Tajemnica precyzji starożytnego cięcia.

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Re: Tajemnica precyzji starożytnego cięcia.

Post napisał: RomanJ4 » 10 lut 2021, 21:51

oskaeg pisze:Jeszcze mi się przypomniało, jak rozmawiałem z doktorem historii i on powiedział: "To jest niemożliwe, aby samoloty mogły latać, przecież ważą parę ton". Miałem go wyzwać od nieuka?

Tak. Co z niego za doktor historii, kiedy nawet pomijając fizykę ze swojej dyscypliny powinien wiedzieć, że samolot już wynaleziono... Obrazek

Dodane 3 minuty 46 sekundy:
bartuss1 pisze:Liczba Re występuje także w obliczeniach konstrukcji lotniczych

...oraz modelarskich...
https://pfmrc.eu/topic/59972-tajemnica- ... rbulentny/
https://pfmrc.eu/topic/59994-re-jak-to- ... %BA%C4%87/
https://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=4658
https://pfmrc.eu/topic/10453-liczba-re-rejnoldsa/
Obrazek

pozdrawiam,
Roman

amator7
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 23

Post napisał: amator7 » 10 lut 2021, 22:56

oprawcafotografii pisze:Nie prawda. Gdyby stali się "jeszcze głupsi" większość przestałaby oddychać.

Ponoć wszystko kwestią czasu.
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

Awatar użytkownika

Autor tematu
oskaeg
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 22

Post napisał: oskaeg » 10 lut 2021, 23:57

Chyba nie wszystko da się określić za pomocą paru wzorów, a jak już jesteśmy przy temacie latania, to nie pozostaje mi chyba nic innego, jak tylko wypuścić tutaj trzmiela na forum ;)

Obrazek
Obrazek

To, że trzmiele utrzymują się w powietrzu, jest raczej kwestią brutalnej siły, a nie misternej aerodynamiki – uważają naukowcy z Uniwersytetu Oksfordzkiego (Experiments in Fluids).

Analizując lot tych owadów, przez kilka lat badacze skupiali się głównie na komputerowych modelach obliczeniowych, które upraszczały zarówno ruchy, jak i kształt skrzydeł. Brytyjczycy postanowili więc wrócić do źródeł, czyli rzeczywistego trzmiela, przedzierającego się przez wypełniony dymem tunel aerodynamiczny. Potem wystarczyło przeanalizować swobodny lot owada, uwieczniony przez kamerę zapisującą 2000 klatek na sekundę.

Odkryliśmy, że lot trzmieli jest wyjątkowo nieudolny – w sensie aerodynamicznym są one podzielone na pół. Ich skrzydła pracują niezależnie od siebie, a przepływ powietrza jest taki, że strumienie opływające owady od prawej i lewej nie łączą się, by wspomóc lot – wyjaśnia dr Richard Bomphrey z Wydziału Zoologii.

Wygląda więc na to, że trzmiele poruszają się inaczej niż większość latających owadów. Zaadaptowały brutalną siłę, funkcjonującą dzięki wielkiemu tułowiowi i wysokoenergetycznemu nektarowi. Podejście to może być skutkiem określonych kształtów ciała – szerokiego przekroju – albo czymś, co wyewoluowało, aby trzmiele potrafiły lepiej manewrować. Niestety, kosztem stylu latania.

Profesor Adrian Thomas porównuje trzmiele do latających tankowców, które transportują do gniazda pyłek i nektar. Wg niego, przy takim trybie życia sprawność nie jest czymś istotnym.

Na potrzeby eksperymentu zoolodzy nauczyli trzmiele ziemne (Bombus terrestris) latać po nektar z ciętych kwiatów przez tunel aerodynamiczny.

Mit, że trzmiele nie powinny w ogóle latać, ma już prawie 100 lat. Na podstawie teorii aerodynamicznej z 1918-1919 r. "ustalono", że skrzydła tych owadów są zbyt małe, żeby wytworzyć wystarczającą siłę nośną.

Źródło: https://kopalniawiedzy.pl/trzmiel-lot-t ... GMG6taKxUw

upanie
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 20

Post napisał: upanie » 11 lut 2021, 00:22

No i wszystko jasne! Nikt tych ciężkich bloków na piramidę nie wciągał, one same latały!. Po prostu nikt im nie powiedział, że nie mogą :D :P
czilałt...

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 31

Post napisał: RomanJ4 » 11 lut 2021, 00:49

Trzmiele to spoko goście.... Obrazek

Obrazek Obrazek
pozdrawiam,
Roman

amator7

Post napisał: amator7 » 11 lut 2021, 10:12

oskaeg pisze:Mit, że trzmiele nie powinny w ogóle latać, ma już prawie 100 lat.

Gdyby się trochę zagłębić w naukowe teorie to by się okazało że nie jedna z nich jest tylko mitem.
Ja o tym jestem przekonany.
A jeśli ktoś chce mieć pewność to niech sam sprawdzi, ale dowodów nie szukał bym w źródłach zatwierdzanych przez tzw. oficjalną naukę.
Bo w dzisiejszych czasach sponsoring czyni cuda i dlatego tytuł tego tematu stanowi nadal zagadkę?
Nie negocjuje na rozsądnych warunkach z ludźmi, którzy zamierzają mnie pozbawić prawa do rozsądku.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 17

Post napisał: pitsa » 11 lut 2021, 10:24

Tak mi się skojarzyło, że był już podobny wątek: na-poczatku-bylo-slowo-slowo-t103242.html
oskaeg pisze:Na podstawie teorii aerodynamicznej z 1918-1919 r. "ustalono"

A wystarczyło oprzeć się na podstawowych prawach fizyki. Im większa składowa pędu mas powietrza ku dołowi tym większa nośność aparatu latającego przeciwdziałająca sile grawitacji. Tak jak w An-72 wspomagającym się strugami z silnika przyklejającymi się do górnego płata skrzydła... To tak w totalnym skrócie.
Jest jeszcze jeden mit związany z tym, że naukowcy tak się doskonale na czymś znają. Wielu ma tylko dobrze gadane jak strikexp. ;-)
zachowanie spokoju oznacza zdolności do działania
ᐃ 🜂 ⃤ ꕔ △ 𐊅 ∆ ▵ ߡ

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: lepi » 11 lut 2021, 10:30

Ja tylko dodam, że naaukowcy nigdy nie twierdzili, że trzmiele nie mogą latać a jedynie, że nie potrafią tego wyjaśnić. A mogli zapytać na forum 😁

amator7

Post napisał: amator7 » 11 lut 2021, 10:48

pitsa pisze:Wielu ma tylko dobrze gadane jak strikexp.

W sam środek tarczy. :-D
lepi pisze:A mogli zapytać na forum

A wiesz dlaczego tego nie robią?
Bo napompowane ego im na to nie pozwala. ;)
lepi pisze:naaukowcy nigdy nie twierdzili, że trzmiele nie mogą latać a jedynie, że nie potrafią tego wyjaśnić
To dlaczego nie przyznają że nie potrafią wyjaśnić także tego jak powstały piramidy, tylko tworzą jakieś mity które tu na forum są obalane?

lepi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: lepi » 11 lut 2021, 10:56

Coś Ci się pomyliło. Stawiają hipotezy a mity to powstają właśnie na forum. A co do ego to największe naukowca stoi w cieniu niejednego ego forumowicza 😁

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”