mini frezarka do stali - kilka pytań laika

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Re: mini frezarka do stali - kilka pytań laika

Post napisał: oprawcafotografii » 11 sty 2021, 09:06

Rafalgl pisze:
10 sty 2021, 22:21
linka do aukcji niestety nie dało rady wrzucić, wiec wstawilem foto... za późno, już zamówione :P troche mnie zmartwiliście teraz, że nie ruszy stali... dykta? chyba az tak zle byc nie może, jednak sprzedawca wystawił to, jako frezarkę do metalu, a nie ma negatywnych opinii, więc raczej aluminium czy mosiądz powinno ruszyć... ostatecznie nie kosztuje to 700 zł, czyli tyle co najtańsza 3018, wiec nie wierze że aż taka tragedia będzie, szczególnie że wałki są podparte i jednak to nie miękka szajs alu konstrukcja tylko głównie stal. najwyżej trochę doinwestuję do niej z czasem, wymienię profile na grubsze i zobaczę, a póki co zadowolę się projektami z aluminium czy mosiądzu, a jeśli okaże się że totalny szajs jak piszecie, to najwyżej zwrócę...
Najlepiej obuduj dechami i zalej całość betonem. Będziesz miał solidny fundamencik pod coś.

Gościu - jesteś mistrzem naiwności po prostu. Albo trollingu ;) Tak czy owak podziwiam :)

q

Dodane 2 minuty 47 sekundy:
Rafalgl pisze:
11 sty 2021, 03:20
...
to co mam kupić w podanym budżecie żeby było małe, kosztowało 3 tys max i można było wyciąć coś w metalu - jakimkolwiek, aluminium albo mosiądzu najlepiej?...
Młotek i przecinak.

Jak kupisz jeszcze kilka pilników to będziesz miał też załatwioną obróbkę wykańczającą...

q

„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”

NFZ
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1

Post napisał: NFZ » 11 sty 2021, 10:09

Powiedzmy że coś w tym stylu(tut akurat podróbka Sable - która z kolei jest podróbką... itd. ;)) to absolutne minimum:

Obrazek

https://www.diytrade.com/china/pd/10652 ... chine.html

Sable 2015 za jakieś trzy tysiące+ idzie upolować(pierwowzór - jako że na szynach - stosownie droższy jest), ile kosztuje to coś z odnośnika powyżej - nie wiem, a nie mam czasu po aliexpress szukać.

Inna sprawa że o stali to można zapomnieć(grawerka w automatówce może by i wyszła - ale niewiele więcej).

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16

Post napisał: Avalyah » 11 sty 2021, 10:16

Jeśli chcesz, to mam proxxona mf70 z założonymi silnikami i cnc shield + grbl. Frezarkę trzeba trochę dopieścić, tzn wykasować niektóre luzy. Śruba w osi X jest wymieniona, bo oryginalna była krzywa, nakrętka również - zamiast oryginalnej z plastiku jest długa nakrętka metalowa.

1300zł i jest Twoja, w zasadzie gotowa do odpalenia, tylko komputera potrzebujesz. Oczywiście jeśli będziesz zainteresowany to szczegóły jeszcze możemy dogadać, ona od kilku miesięcy stoi sobie w kącie, bo mam już inną, znacznie większą frezarkę i z tej już korzystać nie będę. Kolega @TOP67 ma też dobre patenty jak zwiększyć jej trochę pole robocze. Obrabiałem nią aluminium, stali nie ruszałem. Ale to alu i mosiądz łyknie spokojnie.

Awatar użytkownika

grg12
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 12

Post napisał: grg12 » 11 sty 2021, 11:11

Może trochę nie na temat w dyskusji o parametrach technicznych ale przypomniały mi się moje marzenia o "biurkowej frezarce do stali"...
Po pierwsze - dlaczego chcesz obrabiać stal? Przy rozmiarach które da się obrabiać w maszynie biurkowej wytrzymałość materiału rzadko jest problemem. W zasadzie jedyna sytuacja kiedy MUSZĘ coś zrobić ze stali to narzędzia.
Więc dlaczego chcesz obrabiać stal?
Może dlatego że jest tania i dostępna w różnych formatach? Może dlatego że można ją kleić, spawać, lutować na twardo? Może dlatego że łatwo ją pomalować na dowolny kolor bez agresywnej chemii? Powiedz na czym ci najbardziej zależy - może wtedy będzie łatwiej dobrać dla ciebie maszynę nie łamiącą praw fizyki :)

W moim przypadku - zbudowałem frezarkę cnc zdolną obrabiać aluminium i - prawdopodobnie - stal automatową. Teraz marzy mi się "biurkowa spawarka tig" :)

Na koniec zacytuję Georgea Danielsa - najdroższym obiektem w warsztacie nie są bynajmniej maszyny tylko miejsce :)

Awatar użytkownika

TOP67
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 21
Kontakt:

Post napisał: TOP67 » 11 sty 2021, 11:33

Co do miejsca to święta racja. Zarówno w przemyśle, ale i u hobbysty. Dlatego przepłacam za tokarkę Proxxona, chociaż za połowę ceny można kupić Bernardo o większych możliwościach. Ale nie mam gdzie go postawić.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 45

