mini frezarka do stali - kilka pytań laika
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 45
Re: mini frezarka do stali - kilka pytań laika
No dobrze. A gdybym zamontował silniczki krokowe do sterowania stołem krzyżowym i wysokością wrzeciona - czyli jednak mała ale solidna frezarka CNC... Zrezygnuje wtedy z wytaczadeł itp... Rozumiem że w takim wypadku nie muszę osiągnąć aż takiej sztywności? Niemniej jednak przemawia do mnie klasyczna konstrukcja z kolumna i stołem krzyżowym. Czy to nadal niewłaściwa droga rozumowania? Dodam, że mocno ogranicza mnie przestrzeń, a jak wspomniałem nie zamierzam póki co obrabaić dużych przedmiotów, dlatego odstraszają mnie trochę typowe maszyny cnc z bramą i dużym obszarem roboczym... W przyszłości zawsze będę mógł wykorzystać części frezarki do innego projektu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
- Kontakt:
Akurat konstrukcja kolumnowa zabiera najwięcej miejsca przy takim samym polu roboczym. Najbardziej kompaktowe są konstrukcje z ruchomą bramą. Klasyczny stolik krzyżowy na jaskółkach ma też największe opory, więc trzeba dać mocniejsze silniki. Ale oczywiście wiele takich przeróbek powstało. Są też projekty frezerek kolumnowych budowanych od podstaw.
Przykładowo frezarka-slupowa-cnc-stalowo-aluminiowa ... 05302.html
Przykładowo frezarka-slupowa-cnc-stalowo-aluminiowa ... 05302.html
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
No to nie ma co czekać tylko zacząć budowę . Stół jak piszesz kupisz gotowca , pozostanie ci wykonać kolumnę i wrzeciennik. Kolumna ... jaki przekrój okrąg czy kwadrat ? Miałem kiedyś taką małą ( kupiona chyba w Gdańsku ) na kolumnie okrągłej z dwoma stopniami podnoszenia . Jeden stopień to cały wrzeciennik obracany na kolumnie jak nakrętka chyba 100 mm o skoku 3 mm. Drugi to rura w rurze , i długa śruba . Na obu średnicach kanały do blokowania wrzeciennika ,aby podczas obróbki się nie obracał . Dłubałem na tym ale za małe pole obróbki ,sprzedałem . Jak będziesz potrzebował podstawę i kolumnie to pisz na pw.
-
↑ Akurat zamówiłem już na kolumnę 0,5 metrowy profil stalowy 10x10x0,4 cm. Można zobaczyć jakieś foto tej maszyny? Co to za model tak z ciekawości... Zamierzam teraz jeszcze zamówić płaskownik stalowy 200x20x500mm, z którego wykonam solidna podstawe kolumny i stołu krzyżówego. Nie wiem jeszcze czy kolumnę będę spawał czy przykręcę; boję się trochę, że przegrzeje i odkształcę stal, pytanie czy śruby dadzą mi wymagana sztywność?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
https://www.olx.pl/oferta/frezarka-wier ... Eql8G.html
Wywalić sterowanie bo to jakiś wynalazek i masz gotowca
Wywalić sterowanie bo to jakiś wynalazek i masz gotowca

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 9
Właśnie zaproponował bym ci.
Podstawa żeliwna ( wymiarów teraz nie pamiętam ) . W płycie rowki T-owe.
Kolumna rura dwustopniowa , przykręcana do podstawy na 4 śruby.
Wrzeciennik korpus żeliwny .
Dodatkowo mały stolik ,obracany wokół kolumny.
Podstawa żeliwna ( wymiarów teraz nie pamiętam ) . W płycie rowki T-owe.
Kolumna rura dwustopniowa , przykręcana do podstawy na 4 śruby.
Wrzeciennik korpus żeliwny .
Dodatkowo mały stolik ,obracany wokół kolumny.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Kolumna wysokościo 500 mm to tochę chudo , ja też zrobiłem kolumnę wysokości 500 mm bo takie długości ceownika sprzedawali na allegro . Początkowo myślałem ,że wystarczy , ale okazało się ,że jest trochę za mało. U mnie cała wysokość stołu krzyżowego to jakieś 140 mm wrzeciono będę robił sam z oprawki ER 32 i będzie miało ok 170 mm co razem daje 310 mm kolumna ma 540 bo dospawałem czoła z blachy 20 mm, więc skok w osi zet to tylko 230 mm minus długość narzędzia i wysokość detalu. Ogólnie wychodzi trochę mało. Jeśli kupisz BT 30 to z Aliexpres które ma długość 200 mm plus jeszcze oprawka i narzędzie to przejazdu w zetce będziesz miał może ze 100 mm. Co do mocowania na śruby to nie masz sie czego obawiać , wiele maszyn przemysłowych ma skręcane korpusy na śruby , tylko to są takie słuszne śuby. Na pewno haasy są skręcane ,steynel na pewno niektóre modele też. Daj odpowiedniej średnicy śruby i będzie ok. Ja do mocowania kolumny do korpusu dałem 8 śrub M12 i myślę ,że będzie to naprawde solidnie zamocowane. Mocowanie kolumny na śruby daje nam możliwość ustawienia geometrii , jeśli zespawasz wszystko do kupy , to masz tylko ewentualnie regulacje na prowadniczach a to może nie wystarczyć . Przy dzelonej kolumnie zawsze można powierzchnie styku podskrobać lub przefrezować
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 15
https://www.olx .pl/oferta/frezarka-wiertarka-CID628-IDHQtHx.html
Kup sobie takie ustrojstwo i spokojnie zrobisz na tym dużo więcej niż na budżetowej samoróbce.
Kup sobie takie ustrojstwo i spokojnie zrobisz na tym dużo więcej niż na budżetowej samoróbce.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Cześć Rafalgl, ja nie dawno kupiłem pierwszą frezarkę, a chciałem kupić po prostu porządną wiertarkę kolumnową. Przyłączam się do tego co piszą koledzy z dużo większym starzem - nie oszczędzisz robiąc sam. Tym bardziej, jeśli urządzenie ma Ci służyć także do wykonania czegoś zarobkowo. Ja mam Bernardo KF 25D Vario (bliźniacza do wspomnianego Hollzmana) i powoli dorastam do tego, że jest dla mnie za mała
Tak więc rozglądam się za czymś większym i jednocześnie zastanawiam się, czy tę sobie zostawić, czy wymienić (wtedy moja będzie na sprzedaż). Tak więc obserwuj dział ogłoszeń, a tu link do mojego wątku, to sobie możesz o tej wiertarko-frezarce poczytać z punktu widzenia laika 
przywitanie-bernardo-kf-25d-vario-t107947.html

przywitanie-bernardo-kf-25d-vario-t107947.html
-
witam! po namyśle chyba zdecyduję się jednak na gotowca cnc i trochę go podrasuję w miarę potrzeby. co możecie mi polecić niedużego w kwocie do 2-3 tys aby miało sztywną konstrukcję na tyle, by dało się tym wyciąć coś w aluminium, mosiądzu, a po drobnych przeróbkach w twardszym metalu?