Re: Koronawirus mix 2

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 14

Re: Re: Koronawirus mix 2

Post napisał: Avalyah » 10 lis 2020, 10:41

RX pisze:O ile wiem, tylko gdy istnieje symetria translacji w czasie. A przy przyjęciu czasu jako 4 wymiaru ( a może jest ich więcej?) już tak nie będzie. Zgadza się?

Nie do mnie te pytania raczej, nie mam kompetencji, żeby na nie odpowiedzieć. Ale gdyby się okazało, że zasada zachowania energii jednak nie działa, to raczej byłoby to głośne odkrycie. A póki to się nie zmieni, to ilość materii oraz energii we wszechświecie pozostanie ta sama.

Dodane 4 minuty 38 sekundy:
atlc pisze:Jeżeli Ty wiesz, to przedstaw swoje rachunki.

Nie wiem. Zwracam tylko uwagę, że w tej dziedzinie o ile mi wiadomo dalej nie ma konkretów i mechanizm jak z atomów stworzyć życie dalej jest nieznany. Na pewno są różne teorie. Możesz mieć rację, mogą mieć rację ci badacze. Stwierdzenie, że statystycznie wszechświat jest pełen życia jest raczej popularnonaukowe, ot jedna z teorii, która się przyjęła do powtarzania ostatnio. Do tego teorie dlaczego ich nie spotkaliśmy, filtry, bariery, odległość i co tam jeszcze. Cały ekosystem teorii popularnonaukowych, które przemawiają do zwykłych ludzi, jak my, ale nie ma żadnych konkretnych wskazówek, że są prawdziwe. Tylko dobrze brzmią, mają logiczne założenia. Ale dla mnie prawdopodobieństwo jest nadużywane, a większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, czym naprawdę ono jest.

atlc
Posty w temacie: 30

Post napisał: atlc » 10 lis 2020, 10:50

Avalyah pisze:Cały ekosystem teorii popularnonaukowych, które przemawiają do zwykłych ludzi, jak my, ale nie ma żadnych konkretnych wskazówek, że są prawdziwe. Tylko dobrze brzmią, mają logiczne założenia.

Teoria w naukowym znaczeniu to zupełnie co innego niż potoczne użycie tego słowa.
Niezależnie od tego jak jest, zawsze lepiej poznawać otaczający nas świat, niż tkwić w miejscu i nie rozumieć naszego otoczenia. Możemy się postarać lecieć na sąsiednie planety albo dalej bać się zaćmienia słońca.
Avalyah pisze:Do tego teorie dlaczego ich nie spotkaliśmy, filtry, bariery, odległość i co tam jeszcze.
Nie przemawia do Ciebie bariera kosmicznych odległości, upływu czasu i ulotności naszego życia względem nawet granicy naszego układu słonecznego?
Od około stu lat aktywnie wysyłamy w przestrzeń sygnały radiowe - najstarsze oddaliły się od nas na około 100 lat świetlnych. Nasza galaktyka ma 100.. tysięcy lat świetlnych. Potrzebujemy jeszcze około 250 takich okresów żeby radiowe ślady naszej obecności wydostały się z najbliższej nam części Drogi mlecznej. Na ziemi może już dawno nie być ludzi. Wystarczy Yellowstone, asteroida, pandemia. Cokolwiek.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2020, 10:58 przez atlc, łącznie zmieniany 1 raz.

RX
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 148

Post napisał: RX » 10 lis 2020, 10:56

Avalyah pisze:A póki to się nie zmieni, to ilość materii oraz energii we wszechświecie pozostanie ta sama.

:? no właśnie sęk w tym, że działa gdy przyjmujemy 4 wymiary. I w dodatku w odniesieniu do jednego układu fizycznego. A jeżeli układów ( wszechświatów) jest więcej? Jeżeli są wzajemnie w sobie "poukładane"? Też nie mam kompetencji ale potrafię to sobie wyobrazić. ( i słyszałem o takiej teorii, zakładającej, że jeżeli można sobie coś wyobrazić to prawdopodobieństwo istnienia tego czegoś nie jest równa zeru). :lol:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 24
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 10 lis 2020, 10:57

atlc pisze:Nie przemawia do Ciebie bariera kosmicznych odległości, upływu czasu i ulotności naszego życia względem nawet granicy naszego układu słonecznego?

pred chwią slyszałem ze to blisko w skali wielkosci kosmosu, tera z pozycji obserwatora na ziemi? hehe

zdaje sie ze tu cos o koronce bylo, chyba ze wam powyzej bije juz na dekiel i zaczynacie świrowac na kwarantannie jakiejs czy cos
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

RX
Posty w temacie: 148

Post napisał: RX » 10 lis 2020, 10:59

Avalyah pisze:Tylko dobrze brzmią, mają logiczne założenia. Ale dla mnie prawdopodobieństwo jest nadużywane, a większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, czym naprawdę ono jest.

