DRO dla ubogich poraz wtóry.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 54
Re: DRO dla ubogich poraz wtóry.
piny attachInterrupt()
2, 3, 18, 19, 20, 21
2, 3, 18, 19, 20, 21
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
Tagi:
-
- Posty w temacie: 13
No to musisz sprawdzić, jakie to piny bezpośrednio na kontrolerze:

Chodzi o te oznaczone żółtawym kolorem - PD1, PE5 itd.
A tutaj masz jak wpisywać do nich stan:
https://mansfield-devine.com/speculatri ... gpio-pins/
W skrócie tak:
Zapis:
Odczyt:
Przy czym jeśli ustawisz pin poprzez arduino to rejestru DDRX nie musisz zmieniać, także zostanie tylko ustawianie pinów.

Chodzi o te oznaczone żółtawym kolorem - PD1, PE5 itd.
A tutaj masz jak wpisywać do nich stan:
https://mansfield-devine.com/speculatri ... gpio-pins/
W skrócie tak:
Zapis:
Kod: Zaznacz cały
DDRB |= (1 << DDB3); // set pin 3 of Port B as output
PORTB |= (1 << PB3); // set pin 3 of Port B high
PORTB &= ~(1 << PB3); // set pin 3 of Port B low
PORTB |= (1 << PORTB3); // set pin 3 high again
Odczyt:
Kod: Zaznacz cały
PINB & (1 << PINB4)
Przy czym jeśli ustawisz pin poprzez arduino to rejestru DDRX nie musisz zmieniać, także zostanie tylko ustawianie pinów.
-
o to właśnie chodziło .
Mam wyrypane na wszelkiej maści proroków ,mędrców i wszystkich którzy stawiają się ponad innymi ,i tak ich zjedzą robaki
-
No po namowach pogrzebałem trochę o STM i wesoło nie jest niby może działać w środowisku arduino tyle że biblioteki nie koniecznie pasują czyli trzeba robić własne skłaniałbym się już w strone arduino DUE pomimo że pracuje na 3,3v ,tylko jak to działa ma ktoś już jakieś doświadczenia ?
-
- Posty w temacie: 29
DUE ma jeden kanał sprzętowej obsługi enkodera z indeksem i podobno drugi kanał bez indeksu, ale tego drugiego nie testowałem.
Indeks przydaje się przy podzielnicy, czy innym urządzeniu które powinno mieć sprzętowe zero.
Poza tym cena wszystko psuje. Może nie jest zaporowa kiedy nic innego nie podpasuje, ale jednak jest drogo.
Wróćmy jednak do STM32 w postaci Blue Pill za 10 PLN.
U mnie już działa.
Miałem mały problem, bo autor biblioteki którą linkowałem spieprzył obsługę przerwań i najzwyczajniej nie działały, ale poprawiłem i jest już obsługa przepełnienia licznika.
Trzy kanały, można mierzyć ±∞
Do tego moduł HC-05 za drugie 10 PLN i tablet lub telefon z Yuriy's DRO.
Jak dla mnie rozwiązanie optymalne.
Kod kiedyś udostępnię, ale najpierw sadystycznie poobserwuję jak Ty sobie radzisz ...
-
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
używam takiego od lat kilku na tokarce. po wymianie kabli w liniałach na ekranowane i uziemieniu tego co ma byc uziemione działa bez zarzutu. testy pierwszych wersji na powtarzalność itp są u mnie na kanale youtube. serce układu arduino nano
https://www.chipmaker.ru/topic/143676/
zaznaczam ze nie jestem twórca tegoż dzieła ale używam długo i jestem zadowolony
https://www.chipmaker.ru/topic/143676/
zaznaczam ze nie jestem twórca tegoż dzieła ale używam długo i jestem zadowolony
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
tuxcnc pisze: najpierw sadystycznie poobserwuję jak Ty sobie radzisz ...
hehe
Jakoś sobie radzę ,dzięki za zainteresowanie i troskę.
-
Jak grochem o ścianę ...zacharius pisze: ↑29 gru 2020, 06:36używam takiego (...) https://www.chipmaker.ru/topic/143676/ (...) i jestem zadowolony
Partactwo i druciarstwo, ale "u mnie działa" ...
Normalnie ręce opadają ...
-
Może jak w tytule forum "DRO dla ubogich poraz wtóry"
nie wszystkim są może potrzebne odczyty które mają 8000 imp/obr,
jak piszesz sam
Staram się zrozumieć twoje (spinanie d...y) ale może czas odpuścić już bo zaczniemy się martwić o twoje zdrowie psychiczne , choć z drugiej strony czytając o twoich sadystycznych skłonnościach to już nie wiem co myśleć . Bo niby nie chciałeś a wszystkich obrażałeś w końcu na złość chyba sobie postanowiłeś coś zrobić , niby chcesz to pokazać ale nie chcesz > no jak panna się zachowujesz która niby chce ale nie chce . A d..ę wszystkim zawraca nic z tego jak zawsze nie wynika .
nie wszystkim są może potrzebne odczyty które mają 8000 imp/obr,
jak piszesz sam
nie każdemu jest potrzebny odczyt w zakresie ±∞. podsyłasz link i sam podważasz jego wiarygodność . Może zobacz na pierwszej stronie początki na suwmiarkach rozumiem że masz swoją idee którą propagujesz każdymi metodami ( partactwo ,druciarstwo, debilne rozwiązanie ipt). Każdy z nich z mas robi coś na miarę swoich możliwości .tuxcnc pisze:Miałem mały problem, bo autor biblioteki którą linkowałem spieprzył obsługę przerwań i najzwyczajniej nie działały, ale poprawiłem i jest już obsługa przepełnienia licznika.
Trzy kanały, można mierzyć ±∞
Staram się zrozumieć twoje (spinanie d...y) ale może czas odpuścić już bo zaczniemy się martwić o twoje zdrowie psychiczne , choć z drugiej strony czytając o twoich sadystycznych skłonnościach to już nie wiem co myśleć . Bo niby nie chciałeś a wszystkich obrażałeś w końcu na złość chyba sobie postanowiłeś coś zrobić , niby chcesz to pokazać ale nie chcesz > no jak panna się zachowujesz która niby chce ale nie chce . A d..ę wszystkim zawraca nic z tego jak zawsze nie wynika .

