OLX złodzieje

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 20

Re: OLX złodzieje

Post napisał: upanie » 21 mar 2021, 21:44

strikexp pisze:A po czym twierdzisz że aktorki to są inteligentne osoby?

A czy ja coś takiego stwierdziłem?
Bardziej już mi chodzi nie o inteligencję a o wiek. Starsze osoby z oczywistych powodów nie miały kontaktu z internetem, kartami czy innymi wytworami nowoczesności od urodzenia to nie ma co się dziwić, że dają się nabrać. Poza tym kiedyś jakoś bardziej sobie ludzie ufali. I nie dziwota.
Ale jak ktoś ma 33 lata to wyrastał w tym wszystkim no to chyba powinien być do tego środowiska przystosowany. No przynajmniej ja tak to widzę.
Niedawno na poczcie czekałem w kolejce a przy okienku był starszy pan. Pani okienkowa podaje mu pinpada i mówi poproszę o pin. No to on na głos wyrecytował go bo przecież go poprosiła. Kompletnie mnie to nie zdziwiło bo niby dlaczego?
Ale jakbym coś takiego zobaczył z 30-to latkiem w roli głównej to bym szczęki z podłogi nie zebrał.
Młodzi ludzie mają to na co dzień, wyrastają w tym to i pewne zachowania mają wbudowane w mózgi.
To nie ma nic wspólnego z inteligencją a z prostym rozumieniem tego co ktoś do Ciebie mówi.
Owszem są proste socjotechniki. Np jak zapytasz kilku przechodniów czy podadzą Ci swój pin do karty to żaden tego nie zrobi ale jak zapytasz czy pamiętają pin do karty to co któryś w ramach sprawdzenia wyrecytuje go na głos. Oczywiście musisz stwarzać jakieś pozory, że biorą udział w jakiejś sondzie ulicznej czy coś w ten deseń.
Ale to już jest kombinowanie no i nie dziwi mnie, że ludzie dają się złapać na takie sztuczki.
Jednak jak ktoś kupuje od Ciebie towar na OLX i chce żebyś mu podał numer kart, CVV2, hasła i inne dane to ja PIER......OLE! nie ma to nic wspólnego z socjotechniką i każdy kto używa karty kredytowej powinien wiedzieć, że w takiej chwili należy zakończyć dyskusję i zgłosić to na policję.
Tak samo jak zadzwoni do kogoś człowiek podający się za policjanta i każe zrobić przelew na jakieś konto, bo robią prowokację, to pierwsze co powinno przyjść do głowy to pytanie: "A po ch...ja wam moje pieniądze do tego?" To taki pierwszy normalny odruch. I nie ma żadnej rozsądnej odpowiedzi na takie pytanie. Jedyny rozsądnych ruch to się rozłączyć i zgłosić to natychmiast na policję.
Gdzie tu jest potrzebna inteligencja?
Ależ się rozpisałem... idę sobie obejrzeć The Walking Dead :D

czilałt...

Awatar użytkownika

bratanek65
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: bratanek65 » 22 mar 2021, 07:08

upanie pisze:
21 mar 2021, 20:57
Ludzie to jednak matoły na całego. Właśnie przeczytałem, że kilka aktorek dało się zrobić na policjanta w sumie na ok. 1 milion PLNów..
Jak, no jak można być takim matołem? I to przecież nie są jakieś staruszki co to dały się nw wnuczka zrobić.
Jedna z nich ma 33 lata.
Dzwoni jakiś koleś i mówi, że jest policjantem. Twierdzi, że jak ona wybierze jakiś tam numer bez rozłączania się to potwierdzą j ego tożsamość. No przecież to jakiś żart jest.
Znam środowisko aktorskie. Jeśli faceci (aktorzy) są często przygłupami to aktorki w tej konkurencji biją ich na głowę o wiele długości.
"Let's Go Brandon"

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: oprawcafotografii » 22 mar 2021, 07:11

Uważajcie bo na albańskiego wirusa się nabierzecie ;)

q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 14

Post napisał: grg12 » 22 mar 2021, 07:47

Adi123 pisze:
21 mar 2021, 21:40
Ja rozumiem, że można kliknąć na jakiegoś linka, który ktoś gdzieś podesłał... ale.. podawać dane karty i kod ccv, który jest w zasadzie jak pin ?!....
Świat robi się coraz bardziej skomplikowany, pojawiają się nowe metody płatności łamiące stare zasady bezpieczeństwa. Przykład payu "link do płatności" - stara, dobra, zasada brzmiała "nigdy nie klikaj na link w emailu" a tutaj jakaś firma wysyła mi link który ponoć przekieruje mnie na stronę mojego banku...

