Który posuw liniowy. Ma być cichy i lekko chodzić
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 6
- Kontakt:
Re: Który posuw liniowy. Ma być cichy i lekko chodzić
Masz zapewne wózek ze wstępnym napięciem. Albo smar do wymiany.
Mam takie i takie wózki. Te bez naprężenia przesuwają się swobodnie. Mam też szynę 1 m, więc w razie czego mogę odsprzedać.
Mam takie i takie wózki. Te bez naprężenia przesuwają się swobodnie. Mam też szynę 1 m, więc w razie czego mogę odsprzedać.
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 9
Ale mówisz o wózkach pod te wałki co są zamontowane? Bo one mi bardzo hałasują i myślę aby je zdemontować i zastosować inny posuw liniowy
-
- Kontakt:
Wózki na wałkach podpartych też mi hałasują (wręcz trzeszczą)
Natomiast Hiwin EGW15 przesuwają się z cichym odgłosem szurania. Mam dwa, które popchnięte, przesuwają się jeszcze ok 10 cm.
Natomiast Hiwin EGW15 przesuwają się z cichym odgłosem szurania. Mam dwa, które popchnięte, przesuwają się jeszcze ok 10 cm.
-
-
- Posty w temacie: 1
Po pierwsze, jeżeli to jest szlifierka, to wszystko co ma smar załatwisz momentalnie.JanŻelazny pisze: ↑29 sty 2021, 18:51Co innego proponujecie? Wózek hiwin?
Precyzji nie potrzeba tylko aby lekko chodziło i cicho.
Po drugie, hałas zawsze jakiś będzie, jak nie z prowadnic, to z silnika czy samej obróbki, więc nie należy popadać w paranoję.
Ja tu widzę tylko V-slot, na przykład takie wózki : https://www.aliexpress.com/item/1005001424865803.html
Profile są dostępne na Allegro, wózki niestety mają tam w złodziejskich cenach.
Ogólnie, to jeżeli profil odpowiednio zabezpieczysz, nawet taśmą samoprzylepną, to po jakimś czasie będzie można go obrócić o 90°. Do wózków można też później dokupić same kółka albo same "opony".
Wózki pracują na sucho, łatwo je przedmuchać czy wyczyścić pędzlem.
-
A czemu mam załatwić to co ma smar? Może i szlifierka ale specjalnego przeznaczenia to ma tylko drapać materiał tam nie ma żadnych wiórów czy pyłu.
Dodane 9 minuty 53 sekundy:
Może od tej firmy igus kupić łożysko ślizgowe które będzie pasować do tych walków 16mm co już mam zamontowane.
Może od tej firmy igus kupić łożysko ślizgowe które będzie pasować do tych walków 16mm co już mam zamontowane.
-
- Kontakt:
Mam 106 cm, co daje zakres ruchu 100 cm na jednym wózku.
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
W Igus ten próbnik jest z szynami po 5-10 cm. Jak któryś model Ci podpasuje, to kupujesz prowadnice. IGUS chwali się tym, że jest stosowany tam, gdzie prowadnice liniowe typu Hiwin nie dają rady, a nie są potrzebne dokładności przesuwu lepsze niż 0.1 mm (czyli np Twoje zastosowanie).JanŻelazny pisze: ↑31 sty 2021, 16:51A czemu mam załatwić to co ma smar? Może i szlifierka ale specjalnego przeznaczenia to ma tylko drapać materiał tam nie ma żadnych wiórów czy pyłu.
Polecam przejrzenie google pod kątem słów kluczowych "igus linear guide".
Prowadzi to paru polskich dystrybutorów, ale na już z dnia na dzień dostaniesz część modeli w Misumi.
https://uk.misumi-ec.com/vona2/mech/M01 ... 117050000/
-
dzis kupilem na allegro łożysko ślizgowe 16mm półotwarte ( 70 PLN ) takie że będzie pasować na ten wąłek podparty jaki mam na tej maszynie już zamontowany. zobaczymy.