Hmm... Ciekawe, kupiłem od IPG setki źródeł i nie słyszałem o tym aby można było sobie samemu światłowód wymienić.
Może masz na myśli źródła z beamswitchem? Ale to już historia, a sam beamswitch kosztował więcej niż całe żółte źródło.
IPG do wymiany światłowodu przyjedzie na drugi dzień i do pomiaru wiązki po wymianie przywiezie w aucie furę sprzętu za setki tysięcy.
Więc nasuwa się pytanie po co w zasadzie ten Chińczyk miałby tu przyjeżdżać?
No i również po co miałby ten dystrybutor przyjeżdżać? Popatrzyć sobie na upalony światłowód?
Historyjka z zakazem? Nie chcą naprawić bo pewnie po prostu nie mają takiej możliwości
Pojawia się pytanie jak klient, który kupił taką maszynę w Polsce byłby w takiej sytuacji obsłużony?
Zupełnie inną kwestią jest to kto weźmie odpowiedzialność za to że to zadziała?
Zakładając, że ktoś przyjedzie zesplajsuje światłowód nawet oryginalny producenta źródła i zaraz się on popali lub zniszczy źródło.
Kto za to zapłaci? Ryzyko niepowodzenia i uszkodzenia czegoś innego jest duże więc aby komuś się to opłacało musi wziąć za to tyle pieniędzy aby pokryć straty w przypadku gdyby jednak nie zadziałało.
Jeśli jednak nie zadziała to czy klient zapłaci za próbę naprawy i światłowód?
Taki naprawiacz powie przyspawałem, zrobiłem co miałem zrobić, a to że nie zadziała to pewnie wina czegoś innego w źródle.
No ale nawet gdyby zadziałało, to jeśli za 2 dni złącze się przegrzeje i upali źródło tak, że będzie do wyrzucenia to nie dość, że trzeba będzie kupić nowe źródło, to jeszcze pieniądze za wymianę światłowodu wyrzucone.
Powyżej to tylko potencjalne scenariusze niepowodzenia, ale zwracam uwagą na możliwe problemy.
Bardzo jestem ciekaw jak to się dalej rozwinie bo zawsze zastanawiałem się jak takie rzeczy są naprawiane poza Chinami.
Obawiam się, że może okazać się, że jedyną możliwością będzie odesłanie źródła do Chin do naprawy ale procedury celne i transporty + naprawa może być droższa od zakupu nowego źródła.
Wiem, że trochę to straszne ale może jest na to jakiś cudowny lek, którego nie znam.
Chętnie dowiem się czegoś na ten temat.