Czy wybierając ploter laserowy 40W, będę wstanie wygrawerować w drewnie i sklejce małe obrazki? Małe mam na myśli 1,5x1,5cm -2x2cm, jakiś motyw zwierzęcy, logo itp. (nie mówię tutaj o portretach czy zdjęciach)
Przeglądałem sobie kilka ofert ploterów laserowych i w sumie mam do nich kilka pytań:
Ploter Laserowy CO2 40W MAX 40x40cm + Air Assist + Red Point z cnc-ultrasonic.pl za 4,6k zł
Ploter laserowy co2 40W cyfrowy + CorelDraw z allegro za 2,9k zł
Ploter laserowy grawer CO2 40W FVAT z allegro za 2,4k zł
Docelowo ma on służyć do grawerowania właśnie obrazków. Skłaniam się nad numerem 1, chyba tylko z racji że to nie Chińczyk i możliwe, że dłużej pociągnie bez dodatkowych kosztów. Kalkulowałem sobie tą inwestycję tylko i wyłącznie na to co potrzebuje i nie wychodzi źle - no chyba, że po waszych odpowiedziach na poniższe pytania, coś się zmieni

Przy tym również zastanawiam się nad jakimś innym zastosowaniem, czyli wycinanie w sklejce (niby tuby 40W dają rady w sklejce 3mm), żeby mimo wszystko zwrot inwestycji był szybszy i jest to też dodatkowa możliwość poszerzenia oferty. Dlatego załóżmy, że ploter będzie użytkowany 5h dziennie co daje nam około 100h/miesięcznie.
1. Pomiędzy 1 a pozostałymi cena różni się o jakieś 2k zł - pomijając fakt, że 2-3 to chińczyki to czy ta cena ma aż tak duże przełożenie w jakości komponentów i tuby?
2. Przy 1 jest napisane 2k godzin żywotność Tuby, a przy 2-3 1,3k godzin - tylko jak to się ma do spadku mocy i konieczności wymiany tuby jak się chcę ciąć sklejkę 3mm. Tuba może będzie żyła, ale nic się nią nie zrobi, bo spadnie moc.
3. Jaki jest koszt eksploatacji takiego plotera? Wymiana tuby i innych komponentów, które się zużywają? i mniej więcej z jaką częstotliwością (po ilu roboczogodzinach)?
4. Czy to są wszystkie koszty czy też są jakieś ukryte? Chodzi mi o to, czy kupując ploter montuję, odpalam i zabieram się do pracy. Czy też należy dokupić to i tamto i naglę robi się dodatkowych kosztów 500-1000zł...
5. Powierzchnia robocza, tutaj zdecydowanie wygrywa numer 1 gdzie jest 40x40cm (co naprawdę daje możliwości poszerzenia oferty), ale czy w każdym ploterze powierzchnia robocza jest strikte powierzchnią na przedmiot czy można dać trochę większy?
5. Może macie jakieś inne rady co do plotera, inny wybór?