Komentuję na podstawie starego artykułu na joemonsterze - https://joemonster.org/filmy/96246/Jak_ ... ta_3000_zl

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upanie » 22 mar 2021, 07:57

Z tym nie klikaniem w link w emailu to jak że wszystkim. Nie masz pewności to nie klikaj.
To samo dotyczy linku do płatności paypal.
Jeśli dostajesz takiego maila a wcześniej nie uzgodniłeś to nie klikaj. To nie jest forma standardowej płatności.

Dodane 39 sekundy:
Czy raczej standardowa forma płatności.
czilałt...

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: grg12 » 22 mar 2021, 08:39

Tak nieco filozoficznie - używam windows od lat (od wersji 3.1) i zawsze mi się wydawało że obsługa myszki jest "oczywista" - dopóki nie musiałem tego wszystkiego wytłumaczyć rodzicom - "kliknij tutaj - dwa razy, a teraz prawym - raz".
To samo jest z nowoczesnymi formami płatnosci - jakieś numery, piny, ten możesz podać przez telefon, ten tylko przez Internet, a ten tylko wystukać na pinpadzie w sklepie, tu masz zdrapkę, token, a nie - teraz mamy apke na smartfona. Na ten link możesz kliknąć- na ten NIE. To wszystko jest naprawdę skomplikowane i nic dziwnego że ludzie się gubią.
Co gorsza - banki wciskają te wynalazki ludziom którzy zwyczajnie nie są w stanie ich używać.
Przykład - opisany przez znajomą, byłą pracownicę pewnego znanego banku - 80cio letnią klientkę przekonano żeby zgodziła się na przesyłanie miesiecznych rozliczeń na email, babcia wprawdzie broniła się że nie ma komputera ale "przecież może skorzystać z komputera wnuczka...". Pół roku później przestali wysyłać papierowe rozliczenia bo przecież dostaje na email...

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upanie » 22 mar 2021, 09:19

Prawda ale to dotyczy ludzi starszych tak jak już wcześniej napisałem.
Ludzie, którzy używają tech cudaków na co dzień nie powinni się gubić. Te zmiany, o których piszesz nie pojawiają się kilka razy w tygodniu.
Na prawdę wystarczy choć troszkę myśleć żeby wiedzieć czy powinieneś kliknąć na link płatności paypal czy nie.
To nie wymaga żadnej wiedzy technicznej. Umiesz używać myszki i kliknąć link. Tyle wystarczy. Teraz zastanów się czy ten link ma sens czy nie. Zdarzyło mi się chyba dwa razy wysłać taki link do klienta bo sobie tego życzył! On sobie tego życzył więc wiedział, że taki link dostanie i wiedział, że ode mnie.

No ale o czym ja tu w ogóle piszę skoro ludzie podpisują zwykłe umowy, papierowe a nie "internetowe", bez czytania a potem lament. Moja matka podpisała umowę z jakimś domokrążcą na dostawę energii elektrycznej tylko po to żeby gość sobie poszedł! Bo podobno miał takie dziwne spojrzenie. No ja pier... załamać się można. Nie da się tego zwalić na nowoczesne technologie.

A tak swoją szosą to PayPal to straszne ścierwo jest. No ale czasami nie ma innego wyjścia.
czilałt...

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: grg12 » 22 mar 2021, 09:39

Paypal to jedna rzecz, payU to coś innego.
Paypala nawet używam - oczywiscie jako kupujący.
PayU... o ile zrozumiałem idee, dostaję link który muszę kliknąć, z ich strony jestem przekierowany na stronę mojego banku gdzie dostaję wypełniony formularz przelewu do zatwierdzenie.
Nie mam pojęcia czy "po drodze" trzeba podawać dane logowania do banku.
Pewnie mają jakieś zabezpieczenia przed phishingiem, atakami typu cross site scripting czy co tam innego ale sama idea "kliknij na link w emailu żeby zapłacić" mi sie nie podoba.
Mam zrobić przelew - wyslij mi iban - potrwa to parę dni ale ryzykuję tylko kwotę przelewu a nie że ktoś mi konto wyczyści...

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upanie » 22 mar 2021, 09:42

W PayU nie masz żadnego emaila. Co najwyżej jakieś potwierdzenie po fakcie.
czilałt...

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: strikexp » 22 mar 2021, 10:19

PayU to zwykły system płatności. Strona generuje link do PayU. Już nie pamiętam czy przekierowuje na nią żeby wybrać bank, chyba tak. A potem jest się przekierowanym do banku, gdzie normalnie się logujesz i autoryzujesz.
Ludzie nie znają podstaw bezpieczeństwa. Tzn sprawdzić np certyfikat SSL. Porównajcie sobie co pisze w certyfikacie forum i jakiegoś banku. Dość istotna różnica.
(klika się kłódkę przed adresem)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”