Piec - 2 grzałki PID - czy to będzie działać poprawnie ?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 2
Re: Piec - 2 grzałki PID - czy to będzie działać poprawnie ?
Najlepszy efekt, jeśli chodzi o miejsce umieszczenia dolnej termopary byłoby w jakimś otworze w samym szamocie/kamieniu- odpadło by przekłąmanie od bezpośredniego nagrzewania termopary przez grzałkę, a także wpływ powietrza nagrzewanego górną grzałką.- tu odrazu muszę zaznaczyć, ze przy tak małej komorze, to umieszczenie dolnej termopary na górze zamotu będzie w takim razie błędem- zakładałem że komora ma przynajmniej z 500 mm wysokości.
Nie jestem pewien, ale kaskadowe PID to chyba inne zastosowanie mają- Ty potrzebujesz 2 różne temperatury, a kaskadowe PID z tego co sobie przed chwilą poczytałem, to raczej służyły by aby mieć 1 temperaturę, ale osiąganą np 2 źródłami ciepła
Nie jestem pewien, ale kaskadowe PID to chyba inne zastosowanie mają- Ty potrzebujesz 2 różne temperatury, a kaskadowe PID z tego co sobie przed chwilą poczytałem, to raczej służyły by aby mieć 1 temperaturę, ale osiąganą np 2 źródłami ciepła
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
No tak, właśnie te przykłady widziałem,
ale chciałem przemyśleć w ogóle ideę łączenia pid'ów w pętach sprzężeń i może inne układy też by zadziałały.
Na dzisiaj za mało wiem.
Żeby się nie okazało, że jeszcze trzeci PID jest potrzebny
Oczywiście to tylko piec piekarniczy, ale jak regulatory się będą zapętlać, to jakby nieistotne do czego ten piec.
Ważne, że układ będzie rozchwiany a sterowanie PID nic nie da i przyjdzie wrócić albo do mechaniki albo do ustawień opartych o histerezę.
Może wcale nie takich złych w tym przypadku.
ale chciałem przemyśleć w ogóle ideę łączenia pid'ów w pętach sprzężeń i może inne układy też by zadziałały.
Na dzisiaj za mało wiem.
Żeby się nie okazało, że jeszcze trzeci PID jest potrzebny

Oczywiście to tylko piec piekarniczy, ale jak regulatory się będą zapętlać, to jakby nieistotne do czego ten piec.
Ważne, że układ będzie rozchwiany a sterowanie PID nic nie da i przyjdzie wrócić albo do mechaniki albo do ustawień opartych o histerezę.
Może wcale nie takich złych w tym przypadku.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Jeśli to piec do pizzy to temperatura wbrew pozorom jest bardzo ważna.
Inna sprawa, że najlepsze piece opalane są drewnem a nie prądem i obywają się bez PiDów
Skupiłbym się na konstrukcji a nie elektronice. Myślę, że po prostu trzeba zastąpić kupkę żaru
dużą grzałką z regulacją mocy, żeby sprawdzić empirycznie jaka moc <> jest potrzebna a
potem dołożyć do tego PiD. Dwie grzałki na moje oko są zbędne...
Myślałem o czymś takim dla siebie i raczej dałbym dwie grzałki podłużne pod bocznymi ścianami
(zakładam komorę prostokątną). Cyrkulacja załatwi resztę.
Materiały, konstrukcja, odpowiednia moc i może okazać się, że jeden PiD zrobi dobrze.
W końcu temperatura otoczenia jest stała +- kilka stC, przy temperaturze jaką ma mieć
kamień w środku te 2stC nie mają żadnego znaczenia...
Taki piec musi mieć dużą pojemność cieplną i ogromną bezwładność - konstrukcja, konstrukcja....
q
Inna sprawa, że najlepsze piece opalane są drewnem a nie prądem i obywają się bez PiDów

Skupiłbym się na konstrukcji a nie elektronice. Myślę, że po prostu trzeba zastąpić kupkę żaru
dużą grzałką z regulacją mocy, żeby sprawdzić empirycznie jaka moc <> jest potrzebna a
potem dołożyć do tego PiD. Dwie grzałki na moje oko są zbędne...
Myślałem o czymś takim dla siebie i raczej dałbym dwie grzałki podłużne pod bocznymi ścianami
(zakładam komorę prostokątną). Cyrkulacja załatwi resztę.
Materiały, konstrukcja, odpowiednia moc i może okazać się, że jeden PiD zrobi dobrze.
W końcu temperatura otoczenia jest stała +- kilka stC, przy temperaturze jaką ma mieć
kamień w środku te 2stC nie mają żadnego znaczenia...
Taki piec musi mieć dużą pojemność cieplną i ogromną bezwładność - konstrukcja, konstrukcja....
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
Hej.
No aż bym się nie upierał, stopień w te czy wewte.
nie ma znaczenia.
Nie chcę odkrywać Ameryki. Większość pieców elektrycznych ma dwie grzałki góra dół.
Gazowe i drewno to insza inszość.
Dwie są potrzebne aby kontrolować przypiekanie spodu, bez spalenia przy maksie z góry.
Jako kamień, najczęściej dla takich temperatur, stosuje się produkt niestety z Italii pod nazwą bisquotto czyli luźniej wypalona gliniana płyta ok. 3 cm grubości wypalana w ok. 800 stopniach.
Po za tym PIDy u żółtych tanie są, a mechaniczne do 500 stopni powyżej 200 plnów jak nie więcej. Przynajmniej nie znalazłem.
No aż bym się nie upierał, stopień w te czy wewte.

