Imak szybkowymienny

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

walcu23
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 15

Re: Imak szybkowymienny

Post napisał: walcu23 » 27 sty 2021, 15:22

Czekam na chociaż JEDEN technologiczny argument na potwierdzenie Twojego zdania, iż kostek dla czeski02 nie da się zrobić za pomocą tlenu i frezarki. Tylko argument zasadny, a nie z du**.

atlc
Posty w temacie: 4

Post napisał: atlc » 27 sty 2021, 15:49

Dać się da, tyle że tylko głupi zabierze się tak za robotę.
Szybciej (a co za tym idzie taniej), będzie wybrać ten materiał frezem czy nożem na tokarce niż męczyć się z frezowaniem utwardzonej przez palenie stali. Tu jest za mało materiału do wybrania żeby uciekać się do zgrubnego palenia kształtu.

Jeśli znasz takie miejsca gdzie zdziercy biorą 3 razy tyle za robotę co powinni, to otwieraj interes. Bierz tylko dwa razy tyle, będziesz bogaty :D

mheli
Posty w temacie: 2

Post napisał: mheli » 27 sty 2021, 16:11

Heh, za pomocą frezarki i gazu 🤣, znam takiego co za pomocą spawarki regenerował koło zębate do koparki, i jak sam twierdził chodziło jak ta lala.

maciek95k
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 9

Post napisał: maciek95k » 27 sty 2021, 16:11

100zł? Za 100zł za taką rzecz to bym nawet telefonu od Ciebie nie odebrał. Albo jesteś baaaardzo młody i gdzieś widziałeś frezarkę a teraz wydaje Ci się że to tylko wrzucić i już, albo ten rocznik który jeszcze pamięta jak się wszystko za flaszkę robiło. A teraz każdy kto chce zarabiać, płacić pracownikom odpowiednie wynagrodzenie, zapewnić warunki pracy itp to dla Ciebie kombinator. Gdyby to szło kupić za 300zł to nawet bym nie siadał do tego żeby to zrobić dla siebie. Najpierw trochę rysowania, potem wykonanie programu, następnie ustawienie maszyny, przerzucenie narzędzi (sam koszt freza to 100zł). Gdzieś pomiędzy tym obsługa klienta czy. Ciebie i ogarnięcie materiału. Na końcu frezowanie, pomiary, ewentualne korekty i kolejny raz obsługa klienta. Wiesz co to jest? CZAS. Po wszystkim okazuje się, że wyjdzie 20zł za godzinę pracy na maszynach za 100-200tys zł od sztuki. Ale wiadomo, narzędzia pomiarowe, frezy, przeglądy okresowe maszyn, oprogramowanie, prąd itp to wszystko jest za darmo ;)

walcu23
Posty w temacie: 15

Post napisał: walcu23 » 27 sty 2021, 16:38

mheli pisze:
27 sty 2021, 16:11
Heh, za pomocą frezarki i gazu 🤣, znam takiego co za pomocą spawarki regenerował koło zębate do koparki, i jak sam twierdził chodziło jak ta lala.
Znasz debila, więc mnie z nim nie porównuj bo ja wiem o czym piszę.
maciek95k pisze:
27 sty 2021, 16:11
100zł? Za 100zł za taką rzecz to bym nawet telefonu od Ciebie nie odebrał. Albo jesteś baaaardzo młody i gdzieś widziałeś frezarkę a teraz wydaje Ci się że to tylko wrzucić i już, albo ten rocznik który jeszcze pamięta jak się wszystko za flaszkę robiło. A teraz każdy kto chce zarabiać, płacić pracownikom odpowiednie wynagrodzenie, zapewnić warunki pracy itp to dla Ciebie kombinator. Gdyby to szło kupić za 300zł to nawet bym nie siadał do tego żeby to zrobić dla siebie. Najpierw trochę rysowania, potem wykonanie programu, następnie ustawienie maszyny, przerzucenie narzędzi (sam koszt freza to 100zł). Gdzieś pomiędzy tym obsługa klienta czy. Ciebie i ogarnięcie materiału. Na końcu frezowanie, pomiary, ewentualne korekty i kolejny raz obsługa klienta. Wiesz co to jest? CZAS. Po wszystkim okazuje się, że wyjdzie 20zł za godzinę pracy na maszynach za 100-200tys zł od sztuki. Ale wiadomo, narzędzia pomiarowe, frezy, przeglądy okresowe maszyn, oprogramowanie, prąd itp to wszystko jest za darmo ;)
Jesteś operatorem centra CNC? Jeśli tak to nie zabieraj głosu w sprawie, bo to nie robota na cnc, tylko dla manualnej frezarki i ogarniętego frezera. Wówczas także może i nie zabierałbyś się za robotę czegoś dla siebie, bo stać Cię na wydanie kilku stówek, ponieważ jako operator CNC zarabiasz pewnie ok. 5000 na rękę.
Jeśli jednak nie jesteś operatorem CNC, to za 100zł zysku stałbyś przy maszynie, zapewniam. Aa i godne wynagrodzenie dla pracowników - zarabiając 2500 na rękę jako operator manulany zarabiasz drugie tyle na szefa który jest szefem, i jeszcze część tej kwoty na inne koszta. Więc odpowiednie wynagrodzenie wsadź sobie w kieszeń.... każdy szef daje tyle dużo żeby ktoś przyszedł pracować, i jednocześnie jak najmniej, aby jak najwięcej wziąć dla siebie.

