PROSZĘ O POMOC!
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 11
PROSZĘ O POMOC!
Witam!
Jestem nowym użytkownikiem forum. Niedawno zaczeła sie moja przygoda z CNC.
Kupiłem SSK-MB1, 3xSSK-B01 oraz MZ-01. Wszystko ze strony www.akcesoria.cnc.info.pl.
Do tego trzy silniczki FL57ST51-0856A.
Złożyłem całe sterowanie i ku mojemu zdziwieniu po podłączeniu silnika na próbe wszystko zagrało. Silnik pod Mach'em 2 wystartował. Sprawdziłem wszystkie osie i wszystko grało.
Ale następnego dnia chciałem podłączyćwszystkie silniki i tu pojawił sie problem. Ani jeden silnik nie ruszył. Próbowałem wszystkie razem i kazdy z osobna i niec - tylko piszczały.
Po zamianie przewodów przy silniku też nic - tylko buczą.
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!
Proszę o porady krok po kroku gdyż jak wspomniałem jestem bardzo ale to bardzo początkujący!
Pozdrawiam wszystkich i liczę na waszą pomoc!
Jestem nowym użytkownikiem forum. Niedawno zaczeła sie moja przygoda z CNC.
Kupiłem SSK-MB1, 3xSSK-B01 oraz MZ-01. Wszystko ze strony www.akcesoria.cnc.info.pl.
Do tego trzy silniczki FL57ST51-0856A.
Złożyłem całe sterowanie i ku mojemu zdziwieniu po podłączeniu silnika na próbe wszystko zagrało. Silnik pod Mach'em 2 wystartował. Sprawdziłem wszystkie osie i wszystko grało.
Ale następnego dnia chciałem podłączyćwszystkie silniki i tu pojawił sie problem. Ani jeden silnik nie ruszył. Próbowałem wszystkie razem i kazdy z osobna i niec - tylko piszczały.
Po zamianie przewodów przy silniku też nic - tylko buczą.
BARDZO PROSZĘ O POMOC!!!
Proszę o porady krok po kroku gdyż jak wspomniałem jestem bardzo ale to bardzo początkujący!
Pozdrawiam wszystkich i liczę na waszą pomoc!
-
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Nie jest to czasem wina E-STOP? (EMERGENCY STOP) - wyłącznik awaryjny? Chociaż przy włączonym e-stopie z tego co pamiętam to silniki nie powinny hałasować. Czy po włączeniu elektroniki idzie zakręcić ośką, czy silnik trzyma? Ja bym tu szukał winy w machu a nie w elektronice.
https://www.instagram.com/cncworkshop.pl/
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
Obróbka CNC - frezowanie & toczenie
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Odłącz kabel do PC, włącz zasilanie sterowania. Silniki powinny trzymać. Następnie weź odcinek przewodu (10cm) z odizolowanymi końcami. Jeden koniec przytrzymaj na zacisku GND sterownika a drugim dotykaj do zacisku CLK (PC musi być odłączony od SSK-MB). Silnik ma drgać, wykonując pojedyńcze kroki. Sprawdź w ten sposób wszystkie osie. Jeśli jest OK, to problem leży w konfiguracji Macha, może jej nie zapisałeś?
-
-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 5
Jeszcze tutaj omawiana jest konfiguracja ale po angielsku http://www.machsupport.com/videos/. Głownie chodzi o ten początek i sprawdzanie tego sygnału tam z początku takim programikiem może coś z tym nie działa.
-