mini frezarka do stali - kilka pytań laika
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: mini frezarka do stali - kilka pytań laika
Kurcze jak tak czytam to okazuje się że razem z Avalyah-em dokonaliśmy niemożliwego. Ja frezowałem co prawda na żeliwnym w miarę sztywnym starociu kanałki frezem 4mm - 4 piórowym fanaru z prędkością chyba 800 (a napewno nie więcej niż 1250 bo tyle mam max), chłodzone pędzelkiem i chłodziwem z emulsji i się dało. Czemu Maćkowi na kilkutonowej maszynie (a więc na pewno sztywnej) wychodziła słaba jakość? Może po pierwsze różne osoby różnie definiują jakość, u mnie powierzchnia kanałka nie była lustrzana tylko matowa, ale gładka bez zadziorów. Może używaliśmy różnych gatunków alu? W każdym razie piszę to, bo czytając temat odniosłem wrażenie, że do aluminium to tylko wrzeciono co ma x tys. obrotów, co niekoniecznie musi być prawdą. Ja to wiem, ale nowy kolega może nie wiedzieć. Oczywiście wiem też, że te obroty są powiązane ze sztywnością maszyny. Ale Avalyah osobiście udowadnia, że na miękikm chińczyku przy obrotach "tylko" 2tys też się da.Avalyah pisze: ↑11 sty 2021, 20:07maciek95k pisze:Widzisz, a jak Ja składałem swoją kilkutonową maszynę i nie miałem jeszcze chłodzenia to ledwo udało mi się zrobić kilka prostych detali. Jakość oczywiście słaba. Jak się weźmie frezy do aluminium polerowane to może jeszcze to jakoś idzie ale to też męczarnia
No to nie wiem. Nie wiedziałem, że się nie da i to PA38 obrabiałem na sucho w takim właśnie rozklekotanym cormaku (nic nie poprawiałem po fabryce), na obrotach 2000, frezami oczywiście jednopiórowymi, polerowanymi. Chińskimi, naturalnie, chociaż na forum i parę dolfamexowych dorwalem. Męczarni nie było, powierzchnia jak trzeba całkiem niezła.
Teraz również lecę na sucho, już we frezarce CNC z teknomotorem 18krpm. Frezów połamanych nie ma, a słyszalem, że bez chłodziwa to się nie da![]()
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
Da się, tylko z jaką wydajnością
Poniżej dane z kalkulatora dla frezu 4 mm i prędkości 2.000 oraz zalecanej 23.800

Na takich obrotach, to nawet frezy HSS nie pójdą dużo szybciej.
Poniżej dane z kalkulatora dla frezu 4 mm i prędkości 2.000 oraz zalecanej 23.800

Na takich obrotach, to nawet frezy HSS nie pójdą dużo szybciej.
-
- Posty w temacie: 16
Polecam sobie spróbować, można się zdziwić ile taki frez jednopiórowy fi5 wytrzyma
Ja to robiłem pełne sloty na głębokość 5-6mm w ten sposób, nie żadne tam zbieranie po milimetrze. Na jedno przejście.

-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 45
Jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji...zbyt dużo sprzecznych informacji... Chyba wezmę ostatecznie coemaka albo optimum, bo argument małej osi pionowej jest dla mnie dość ważny, będę na podzielnicy frezami tarczowymi robić te zębatki, złamany na alu frez pelrzeboleje. A jeśli nie spełni wszystkich oczekiwań to przerobię go na cnc albo kupię jakiegoś chinola niedrogiego l>Najważniejszym materialem dla mnie jest tak naprawdę mosiądz, co mozecie o nim powiedzieć?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 16
maciek95k pisze:Jeśli były wibracje to i jakość detalu z pewnością spadła
Przy przejściu wykańczającym już wibracji nie było

Dodane 53 sekundy:
Rafalgl pisze:mosiądz, co mozecie o nim powiedzieć?
Mosiądz jest łatwym materiałem, bo jest dość kruchy. Raczej nie powinno być problemów z zalepianiem freza jak przy aluminium.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 12
Uważaj przy wierceniu mosiądzu - mosiądz lubi wciągać wiertła. Z własnego - bolesnego - doświadczenia, obrabiany kawałek mosiądzu należy złapać w imadło albo chociaż kombinerki a nie trzymać w palcach. Nawet jesli wiertło ma tylko 6mm...
-
- Posty w temacie: 9
Mosiądz ... jak alu i inne metale mają różne składy i obrabiają się różnie . Mosiądz to stop miedzi i cynku , a cynku bywa różna domieszka . Będzie go powyżej 50% będzie kruchy , obrabia się wiórem łamliwym sypkim , powierzchnia ... zależnie jak ostrzony nóż . Ten o niskiej zawartości cynku ciągną wiór wstęgowy . Ale materiał dla mnie lubiany.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 45
duża różnica sztywności będzie między optimum 16 vario a nieco wiekszym cormakiem 20 vario? coś mi jednak podpowiada, że to bedzie najrozsądniejszy zakup, najsolidniejsza baza w tej kwocie pod ewentualne u-cnc-owienie i mod'y, tylko pytanie którą wybrać... cena ta sama więc kwestia gabarytów, a że mieszkam na 3 pietrze w mieszkanku 25 m2, to rozsądek podpowiada optimum 16, ale serce krąży wokół cormak'a 20
jeszcze rozważam zośkę, bo tania ale wyglada jak wiertarka i to chyba klasa niżej, mam rację?
jeszcze rozważam zośkę, bo tania ale wyglada jak wiertarka i to chyba klasa niżej, mam rację?
Kto pyta, nie błądzi.
-
- Posty w temacie: 3
Rafalgl pisze:a że mieszkam na 3 pietrze w mieszkanku 25 m2
Nie masz w bloku piwnicy? Pracę frezarki w mieszkaniu widzę na prawdę czarno, chyba że masz wyjątkowo głuchych sąsiadów.
Pozdrawiam.