Post napisał: Rafalgl » 11 sty 2021, 12:46

grg12 pisze:
11 sty 2021, 11:11
Po pierwsze - dlaczego chcesz obrabiać stal? Przy rozmiarach które da się obrabiać w maszynie biurkowej wytrzymałość materiału rzadko jest problemem. W zasadzie jedyna sytuacja kiedy MUSZĘ coś zrobić ze stali to narzędzia.
Więc dlaczego chcesz obrabiać stal?
Chcę obrabiać różne materiały. Głównie sklejkę, drewno i bardziej miękkie metale typu aluminium, lub mosiądz, ale pomyślałem, że fajnie byłoby mieć coś, co ruszy też stal. Ze stali chciałem jednak jedynie proste części do urządzeń robić, typu kółko zębate np, gdzie nie musi być super wykończenia. No ale w takim razie odpuszczam.

Jednak nie rozumiem w takim razie z czego wynika różnica w cenie między frezarka CNC 3018 za 700 zł od frezarki 2030 która zamówiłem za 2800 zł? Co mogę mieć lepszego za te 5000?
Kto pyta, nie błądzi.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 11 sty 2021, 13:09

Rafalgl pisze:
11 sty 2021, 12:46
...
Jednak nie rozumiem w takim razie z czego wynika różnica w cenie między frezarka CNC 3018 za 700 zł od frezarki 2030 która zamówiłem za 2800 zł?
Z poziomu naiwności frajera który to kupuje...
Co mogę mieć lepszego za te 5000?
Dodatkowe 2200zł straty.

q

Awatar użytkownika

Autor tematu
Rafalgl
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 45

Post napisał: Rafalgl » 11 sty 2021, 13:23

pytam poważnie. niech i waży te 50-100 kg i zajmie 2x tyle miejsca, jakoś to przeboleję. tylko, żeby jakikolwiek metal mogło to ciąć. preferowałbym cnc, wolę posiedzieć i poczekać aż się wytnie coś z formatki, niż bawić się w wytaczadła a i tak nie móc wyciąć nic bardziej skomplikowanego w kształcie. tamto zamówienie już anulowane. i bez frajerów proszę.
Kto pyta, nie błądzi.

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 10

Post napisał: tuxcnc » 11 sty 2021, 14:01

Rafalgl pisze:
11 sty 2021, 13:23
pytam poważnie
Tak zupełnie poważnie, to problem polega na tym, że Chińczyk MUSI coś spieprzyć, bo inaczej będzie chory.
Dałem Ci link do całkiem przyzwoitej frezarki https://www.aliexpress.com/item/1005001596408543.html ale dobrze się jej przyjrzyj.
Niby są śruby kulowe i prowadnice liniowe, więc niby dobrze, ale te prowadnice są przykręcone do aluminiowych profili systemowych, więc właściwie to nie wiadomo co tam co usztywnia, czy profil prowadnicę, czy prowadnica profil.
Jest jeszcze kilka miejsc do których można się przyczepić, ale zawsze coś można tam wzmocnić i będzie lepiej.
Natomiast maszynki w rodzaju CNC3018 są spieprzone nieodwracalnie przez użycie zbyt cienkich wałków.
Grubszych dać nie można, bo zabraknie miejsca.
Jak już przerabiać, to trzeba by było wszystko i z oryginału nie zostanie prawie nic.
Dlatego gotowe maszyny na wałkach wiszących nadają się dla modelarzy i to też nie wszystkich.
Jakieś drewno, plastik, karton czy sklejkę na tym obrobisz, ale już aluminium to jest koszmar.
Przy cenie rzędu 600 PLN nie ma na co narzekać, sam kupiłem CNC3018 z ciekawości i dla rozrywki, ale dać za coś o podobnych możliwościach 2-3 tysiące to już ciężkie frajerstwo.

Ogólnie maszyna którą możesz kupić musi mieć trzy właściwości, wszystkie trzy na raz :
1. Prowadnice (szyny) liniowe.
2. Śruby kulowe.
3. Możliwość wymiany lub wzmocnienia zbyt wiotkich elementów ramy.
Niestety przy takich założeniach, to jeśli się zmieścisz w pięciu tysiącach, to będzie cud.
Taniej nie da rady, bo same graty tyle kosztują i nawet Chińczyk nie dołoży do interesu.

oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: oprawcafotografii » 11 sty 2021, 14:12

tuxcnc pisze:
11 sty 2021, 14:01
...
Ogólnie maszyna którą możesz kupić musi mieć trzy właściwości, wszystkie trzy na raz :
1. Prowadnice (szyny) liniowe.
2. Śruby kulowe.
3. Możliwość wymiany lub wzmocnienia zbyt wiotkich elementów ramy.
Niestety przy takich założeniach, to jeśli się zmieścisz w pięciu tysiącach, to będzie cud.
Taniej nie da rady, bo same graty tyle kosztują i nawet Chińczyk nie dołoży do interesu.
Przy 1 bym się nie upierał. Miałem kilka maszynek na wałkach podpartych,
które przepracowały tysiące godzin robiąc robotę bez zastrzeżeń.

Zamiast tego wstawiłbym WRZECIONO - bo to co pchają do tych tanich złomów
to jest jakaś tragedia po prostu. Najtańszy mokry albo suchy chinol będzie o niebo lepszy.

q

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”