przecież to zwykłe LCD. wątpię, żeby robili specjalne matryce. Nawet beckhof nie produkował własnych matryc tylko pchał sharpa.
Dobierasz sobie monitorek o odpowiednich proporcjach i przekątnej, sprawdzasz, czy gniazdo jest w tym samym miejscu, żeby się nie bawić z przewodem, przekładasz matrycę i masz.
Monitor w maszynie zdechł. Gdzie można kupić tani zamiennik?
-
- Posty w temacie: 3
Re: Monitor w maszynie zdechł. Gdzie można kupić tani zamiennik?
Steryd pisze:przecież to zwykłe LCD. wątpię, żeby robili specjalne matryce. Nawet beckhof nie produkował własnych matryc tylko pchał sharpa.
Dobierasz sobie monitorek o odpowiednich proporcjach i przekątnej, sprawdzasz, czy gniazdo jest w tym samym miejscu, żeby się nie bawić z przewodem, przekładasz matrycę i masz.
Jak wyżej, dlatego napisałem o zmierzeniu matrycy.
Matryce są typowe, można ją wyjąć ze zwykłego monitora.
Fajnie że napisałeś przekątną, ale to nic nie znaczy, bo matryce występują w różnych proporcjach.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
Aha, czyli jeśli znajdę zwykły monitor LCD o odpowiednich wymiarach to mogę zdjąć z niego obudowę i po prostu wpakować go do maszyny?
Dokładne wymiary to 305mm x 230mm
Dokładne wymiary to 305mm x 230mm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Ile jest takich maszyn na świecie? W ilu z nich zepsuje się monitor? Komu będzie się opłacało wyprodukować takie monitory i czekać na kupców?
Tak jak pisali inni. Jeśli złącze jest standardowe, to trzeba dopasować wymiary i sposób mocowania. Matryce produkuje się w miarę znormalizowane. Różną się właśnie sposobem zamocowania i okablowania. Może da się podmienić samą matrycę w starej obudowie? Na każdym elemencie jest naklejka z part number.
-
- Posty w temacie: 3
No to już wiemy że to 15", proporcje 4:3.
Teraz trzeba ustalić jaki standard sygnału, zapewne VGA.
Opcji masz kilka - monitor desktopowy - zdjąć obudowę i zamontować, jest to najtańsza opcja, używany monitor można kupić od kilku dyszek na olx czy allegro.
Druga opcja zamówić jeszcze dodatkowo u szklarza szybę hartowaną żeby osłonić matrycę.
Trzecia - Google i hasła takie jak monitory do zabudowy, monitory open frame. Kupić nówkę, pewnie z 1500-2500 będzie to kosztowało.
Zapytaj @kamar czy nie chce odsprzedać, kiedyś brał ode mnie dotykowe, wydaje mi się że były tam 15" 4:3, ale mogę źle pamiętać. Dotyku nie trzeba używać. To były monitory do zabudowy z szybą hartowaną.
Pamiętaj tylko jak będziesz podpinał żeby sprawdzić napięcie zasilania, cześć monitorów ma wbudowane zasilacze, cześć jest zasilana z 12, 24 lub 48V. Może być konieczność podciągnięcia w maszynie przewodów zasilających lub dołożenie jakiegoś zasilacza.
Teraz trzeba ustalić jaki standard sygnału, zapewne VGA.
Opcji masz kilka - monitor desktopowy - zdjąć obudowę i zamontować, jest to najtańsza opcja, używany monitor można kupić od kilku dyszek na olx czy allegro.
Druga opcja zamówić jeszcze dodatkowo u szklarza szybę hartowaną żeby osłonić matrycę.
Trzecia - Google i hasła takie jak monitory do zabudowy, monitory open frame. Kupić nówkę, pewnie z 1500-2500 będzie to kosztowało.
Zapytaj @kamar czy nie chce odsprzedać, kiedyś brał ode mnie dotykowe, wydaje mi się że były tam 15" 4:3, ale mogę źle pamiętać. Dotyku nie trzeba używać. To były monitory do zabudowy z szybą hartowaną.
Pamiętaj tylko jak będziesz podpinał żeby sprawdzić napięcie zasilania, cześć monitorów ma wbudowane zasilacze, cześć jest zasilana z 12, 24 lub 48V. Może być konieczność podciągnięcia w maszynie przewodów zasilających lub dołożenie jakiegoś zasilacza.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
T o już masz faktycznie z górki bo pierwszy lepszy monitor 15" wstawisz i będzie dziać a skoro wstawiłeś zwykły od pc to masz sygnały RGB i synchronizację i nic więcej .Zdejmij ramkę z matrycy 15 " i będzie jeszcze długo działać a wydasz z 50 pln.
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki