Tajemnica precyzji starożytnego cięcia.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 43
Kontakt:

Re: Tajemnica precyzji starożytnego cięcia.

Post napisał: bartuss1 » 16 lut 2021, 13:20

no, pewnie by tak było, no chyba ze masz jeszcze jakies pomysły zeby leczyć piekarnikiem?

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 22

Post napisał: grg12 » 16 lut 2021, 13:21

bartuss1 pisze:
16 lut 2021, 12:55
Łatwiej niż 10 czy 20 lat temu zdobyć info kto co gdzie jak i z jakim skutkiem itd. No, ale zdecydowanej większości wystarczają obecne zdobycze cywilizacji i wystarczy im w niej tkwić i używać nie zadając zbędnych pytań.
Łatwiej też trafić na oszusta... Na dodatek o ile kiedyś oszukiwano głownie po to żeby sprzedać badziew naiwnym albo dla zabawy tak teraz mamy epidemię profesjonalnie przygotowanych filmów z bzdurami których jedynym celem jest uzyskanie wysokiej oglądalność i dochodu z reklamy a oszukują w zasadzie "z lenistwa" ("5 minute crafts" i tym podobny badziew z "lifehackami")

Anielka nie dokałaby by życia w piekarniku - tylko została napojona wybielaczem (aka "miracle mineral solution") a gdyby to nie okazało się wystarczające - została wysmarowana "black salve" (nie szukać przy jedzeniu)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 16 lut 2021, 14:00

Jest postęp cywilizacyjny i przy okazji wszelkiej masci sposoby zeby sie nie narobić a zarobić. To jest uboczna strona owej cywilizacji, ale przecież nic nie stoi na przeszkodzie, żeby szukać pomysłow i odpowiedzi do nich. Nawet jesli mam oglądać jakis film na yt traktujący o jakimś zagadnieniu, to zawsze jakies ziarenko sensu się tam znajdzie, a czy koles na tym zarobi czy nie, to co mnie to interesuje, wszak nie płacę za to. No, może jedynie stratą czasu.
Tak samo jak ty tracisz czas, nie wnosząc nic ciekawego do dyskusji, tylko zapodając krytykę z prześmiechem w tle. Chociaż konstruktywna krytyka przynajmniej studzi zapędy do bujania w obłokach.
Częsciej jednak bywa powodem do lądowania wątku w śmietniku, jeśli wszystkie strony zainteresowane zaczną się przekrzykiwać :D

Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 22

Post napisał: oskaeg » 16 lut 2021, 14:48

upanie pisze: oskaeg pisze: ↑
15 lut 2021 16:38
Osoby techniczne, mogą o tym wiedzieć, a z pewnością będą to wiedzieć osoby starsze, ale spróbuj zapytać 20 letnią dziewczynę "Czy jelita by się nadawały na struny?" Odpowie ze jesteś chory psychicznie, taka jest prawda. Najpierw trzeba coś widzieć, aby uwierzyć ze jest to możliwe.

No ale czego to dowodzi? Dwudziestoletnia dziewczyna nie wie z czego są zrobione struny? No i co?
Spytaj dwudziestoletnią dziewczynę, która gra na skrzypcach to będzie wiedziała.
Chcesz udowodnić, że obecnie ludzie są głupi a kiedyś to byli mądrzy?
Jeśli tak to myślisz, że jakbyś 100 lat temu spytał 20-to letnią dziewczynę z czego są zrobione struny to by wiedziała?

Myślę, że trzeba zmienić tytuł tematu na "Napisz se coś..." bo ja już kompletnie nie wiem o co tu chodzi.
Obrazek

Wiele rzeczy było wytwarzanych "ze zwierząt". Struny są tylko takim bardzo wyrafinowanym przykładem, gdzie "jelita" są zamieniane na "dźwięk" (<-ogólnie mówiąc), ktoś kto tego nie widział, albo o tym nie wie może mieć problem, aby sobie to wyobrazić, albo w to uwierzyć.

Wszystko zależy jak to komuś przedstawisz... Powiedz komuś ze zrobisz "guziki z mleka", powie Ci ze jesteś głupi, a kiedyś guziki z mleka robiono, tylko dokładnie nie z samego mleka, a z kazeiny. Co oczywiście nie zmienia faktu, ze podstawowym surowcem do produkcji guzików jest mleko.

Co do "dziewczyn", to może faktycznie masz racje. Nie wiedzą tego teraz i pewnie kiedyś też nie wiedziały, ale do głoszenia teorii o UFO, BOGU, DUCHACH, to są pierwsze...

Co do guzików, podejrzewam ze większość facetów teraz o tym nie wie, bo tego zwyczajnie nie używa to i wiedza nie jest im potrzebna, kiedyś ludzie takie guziki mieli, to i siłą rzeczy wiedzieli z czego to było wykonane. Przecież rozmawiam z seniorami na takie tematy, to oni to perfekcyjnie znają.

Obrazek

https://pl.wikipedia.org/wiki/Galalit

Uwierz mi ze Ja doskonale wiem o co chodzi w moim temacie, a nazwany jest jak najbardziej adekwatnie, do tego co miałem na myśli. Ten temat wbrew pozorom daje mi pewne korzyści, daje mi on również pewne straty, ale ogólnie jest on dla mnie na plus, dlatego go po prostu napisałem. (Wiedziałem ze będzie w centrum uwagi, bo poruszyłem dokładnie ten sam temat na FB dużo wcześniej). Chciałem porównać ludzi z Facebooka, do ludzi na forum.

Spodziewałem się pewnych pozytywnych rzeczy w dyskusji i to się pojawiło, ale również totalnie zaskoczyło mnie zachowanie niektórych osób. Tego się tutaj nie spodziewałem...

Takie tematy krążą po całym Internecie, ludzie o tym zwyczajnie gadają. Wydawało by się, ze jest to temat bardzo spokojny, o którym powinno się rozmawiać bardzo przyjemnie, tak samo jak rozmawia się o wakacjach...

Temat został napisany na ogólnodostępnym forum, w dziale na luzie... Wiele osób chyba wzięło go zbyt poważnie, ale dzieje się to nie tylko tutaj. To co właśnie mnie bardzo zaciekawiło, to dlaczego ten temat tak ludzi pobudza.

Ja jeszcze rozumiem ze ktoś wierzy w duchy i broni tego za wszelką cenę, bo umarła mu jego ukochana babcia i chce wierzyć w to, ze ona gdzieś dalej jest... Mimo ze nie wierzę w duchy, to rozumiem dlaczego ktoś w to wierzy.

Natomiast z piramidami? Piramidy zbudowali kosmici? W kosmitów nie wierzę, ale nie rozumiem dlaczego niektórzy tego tak zacięcie bronią. (Mogę się tylko domyślać.)

Bardzo lubię Pana doktora Jana Przybyła, mimo ze różnimy się w tej fundamentalnej kwestii, jaką jest wiara. Ja jestem ateistą, a Pan doktor jest osobą wierzącą. Mimo tego, mówi on na prawdę całkiem do rzeczy i bardzo lubię słuchać jego wykładów.

amator7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 23

Post napisał: amator7 » 16 lut 2021, 15:07

oskaeg pisze:Mimo ze nie wierzę w duchy, to rozumiem dlaczego ktoś w to wierzy

czyżby?
gdybyś wiedział że duchów nie ma, to mógłbyś tak stwierdzić.
ale że tylko nie wierzysz, to jak możesz to rozumieć ?
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: IMPULS3 » 16 lut 2021, 15:21

amator7 pisze:gdybyś wiedział że duchów nie ma, to mógłbyś tak stwierdzić.
ale że tylko nie wierzysz, to jak możesz to rozumieć ?

I nigdy się nie dowie bo takie sobie założenie przyjął. Pozostaje mu tylko ślepa wiara w przyjęte założenia.
I w zasadzie nie byłoby w tym nic złego bo kazdemu wolno wierzyć w co tylko chce, gorzej jeśli taka błędna wiara ma się za autorytet i z ludzi o innych poglądach stara się zrobić ludzi bez wiedzy-co ma miejsce w tym temacie. Ot, jeden ze sposobów na dowartościowanie się. Nic więcej. :roll: :mrgreen:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 16 lut 2021, 16:33

co wy tak z tym śmietnikiem? nie da sie po prostu wyciąc niektórych postów i zostawić wątek w spokoju? za dużo tej zieleniny coś.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21

Post napisał: IMPULS3 » 16 lut 2021, 16:52

bartuss1 pisze:nie da sie po prostu wyciąc niektórych postów i zostawić wątek w spokoju?

Nie da się bo wszystko jest se soba połączone. Ale jak chcesz się zaczytywać w odchłani tego tematu to masz go z powrotem. :)

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 16 lut 2021, 17:24

no lepiej :D

amator7
Posty w temacie: 23

Post napisał: amator7 » 16 lut 2021, 17:51

RomanJ4 pisze:Dla niektórych fizyka to magia...

słyszałem że niema magii, są tylko technologie których jeszcze nie znamy.
i nie wykluczam że tak to właśnie wygląda.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”