Nie chcę odkrywać Ameryki. Większość pieców elektrycznych ma dwie grzałki góra dół.
Gazowe i drewno to insza inszość.
Dwie są potrzebne aby kontrolować przypiekanie spodu, bez spalenia przy maksie z góry.
Jako kamień, najczęściej dla takich temperatur, stosuje się produkt niestety z Italii pod nazwą bisquotto czyli luźniej wypalona gliniana płyta ok. 3 cm grubości wypalana w ok. 800 stopniach.
Po za tym PIDy u żółtych tanie są, a mechaniczne do 500 stopni powyżej 200 plnów jak nie więcej. Przynajmniej nie znalazłem.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
Po przeczytaniu wątku nabrałem otuchy. Jednak to forum jest (wciąż? ciągle?) amatorskie! Nic mu nie grozi - nikt nic nie wie.

Odnośnie cytatu - z taką wiedzą wyjściową i takim podejściem do dosłownej wartości intelektualnej, trochę cię ten temat będzie kosztował wysiłku.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
Oczywiście kolega z pisdeckiej republiki, jako fachowiec zawodowiec, też musiał wtrącić swoje 3 grosze i błysnąć intelektem.
-
Ano! 
I żeby:
1. nie zakłócać poziomu tego działu forum
2. nie być zmuszonym do ewentualnej polemiki z obecnym poziomem tego działu forum
3. nie wprowadać u ciebie i innych "prawilnych" dysonansu poznawczego
odpowiem koledze piromarkowi prywatnie, jeśli będzie miał ochotę i potrzebę, ewentualnie uzna pomysł pytania tutaj za głupi. A w formie postu nie.

I żeby:
1. nie zakłócać poziomu tego działu forum
2. nie być zmuszonym do ewentualnej polemiki z obecnym poziomem tego działu forum
3. nie wprowadać u ciebie i innych "prawilnych" dysonansu poznawczego
odpowiem koledze piromarkowi prywatnie, jeśli będzie miał ochotę i potrzebę, ewentualnie uzna pomysł pytania tutaj za głupi. A w formie postu nie.
-
emsc pisze:Po przeczytaniu wątku nabrałem otuchy. Jednak to forum jest (wciąż? ciągle?) amatorskie! Nic mu nie grozi - nikt nic nie wie.
Odnośnie cytatu - z taką wiedzą wyjściową i takim podejściem do dosłownej wartości intelektualnej, trochę cię ten temat będzie kosztował wysiłku.
Pisz jaśniej, bo nie wiem czy mi ubliżasz czy chcesz coś wnieść, czy to w ogóle nie było do mnie.

Jeżeli uważasz, że kilka stopni na piecu w jakąś stronę przy pieczeniu ciasta z mąki, gdzie reszta procesu jest w bardzo szerokich marginesach jakościowych ( chociażby właściwości mąki z danej partii ), to jesteś w grubym błędzie.
Link dedykuję wszystkim pizzaiolo używających wagi analitycznej do ważenia składników:
Zresztą rodzaj pieca i co w nim grzane to temat drugorzędny.
Pytanie dotyczyło stosowania dwóch wzajemnie wpływających na siebie PID.
-
Przede wszystkim, masz szanse znikome żeby zestroić regulator PID. Bo nie masz o tym pojęcia, wynika to z postów. A co dopiero sprawić żeby 2 niezależnie regulowane strefy się za bardzo nie gryzły.
Po drugie, dokładność regulacji 1 stopnia w takim urządzeniu, to jest żart, nawet w żarcie.
Po trzecie, jeśli kupujesz regulator "elektroniczny" z napisem PID i wszystko się ma sprowadzić do uruchomienia trybu auto (bo jak wspomniałem, w PID go nie zestroisz), to nie będzie to działało jako PID. Tylko "jakoś", w sposób wiadomy wyłącznie konstruktorowi. Co z resztą nie ma znaczenia, bo i tak nie wiesz o co chodzi. I nie musisz.
Po czwarte - wszystko można zrobić, jak się ma pojęcie. A jak się nie ma to 200zł nie powinno być barierą, bo niewiedza kosztuje a 200zł to jest i tak nic. 4 placki z tego pieca?
Po piąte, na tym forum o elektronikę nie ma żadnego sensu pytać. Zupełnie żadnego.
Po drugie, dokładność regulacji 1 stopnia w takim urządzeniu, to jest żart, nawet w żarcie.
Po trzecie, jeśli kupujesz regulator "elektroniczny" z napisem PID i wszystko się ma sprowadzić do uruchomienia trybu auto (bo jak wspomniałem, w PID go nie zestroisz), to nie będzie to działało jako PID. Tylko "jakoś", w sposób wiadomy wyłącznie konstruktorowi. Co z resztą nie ma znaczenia, bo i tak nie wiesz o co chodzi. I nie musisz.
Po czwarte - wszystko można zrobić, jak się ma pojęcie. A jak się nie ma to 200zł nie powinno być barierą, bo niewiedza kosztuje a 200zł to jest i tak nic. 4 placki z tego pieca?
Po piąte, na tym forum o elektronikę nie ma żadnego sensu pytać. Zupełnie żadnego.
-
Ty jednak nie masz pojęcia o czym piszesz i co robi "autotunig" w regulatorze PID. Wynika to z postu.
Przeczytaj "akapit" o strojeniu automatycznym jeszcze raz.
Nie wiem czy tobie ale już kiedyś o tym pisałem.
Chcesz coś pomóc w temacie ? Napisz.
Chcesz się wymądrzać i reperować swoje samopoczucie ? Odpuść.
Przeczytaj "akapit" o strojeniu automatycznym jeszcze raz.
Nie wiem czy tobie ale już kiedyś o tym pisałem.
Chcesz coś pomóc w temacie ? Napisz.
Chcesz się wymądrzać i reperować swoje samopoczucie ? Odpuść.