4 marca - Światowy Dzień Inżyniera.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Re: 4 marca - Światowy Dzień Inżyniera.
Zdrówka Kolego, zdrówka na wiele przyszłych lat ...
Automatyzacja dla człowieka, nie człowiek do zautomatyzowania (to moje takie "złote").
Znaczy się jesteś "oficerem produkcji"?
- - -
ingenio = zręczność, inwencja, pomysłowość naukowa ...
Automatyzacja dla człowieka, nie człowiek do zautomatyzowania (to moje takie "złote").
Znaczy się jesteś "oficerem produkcji"?
- - -
ingenio = zręczność, inwencja, pomysłowość naukowa ...
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jestem CADowcem (nie mylić z konstruktorem) na Wydziale Budowy Tłoczników w fabryce samochodów. Tyle, że jesteśmy podciągnięci w strukturach firmy pod utrzymanie ruchu. I stąd dwie zmiany.
-
W gospodarce wolnorynkowej pracy szuka się non-stop. Pracy "lepszej" od tej aktualnie wykonywanej, pracy w ogóle, żeby ją mieć albo żeby nie "skisnąć" na odsiadywanym etacie ...

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
p/o jest na pęczki ..... , tych nornalnych ( z wiedzą) dawno nie widziałem .
p.s.
@emsc - brawo
Podoba mi się treść Twojego posta.
Mariusz.
p.s.
@emsc - brawo

Podoba mi się treść Twojego posta.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
Mszę w intencji się zamawia.
Może być problem z "inżynierami odwrotnymi"?
Hmmm, ten Dzień ponoć obchodzony jest po raz drugi. W zeszłym roku na FB linkowałem do Polit. Poznańskiej.
Może być problem z "inżynierami odwrotnymi"?
Hmmm, ten Dzień ponoć obchodzony jest po raz drugi. W zeszłym roku na FB linkowałem do Polit. Poznańskiej.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
No tak. Skoro na fb już drugi rok coś jest, to musi być ważne.
Inżynieria wsteczna też wymaga wiedzy. Któregoś razu kolega poprosił mnie o schemat elektryczny czegoś. Narysowałem prosty układ, wrzuciłem na skaner i wysłałem. Dopisałem "tylko niczego nie zmieniaj". Potem się okazało, że we 2 przez cały wieczór się głowili, do czego jest jeden kondensator na tym schemacie. I dlaczego akurat taki a nie inny. Oczywiście zmontowali z innym. I oczywiście nie działało. Obaj elektronicy. Po studiach. Pewnie do tej pory nie wiedzą, dlaczego musiał być akurat taki.
Z tym dniem inżyniera i podobnymi fetami jest jak w LinkedIn. Jesteś na LinkedIn, czyli jesteś specjalistą. Tak samo tu - poczuwasz się do dnia inżyniera, więc jesteś inżynierem. A jak po politechnice w Poznaniu, to już w ogóle...
Inżynieria wsteczna też wymaga wiedzy. Któregoś razu kolega poprosił mnie o schemat elektryczny czegoś. Narysowałem prosty układ, wrzuciłem na skaner i wysłałem. Dopisałem "tylko niczego nie zmieniaj". Potem się okazało, że we 2 przez cały wieczór się głowili, do czego jest jeden kondensator na tym schemacie. I dlaczego akurat taki a nie inny. Oczywiście zmontowali z innym. I oczywiście nie działało. Obaj elektronicy. Po studiach. Pewnie do tej pory nie wiedzą, dlaczego musiał być akurat taki.
Z tym dniem inżyniera i podobnymi fetami jest jak w LinkedIn. Jesteś na LinkedIn, czyli jesteś specjalistą. Tak samo tu - poczuwasz się do dnia inżyniera, więc jesteś inżynierem. A jak po politechnice w Poznaniu, to już w ogóle...