Elektrownia wiatrowa z krokowca

Dyskusje na temat silników krokowych i sterowników silników krokowych.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 26

Re: Wiatraczek z krokowca

Post napisał: IMPULS3 » 18 mar 2021, 11:35

atlc pisze:Brak argumentów?

Posłuchaj, nie mam czasu na zajmowanie się podbudowywaniem ego kogoś kto chce byc mądrzejszym niż naukowiec danej dziedziny. Dla mnie osobiście to masz takie samo podejscie jak Strike. Czyli cos tam przeczytasz i idziesz w zaparte że pozjadałeś wszystkie rozumy. A dla mnie bardziej madrzy są ludzie którrzy nad czymś faktycznie pracują. Nadążąsz?
Więc jak chcesz sie tu wymądrzać i kwestionować naukowców to se to rób ale odczep się ode mnie. Bo ja swoje zdanie na temat grzania wody w tym temacie napisalem i nie mam zamiaru tracić czasu na idiotyczne posty.
Więc abyś miał równego sobie rozmówcę to poproś Strika o dialog. Moze razem będzie Wam rażniej. JA SŁUCHM INNYCH LUDZI. :)

atlc
Posty w temacie: 17

Post napisał: atlc » 18 mar 2021, 11:41

Po raz kolejny Ci napiszę bo widocznie nie doczytałeś - nie neguję zjawiska, nie neguję pracy naukowców, tylko interpretację pismaka.
Naukowcy zajmują się zjawiskami, a nie szukaniem dla nich komercyjnego zastosowania.
Dlatego podaj proszę praktyczne zastosowanie takiego rozwiązania, póki go nie ma, temat jest bzdurą.

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 100

Post napisał: strikexp » 18 mar 2021, 12:05

IMPULS3 pisze:
18 mar 2021, 11:35
kogoś kto chce byc mądrzejszym niż naukowiec danej dziedziny.
Podaj personalia tych naukowców to wtedy pogadamy :mrgreen: Zaraz poszukamy czy ktoś taki istnieje :mrgreen:

antybeton
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5

Post napisał: antybeton » 18 mar 2021, 12:06

Może warto trochę policzyć przed zabraniem się za budowę elektrowni wiatrowej.Program Wiatrak i Obliczanie parametrów małej elektrowni wiatrowej Na elektrodzie też było sporo. Budowa małej elektrowni wiatrowej domowym sposobem cz. 3 Może się okazać że zamiast budować elektrownię wiatrową lepiej wydać pieniądze na co innego.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 18 mar 2021, 12:34

strikexp pisze:Podaj personalia tych naukowców

Jest ich 2 na tym forum. Jeden jest w Twojej legitymacji szkolnej a drugi się udziela w poprzedzajacym Twój poscie. I może obydwaj odpowiecie na pytanie :
atlc pisze:Dlatego podaj proszę praktyczne zastosowanie takiego rozwiązania, póki go nie ma, temat jest bzdurą.

Nie mam pojęcia co można zrobić z pradem wytwarzanym noca przez panel... No może podlaczyć do języka w gebie aby były wrażenia mocniejsze?

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 100

Post napisał: strikexp » 18 mar 2021, 12:35

I to tyle w temacie Twoich mądrości :D

atlc
Posty w temacie: 17

Re: Elektrownia wiatrowa z krokowca

Post napisał: atlc » 18 mar 2021, 13:29

IMPULS3 pisze:Nie mam pojęcia co można zrobić z pradem wytwarzanym noca przez panel... No może podlaczyć do języka w gebie aby były wrażenia mocniejsze?

Jednak problemy z czytaniem ze zrozumieniem.
Jak zamontować panele żeby jednocześnie pozwalały słońcu oświetlać ziemię w dzień, a jednocześnie w nocy mogły odbierać to co ziemia wypromieniuje?

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 18 mar 2021, 13:45

atlc pisze:Jak zamontować panele żeby jednocześnie pozwalały słońcu oświetlać ziemię w dzień, a jednocześnie w nocy mogły odbierać to co ziemia wypromieniuje?

Moze tracker będzie do tego służył, moze panel będzie dwustronny, a może będzie wyłapywał promieniowanie z kosmosu a nie z Ziemi. Co mnie to obchodzi. I z jakiej okazji do mnie takie pytanie? Ja jeśli bedę użytkownikiem takiego panelka to dostane instrukcje. Może zaczniesz wreszcie debatę ze Strike?

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 28

Post napisał: pitsa » 18 mar 2021, 14:06

atlc pisze:Jak zamontować panele żeby jednocześnie pozwalały słońcu oświetlać ziemię w dzień, a jednocześnie w nocy mogły odbierać to co ziemia wypromieniuje?

Efekt częściowego zasłonięcie być może jest ale czy wiesz jaka jest skala tego zjawiska i w którą stronę? Bez badań nie wiemy, to się jeszcze okaże.
Według mnie może to zasłonięcie powierzchni ziemi być mało znaczące.
Dlaczego? Podpowiem pytaniami.
Czy montując panele na gruncie pokrywa się szczelnie całą powierzchnię?
Czy bezpośrednia penetracja słoneczna jest niezbędna do przejmowania ciepła przez grunt?
Jeśli panele pod wpływem promieniowania świetlnego nagrzewają się to tak w jaki sposób wypromieniowują z siebie energię?
Byłeś kiedyś w jakimś blaszaku, kontenerze w słoneczny dzień i zaznałeś w nim chłodu?

Dodane 2 minuty 2 sekundy:
atlc pisze:Naukowcy zajmują się zjawiskami, a nie szukaniem dla nich komercyjnego zastosowania
Oj, szukają szukają. :-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

tristar0
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 89

Post napisał: tristar0 » 18 mar 2021, 14:10

No pięknie kupa( g....) już jest ciekawe kiedy będzie burza ,tak na marginesie teoria jest super ale najbardziej sprawdzała się w książkach Lema. A puki co wasze dysputy i udowadnianie sobie czegoś tam bo już nie wiem nawet czego prowadzi dokładnie do niczego .A energia o której się tak rozpisujecie jest wytwarzana dokładnie kilka stuleci temu ją wymyślono a o magazynowaniu to już nikt nie pomyślał . i nie chodzi mi o jakieś bateryjki Tyle że nie chodzi o pogaduch z których nawet źdźbło trawy nie urośnie ,nie ma to jak kilku liderów forum przedstawia który mądrzejszy może wam te czerwone żarówki w dupciach poprzewracały postrzeganie świata :lol:

Dodane 1 minuta 12 sekundy:
A WSZYSTKO W IMIE ELEKTROWNI WIATROWEJ Z KROKOWCA
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Silniki Krokowe / Sterowniki Silników Krokowych”