-
Metrowego liniału nie obsłużysz na 16 bitach, więc musisz liczyć przepełnienia licznika, a jak już zaczniesz je liczyć, to możesz do nieskończoności.
Myślałem że tak prostych rzeczy nie trzeba Ci tłumaczyć.
Co do tej biblioteki, to darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda. Autor pisze że nie jest ona przetestowana i niektóre funkcje nie działają. Cały problem sprowadzał się do składni jednej funkcji i zmarnowałem na to może z pół godziny.
Natomiast jeśli nie potrafisz zrozumieć dlaczego nie chciało mi się robić DRO, to Ci wyjaśnię.
Najzwyczajniej nie jest mi potrzebne, bo nie mam go gdzie podłączyć.
Prawie wszystkie maszyny mam CNC, tylko w "Zośce" mam suwmiarki, ale one się sprawdzają i nie będę ich wymieniał na liniały.
Po prostu dla mnie napisanie DRO to była strata czasu.
Sprawa była mi o tyle znana, że robiąc podzielnicę na DUE szukałem informacji czy nie dałoby się na STM32F103, on jednak nie obsługuje indeksu, co zamykało temat.
Kiedy jednak zacząłeś mnie publicznie obrażać i zrobiła się awantura, to postanowiłem sprawdzić czy na pewno mam rację. Tak dla świętego spokoju, bo wiedziałem że działać musi. No taki już jestem, że jak coś piszę to chcę mieć pewność że nikogo nie wprowadzam w błąd.
Kod udostępnię, bo na pewno wielu ludziom się przyda, ale trochę z tym poczekam.
Po prostu sprawia mi frajdę patrzeć jak z jednej strony rżniesz nieomylnego guru, a z drugiej nawet nie potrafisz się zdecydować której płytki użyć.
Jak pisałem, mój projekt już działa, a twój jest w fazie wstępnych założeń.
Niczego lepszego od mojego rozwiązania nie wymyślisz, ale zrób chociaż coś porównywalnego, coś co za podobne pieniądze będzie miało podobne parametry ...
I daruj sobie wycieczki ad personam, bo w tej sytuacji to tylko siebie kompromitujesz.