Przełączanie obrotów tokarki TUM 25B
Problem z przełączanie obrotów
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 9
Przełączanie obrotów tokarki TUM 25B
Witam mam serdeczną prośbę o pomoc w sprawie przełączania obrotów w tokarke TUM 25B. Mianowicie po włączeniu tokarki uchwyt się obraca w lewo prawo po przełączeniu są wolne i szybkie obroty. Następnie gdy chce zmienić prędkość obrotów nie mogę przekręcić dźwigni ani w lewo ani w prawo. Coś jakby się zablokowało. Czy ktoś ma jakiś pomysł? I czy mógłbym poprosić może o DTR do tej tokarki? Bardzo proszę o pomoc.
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Re: Przełączanie obrotów tokarki TUM 25B
Sprawdź śrubke ustalającą tarcze predkości przy pokrętle, jak jest mocno dokręcona nie można obrócić dźwigni. Następnie zdejmij pokrywe wrzeciennika i zobacz czy nic nie blokuje, następnie pokrywa przełączników i wałków, potem okno rewizyjne pod wanną obok silnika. Jak tu nic nie znajdziesz bedziesz musiał wyjąć reduktor.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Jeśli mówisz o przerzucaniu przełożenia to otworz pokrywę w wrzeciennika, tam jest taki klin który blokuje mechanizm, często te kliny wyskakują z wpustu i się blokują o koło zębate przez co nie można zmienić przełożenia
Jak chodzi o obroty ogólne to trzeba wyjąć reduktor i tam zobaczyć, w reduktorze jest jedno wadliwe koło zębate które też jest bolączką tumek
Jak chodzi o obroty ogólne to trzeba wyjąć reduktor i tam zobaczyć, w reduktorze jest jedno wadliwe koło zębate które też jest bolączką tumek
-
A więc biorę się za wyciągnięcie skrzyni. Otworzyłem pokrywę wrzeciennika wszystko na swoim miejscu. Zluzozowalem paski i skrzynia stoi. Ciekawe co to mogło się stać. A stało się to przy przełączaniu obrotów. Wcześniej śmigała.
Dodane 1 godzina 24 minuty 35 sekundy:
A czy podpowiecie mi czy kolo zebate od przelaczania obrotow to przy reduktorze trzeba zdwjmowac czy wyjdzie razem z redaktorem?
Dodane 1 godzina 24 minuty 35 sekundy:
A czy podpowiecie mi czy kolo zebate od przelaczania obrotow to przy reduktorze trzeba zdwjmowac czy wyjdzie razem z redaktorem?
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 3
Tak, trzeba zdjąć te koła. Redyktor trzyma się na sworzniu i paskach. Przed zluzowaniem pasków podłuż coś pod reduktor, zdejmij paski, zdejmij napinacz. Sworzeń trzeba wybić od strony koła zębatego. Cała procedura jest opisana w dtr.
-
Tylko niestety jej nie mam. A te koła to jakimś ściągacze się zdejmuje czy jak ? Może mógłbyś mi podesłać zdjęcie z dtr-ki. Będę wdzięczny
-
Problem rozwiązany wałek dolnego wodzika przylapala korozja bo poprzedni właściciel nie zalał oleju. Po wyczyszczeniu i przesmarowaniu wszystko lekko śmiga. Jak cos sluze pomocą