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: szopenn » 27 sty 2021, 16:38

jest jedna racja, która nie wynika bezpośrednio z tego tematu, z ceną jest jak z d.... kazdy ma swoją.

kamar pisze:Może ktoś mu wytłumaczy, że kanały orzecha przesunięte o dychę powodują trudności z włożeniem albo zaciśnięciem.

przecież kolega powiedział że w jego imaku jest jeden 'klin', a orzech obraca się, więc przesunięcie klina o 0.10 na obwodzie "łuku" kostki nie ma żadnego znaczenia, rowek w orzechu po prostu ułoży się. Co innego w multifixie, tam musi być precyzja.

Padło też stwierdzenie że właśnie dzięki temu pojedynczemu klinowi, ten imak jest lepszy od multifixa, no właśnie jest na odwrót.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 12
Kontakt:

Post napisał: kamar » 27 sty 2021, 17:01

szopenn pisze:
27 sty 2021, 16:38
przecież kolega powiedział że w jego imaku jest jeden 'klin',
I rozmowa nie dotyczyła wycięcia multi na drutowce ? :) to chyba inny temat czytałem :)

A nie , to tylko inna strona była :) Kto by tam pamiętał co mówił dwie strony wstecz. :)
szopenn pisze:
23 sty 2021, 22:00
tu na forum ludzie z tego co czytałem kiedyś ale nie moge znaleźć CI tematu wycinali kostki do multifiksa na drutówce, więc na pewno ktoś by się podjął tego tematu jeśli ma elektro drążarkę,

szopenn
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19

Post napisał: szopenn » 27 sty 2021, 17:12

a mój cytat co udowadnia? bo chyba tylko to że nie zrozumiałeś mojej intencji, a moją intencją było, żeby z tymi kostkami zgłosił się do kogoś kto wycinał podobne kostki na drutówce, bo skoro do multifixa 'ten ktoś' dał radę, to pewnie i tą da się pokonać.

Rozmowa od początku nie dotyczy się wycięcia kostki stricte do multifixa na drutówce czy czymkolwiek innym, tylko dorobienia kostki na wzór do imaka który kolega zaprezentował na początku tematu.
Ostatnio zmieniony 27 sty 2021, 17:33 przez szopenn, łącznie zmieniany 2 razy.

maciek95k
Posty w temacie: 9

Post napisał: maciek95k » 27 sty 2021, 17:16

W sumie nawet nie ma sensu Ci odpowiadać. Nie jestem operatorem ani Cnc ani manualnej maszyny. Chociaż przy jednej i drugiej miałem okazję spędzić trochę godzin (trochę dużo). Nie wiem czym ty się tam zajmujesz ale widać że maszyny to znasz głównie z Youtube a koszty prowadzenia takiej firmy wziąłeś z miejsca gdzie plecy pękają :) jak znajdziejsz kogoś kto to zrobi za 100zł to sie pochwal. A jak nie ma nikogo takiego to zakładaj firmę. Zleceń będziesz miał od groma.

atlc
Posty w temacie: 4

Post napisał: atlc » 27 sty 2021, 17:32

szopenn pisze:żeby z tymi kostkami zgłosił się do kogoś kto wycinał podobne kostki na drutówce,

Tylko nie rozumiesz że to się średnio opłaca dla samego siebie, a co dopiero żeby robić to jako zlecenie. Jedna kostka to będzie pewnie kilkanaście godzin cięcia na molibdenówce. To jaką stawkę godzinową przyjąć żeby to się opłaciło? 5 zł?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”