Z tym się zgadzam .

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 10 lis 2020, 11:00

atlc pisze:Nie przemawia do Ciebie bariera kosmicznych odległości, upływu czasu i ulotności naszego życia względem nawet granicy naszego układu słonecznego?

Przemawia, skąd wniosek, że nie? Nawet napisałem, że to wszystko brzmi logicznie i... prawdopodobnie. Ale póki nie będzie ku temu jakichkolwiek wskazań (a o ile mi wiadomo nie ma żadnych, nie mówiąc już o twardych dowodach), to jest to dla mnie ciekawostka, ćwiczenie umysłowe i nic więcej.

atlc

Post napisał: atlc » 10 lis 2020, 11:11

Bartku, nie pij z rana.
Z punktu widzenia rozmiaru kosmosu, nasz układ słoneczny to nic. Z punktu widzenia współczesnego człowieka odległość nie do pokonania. Do tej pory tylko dwa obiekty stworzone przez człowieka opuściły ten grajdołek i potrzebowały na to kilku dekad.

Dodane 9 minuty 29 sekundy:
Avalyah pisze:Ale póki nie będzie ku temu jakichkolwiek wskazań

Wskazania są. Jeszcze trzy dekady temu o egzoplanetach mówiło się, że jakieś nieliczne zapewne są.
Później znaleziono pierwszą, kolejne, a teraz szacuje się, że w samej naszej galaktyce może być ich.. 6 miliardów.
Poza tym, ciągle szukamy życia takiego jak my. Kiedyś ogromnym zaskoczeniem było odkrycie organizmów beztlenowych, żywiących się ropą naftową czy żyjących przy kominach hydrotermalnych w temperaturach pozornie zabójczych dla wszystkiego co żywe.
Czy to takie niemożliwe, że istnieją organizmy żyjące i żywiące się w środowisku całkowicie niezdatnym do życia dla organizmów z naszej planety?
W ubiegłym roku odkryliśmy na ziemi 71 nowych gatunków zwierząt i roślin. Jeszcze dużo przed nami.

Autor tematu
IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 88

Post napisał: IMPULS3 » 10 lis 2020, 11:24

RX pisze: IMPULS3 pisze:
Hmmmm, czyli uklad planetarny to przypadek a urządzenie to już nauka?

nie rozumiem kontekstu. Co ma jedno do drugiego? Wskazuję na możliwość zaistnienia pewnych zjawisk nie wykluczając przy tym obecności ani " katalizatora" tych działań ani "producenta" produktów do reakcji. Mogę mieć przekonanie, że takowy istnieje ( wiara) albo przyjąć , że nie. I co z tego?

Prosty wniosek. nie możliwe jest to że jest tyle przypadków aby zaistniało mimowolnie życie jako takie. Nie ma takiej matematyki która mogłaby wyliczyć te wszystkie zależności które sprowadzałyby się na to co mamy.
atlc pisze: Czytanie natchnionych ksiąg dowolnego wyznania nie poprawia widoczności planet. Za to ludzie posiadający wiedzę budują teleskopy, spektroskopy, satelity i modele matematyczne do poznawania otaczającego nas świata.

Ja się z tym zgadzam. Tylko ze czym innym jest fanatyczne czytanie owych ksiąg a czym innym analityczne. i oczywiscie że nie ma giganta który ma wszelką wiedzę aby zajmował się wszystkim ale wiele tzw. "przekazów" mówi coś o czym nie powinny wiedzieć.

atlc

Post napisał: atlc » 10 lis 2020, 11:33

IMPULS3 pisze:ale wiele tzw. "przekazów" mówi coś o czym nie powinny wiedzieć.

Możesz rozwinąć?

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 10 lis 2020, 11:37

atlc pisze:Czy to takie niemożliwe, że istnieją organizmy żyjące i żywiące się w środowisku całkowicie niezdatnym do życia dla organizmów z naszej planety?

Oczywiście, że możliwe. Ale czy pewne? Lub jak prawdopodobne?
atlc pisze:Czytanie natchnionych ksiąg dowolnego wyznania nie poprawia widoczności planet. Za to ludzie posiadający wiedzę budują teleskopy, spektroskopy, satelity i modele matematyczne do poznawania otaczającego nas świata.

Często ludzie posiadający wiedzę czytają natchnione księgi. Lemaitre chociażby, będąc blisko tematu dyskusji. Jedno drugiego absolutnie nie wyklucza. To nie ateiści budują świat - świat budują ludzie, niezależnie od wyznania, koloru skóry i innych cech.

Zablokowany Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”