Frezarka CNC - pole pracy A2
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 21
Raczej wszystko na oko , a optymalne, to mam na myśli że mi sie wszystko mieściBrodowskiG pisze: witam, robiles jakies obliczenia dla kol zebatych czy dobierasz na oko?

Mariusz - co do silników, to może głupio za brzmi, ale chciałbym silniki które będą pasowały mi od stylistyki maszyny, bo tak naprawdę całość jest dopasowana do silników z aluminiowymi oprawami łożysk, moim zdaniem fajnie to harmonizuje z całością - Twoje są całe czarne. Wiem że to troche dziwne podejście do amatorskiej maszyny

Dostałem maila od "Niewidzialnej ręki" z linkiem do stronki. Ceny sa jeszcze lepsze, a czy jakość taka sama jak Sanyo Denki ?
Za silnik 3Nm wychodzi mi około 100 zł za sztukę i jest osiem przewodów.
Silnik:The FL60STH86-3008BF is a High Torque three stack Nema 23, 1.8 degree hybrid stepper motor with a holding torque of 3Nm (425 Oz-in)
Specifications:Step Angle: 1.8 Deg
Step Angle: Accuracy 5% (full step, no load)
Resistance Accuracy: 10%
Inductance Accuracy: 20%
Temperature Rise: 80OCMax.(rated current,2 phase on)
Ambient Temperature: -20OC~+50OC
Insulation Resistance: 100M Min. ,500VDC
Dielectric Strength: 500VAC for one minute
Shaft Radial Play: 0.02Max. (450 g-load) Shaft
Axial Play: 0.08Max. (450 g-load) Max.
Radial force: 75N (20mm from the flange)
Max. axial force: 15N
Rotation: CW (See from Front Flange)
Weight: 1.4Kg
Rotor Inertia: 840g.cm2
The following specifications are dependent on wiring:
Unipolar
Voltage: 3.9V
Current (phase): 3A
Inductance (phase): 3.2mH
Resistance (Phase): 1.3Ohm
Holding Torque: 2.15Nm
Bipolar (P)
Voltage: 2.73V
Current (phase): 4.2A
Inductance (phase): 3.2mH
Resistance (Phase): 0.65Ohm
Holding Torque: 2.15Nm
Bipolar (S)
Voltage: 5.46V
Current (phase): 2.1A
Inductance (phase): 12.8mH
Resistance (Phase): 2.6Ohm
Holding Torque: 3Nm
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 4
Zoltar
To chyba ten sklep :
http://www.motioncontrolproducts.co.uk/ ... ducts_id=6
Trzeba tylko pamiętać że podają ceny netto i oszukują na przesylce , pisząc że 30 KG kosztuje 30 funtów a biorą 60.
To chyba ten sklep :
http://www.motioncontrolproducts.co.uk/ ... ducts_id=6
Trzeba tylko pamiętać że podają ceny netto i oszukują na przesylce , pisząc że 30 KG kosztuje 30 funtów a biorą 60.
Strasznie mi przykro że mają taki kiepski kolor , powiem Ci na pocieszenie że silniki bardzo się grzeją i aby lepiej oddać cieplo otoczeniu powinny być czarne , podobnie jak radiatory.Mariusz - co do silników, to może głupio za brzmi, ale chciałbym silniki które będą pasowały mi od stylistyki maszyny, bo tak naprawdę całość jest dopasowana do silników z aluminiowymi oprawami łożysk, moim zdaniem fajnie to harmonizuje z całością - Twoje są całe czarne. Wiem że to troche dziwne podejście do amatorskiej maszyny
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Pukury bo to temat do zartow:))))))))) jak sie czyta to sie smiac chce:) a co ma kolor odnosnie do tego silnika:)) dokladnie nic:) grzac sie silniki maga do 80 stopni i nic im nie bedzie. Jak to sie mowi przecwiczylem to od ponad roku i jakos moja maszyna dziala:) nie mam radiatorow na silniku
Nauczycielem wszystkiego jest praktyka.
www.galerianastrojow.pl
www.galerianastrojow.pl
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Święta racjatermit_tm pisze:a kolega Mariusz.H albo myli pojęcia albo robi sobie jaja bo czarny lepiej pochlania ciepło a nie oddaje a radiatory czasami są czarne bo są anodowane (nie malowane) po to aby nie pokrywały się warstwą tlenków i były ładniejsze

