Tokarka tum25b ciągnie stożek
Kasowanie luzów czy ustawienie konika
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 2
Re: Tokarka tum25b ciągnie stożek
W tej tokarce wrzeciennik leży na pryźmie konika, jeżeli śruby są dokręcone to wątpie by sie przestawił. Korekta wrzeciennika wiązałaby się ze skrobaniem lub podkładkami pod nim.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 9
Z tego co udało się dzisiaj mi sprawdzić to jest ogromny luz na szczękach uchwytu które trzymają tylko w końcówkach. Dłuższy Wałek po dokreceniu w uchwycie rusza się na boki delikatnie bo wałek nie jest trzymany w całej płaszczyźnie szczęk. Ogarnąłem uchwyt 200 mm w sobotę założę i sprawdzimy. Konik ustawiłem i teraz jest różnica około 3 setek. Natomiast zauważyłem również że łoże jest wytarte bo w miejscu gdzie najczęściej był suport używany spada o dyche A to już sporo. Macie pomysł jak to zniwelować?
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Matus1607 pisze:łoże jest wytarte bo w miejscu gdzie najczęściej był suport używany spada o dyche A to już sporo. Macie pomysł jak to zniwelować?
To się ciesz! Jest okazja aby odkręcić gwint na ... flaszce

-
- Lider FORUM (min. 2000)
Matus1607 pisze:...jest ogromny luz na szczękach uchwytu które trzymają tylko w końcówkach. Wałek po dokręceniu w uchwycie rusza się na boki delikatnie bo wałek nie jest trzymany w całej płaszczyźnie szczęk.
Dopóki tego nie zlikwidujesz to wszelkie diagnozy i regulacje są bezcelowe.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
Weź trzpień kontrolny lub coś podobnego, ustaw kły w osi i czujnik w miejsce noża. Przejedź czujnikiem po całej długości trzpienia i zobaczysz różnicę poniżej 0,005 mm. Lepsze jest wrogiem dobrego, a co ja bym zrobił na twoim miejscu to napisałem wyżej.