Mam taki temat.
Czy ktoś z kolegów pracuje na DECO 2000 26 z firmy Tornos ?
Poszukuje informacji odnośnie pisania programów jak i samej obsługi ..
TORNOS Deco 2000
Szukam informacji
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
Re: TORNOS Deco 2000
Witam,tak dokładnie tak..
Pytań jest milion
Ale może od początku..
zacząłem niedawno pracować na niej,i proste toczenie .wiercenie czołowe oś Z3 rozumiem.
Natomiast teraz chciałbym zrobic wiercenie z fazowaniem i gwintowaniem z boku otwór nieprzelotowy M5.nie ma kto podpowiedziec ,jak sie do tego zabrać,czyli jak powinien wygladac program na takie wiercenie z gwinowanie.Jakis przykład?
Ponadtto mam kłopoty z podajnikiem,nie zabiera odpadów pręta po skończeniu..Ale to pewnie sprawa regulacji zacisku albo jeszcze cos innego.
Pytań jest milion

Ale może od początku..
zacząłem niedawno pracować na niej,i proste toczenie .wiercenie czołowe oś Z3 rozumiem.
Natomiast teraz chciałbym zrobic wiercenie z fazowaniem i gwintowaniem z boku otwór nieprzelotowy M5.nie ma kto podpowiedziec ,jak sie do tego zabrać,czyli jak powinien wygladac program na takie wiercenie z gwinowanie.Jakis przykład?
Ponadtto mam kłopoty z podajnikiem,nie zabiera odpadów pręta po skończeniu..Ale to pewnie sprawa regulacji zacisku albo jeszcze cos innego.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Re: TORNOS Deco 2000
Zacznę od końca, dobrze jest w podprogramie na wymianę pręta zrobić na nim fazę żeby nie było gradu który powstaje przy przecinaniu. To jest elementarna sprawa, rozumiem że toczysz z tuleją prowadzącą a ona ma powiedzmy 0.02 luzu na pręcie, jeśli zostanie po przecięciu nawet niewielki grad, sam zacisk od podajnika nie będzie w stanie "przeciągnąć" przez niego końcówki.
Jeśli chodzi o wiercenie z boku to podstawą jest wypozycjonowanie i zablokowanie osi C, później program piszesz tak samo jak na wiercenie czołowe oczywiście z uwzględnieniem odpowiednich parametrów M do aktualnie używanego narzędzia, np. M23 może być na pierwszą oprawkę napędzaną ale na kolejną żeby włączyć prawe obroty przeważnie trzeba dać M24.
M kody podaję przykładowe, u Ciebie może to być np M123 lub zupelnie inny.
Jeśli chodzi o wiercenie z boku to podstawą jest wypozycjonowanie i zablokowanie osi C, później program piszesz tak samo jak na wiercenie czołowe oczywiście z uwzględnieniem odpowiednich parametrów M do aktualnie używanego narzędzia, np. M23 może być na pierwszą oprawkę napędzaną ale na kolejną żeby włączyć prawe obroty przeważnie trzeba dać M24.
M kody podaję przykładowe, u Ciebie może to być np M123 lub zupelnie inny.