ale jak to sie mądrze czyta
tak naukowo i profesjonalnie
Mucha nie siada
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 21
Witam, tak to ta stronka.
Mariusz - nie pisałem że maja kiepski kolor
Po prostu mam indywidualne podejscie do swojej maszynki - zreszta chyba jak większość ludzi na tym forum.
A tak na marginesie, porównując dwa takie same silniki czarny i mniej czarny, to myślę ze wypromieniowywanie ciepła z tego całkiem czarnego jest tak małe że aż niezauważalne w porównaniu z drugim - wydaję mi się że to tylko dodatkowa linijka więcej w specyfikacji producenta i kolejny pretekst do podniesienia ceny:)
Dużo osób na forum robi maszyny aby tylko działały, a nie wyglądały. Ja chciałbym jakoś połączyć jedno z drugim.
Pekury - dobry pomysł z ta blachą, można jeszcze też zedrzeć jakoś te farbą - może szczotą drucianą?
Ale jednak został bym przy owijaniu blachą aluminiową - dlaczego? Bo miałbym chłodzenie kolorem czarnym no i efekt wizualny na jakim mi zależy.
Mam nadzieje że Mariusz ma poczucie humoru.
No a jak z tą stronką, bo chciałbym kupić cały zestawik czyli sterowniki z silnikami i zasilaczem http://www.motioncontrolproducts.co.uk/ ... ducts_id=8 wychodzi mi jakieś 1300 zł z podatkiem + ewentualne koszty przesyłki. Obliczyłem sobie co nie co i zostaje jakieś 800 zł w kieszeni, jakoś u nas drogo.
Wersja z czarnymi silnikami i pierwowzór. Czarne też mają swój urok.

Pozdrawiam
Mariusz - nie pisałem że maja kiepski kolor

A tak na marginesie, porównując dwa takie same silniki czarny i mniej czarny, to myślę ze wypromieniowywanie ciepła z tego całkiem czarnego jest tak małe że aż niezauważalne w porównaniu z drugim - wydaję mi się że to tylko dodatkowa linijka więcej w specyfikacji producenta i kolejny pretekst do podniesienia ceny:)
Dużo osób na forum robi maszyny aby tylko działały, a nie wyglądały. Ja chciałbym jakoś połączyć jedno z drugim.
Pekury - dobry pomysł z ta blachą, można jeszcze też zedrzeć jakoś te farbą - może szczotą drucianą?
Ale jednak został bym przy owijaniu blachą aluminiową - dlaczego? Bo miałbym chłodzenie kolorem czarnym no i efekt wizualny na jakim mi zależy.

No a jak z tą stronką, bo chciałbym kupić cały zestawik czyli sterowniki z silnikami i zasilaczem http://www.motioncontrolproducts.co.uk/ ... ducts_id=8 wychodzi mi jakieś 1300 zł z podatkiem + ewentualne koszty przesyłki. Obliczyłem sobie co nie co i zostaje jakieś 800 zł w kieszeni, jakoś u nas drogo.
Wersja z czarnymi silnikami i pierwowzór. Czarne też mają swój urok.

Pozdrawiam
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
witam !
to był tylko żart ! ( o czym wiesz oczywiście )
nigdy bym nie proponował obwijania silnika - tylko okucie
czarne mają urok - powiedziałbym cmentarny
kwestie estetyczne są oczywiście ważne - to jasne .
jak już poruszamy sprawę silników i odbierania od nich ciepła to zamocuj je na takich " kielichach " a nie na słupkach .
będzie lepsze odprowadzenie ciepła - do boku bramy .
projekt bardzo ładny i życzę Ci żeby działał tak jak wygląda .
pozdrawiam !
to był tylko żart ! ( o czym wiesz oczywiście )
nigdy bym nie proponował obwijania silnika - tylko okucie

czarne mają urok - powiedziałbym cmentarny

kwestie estetyczne są oczywiście ważne - to jasne .
jak już poruszamy sprawę silników i odbierania od nich ciepła to zamocuj je na takich " kielichach " a nie na słupkach .
będzie lepsze odprowadzenie ciepła - do boku bramy .
projekt bardzo ładny i życzę Ci żeby działał tak jak wygląda .
pozdrawiam !
Mane Tekel Fares