policjanta i każe zrobić przelew na jakieś konto, bo robią prowokację, to pierwsze co powinno przyjść do głowy to pytanie: "A po ch...ja wam moje pieniądze do tego?" To taki pierwszy normalny odruch. I nie ma żadnej rozsądnej odpowiedzi na takie pytanie. Jedyny rozsądnych ruch to się rozłączyć i zgłosić to natychmiast na policję.
Gdzie tu jest potrzebna inteligencja?
Ależ się rozpisałem... idę sobie obejrzeć The Walking Dead