praca na etacie a własna firma?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 139
- Kontakt:
Re: praca na etacie a własna firma?
Tak czytam i nie dowierzam, nikt nie prowadzi sobie księgowości w chmurze ? np. taka wFirma ?
Sam se to od lat prowadzę za 800 rocznie z magazynami, kadrami i wszelkimi JPK-ami. I wszelkich terminów i zmian przepisów pilnują.
Sam se to od lat prowadzę za 800 rocznie z magazynami, kadrami i wszelkimi JPK-ami. I wszelkich terminów i zmian przepisów pilnują.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 13
A ja tam sobie robię sam z Małą Księgowością Rzeczypospolitej za niecałą stówkę rocznie 
Ale w wFirma czy cóś jest dużo lepsza pomoc. Może się skuszę kiedyś...

Ale w wFirma czy cóś jest dużo lepsza pomoc. Może się skuszę kiedyś...
czilałt...
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 17
Taka wielka tajemnica

Ale nie o tą tajemnicę mi chodzi

Najlepiej aby kolega zerknął sobie na kody pkd
Zakładając działalność takie kody trzeba podać koniecznie !!!
i na podstawie numeru takiego kodu zapytał o możliwość opodatkowania w biurze rachunkowym
Nie które kody mają narzucone opodatkowanie .
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway
- Ernest Hemingway
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 55
Ale składkę zdrowotną mogłeś odliczyć też od podatku z etatu - tam przy minimalnym wynagrodzeniu odliczyłbyś chyba ze 2000zł rocznie, bo tyle jest podatku od minimalnej płacy.
-
- Posty w temacie: 7
tak tak, przepraszam, sięgnąłem głębiej pamięcią i tak to było, 7.75% od kwoty tej bazowej jeśli mój podatek miesięczny nie przekraczał to nie płaciłem, tzn płaciłem go, ale w tym zdrowotnym, nadpłatę z tego tytułu (do tych 7,75%) można uzyskać po roku z pitu, raz mi chyba coś wyszło 150 zł i dlatego tak napisałem, ale pomotałem bo to było dawno. W każdym bądź razie fizycznie po kieszeni zdrowotne uderza po raz drugi 

-
- Posty w temacie: 139
- Kontakt:
A mnie nie interesuje gdzie, kiedy i jaki procent i od czego 
Wyliczone, podane na tacy. Deklaracje moje i pracowników , roczne tez. No płacić trzeba samemu
Z plików .pdf samo koszty księguje, sama przyjemność prowadzenia księgowości z każdego dostępnego kompa.

Wyliczone, podane na tacy. Deklaracje moje i pracowników , roczne tez. No płacić trzeba samemu

Z plików .pdf samo koszty księguje, sama przyjemność prowadzenia księgowości z każdego dostępnego kompa.
Weż na próbę to wsiąkniesz

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Jakoś w 2018 czytałem o "firmie na próbę" - jeśli twoje miesięczne dochody są nie większe niż 50% minimalnego wynagrodzenia (chyba-doczytaj sobie) to nie musisz mieć działalności zarejestrowanej więc może praca na etacie a raz w miesiącu jakaś drobna fucha za 1400zł i można tak bez rejestracji długo długo ciągnąć bo nie było tam limitu czasowego a jedynie limit finansowy, jeśli w miesiącu zarobisz więcej niż ustalona kwota to firmę musisz rejestrować i normalnie opłacać.