Łoże bedze wykonane z płaskownika 20x140 oraz pręta 50x50 które będą obronione i zalane betonem później dodam zdjęcia wystawianej konstrukcji .
Prowadnicę 20 prawdopodobnie chińskie później będą wymienione na hiwin jeśli maszyna zarobi na to
Śruby kulowe fi20 z skokiem 5mm chińskie jak na początek będą ok bo mam w frezarce i dokładność zadawala.
Przejdę do kwestii które mnie nurtują
1. Łozyska na wrzeciono wielkości wiem już jakie pierwsze od wrzeciona NN 3019k później oporowe i na końcu stożkowe . I pytanie brzmi czy inwestować w precyzyjne łożyska czy tylko pierwsze wałeczkowe dwu rzędowe dać dokładne p5 lub p4 czy zwykłe ? jaka różnica będzie bedze w dokładności jedynie owalność by mogła sie poprawić może ktoś ma doświadczenie jaka jest różnica między łożyskami różnej dokładności ?
2. Zastanawiam sie jak zakończyć wrzeciono najbardziej kusi mnie odrazu pod wrzeciono prosty zamek ale kiedy będę chciał zmienić uchwyty bedze nie wygodnie zmieniać sie chyba.
Na gwint mi sie wydaje mało sztywnym rozwiązaniem bo dopiero później sie bazuję a na początku na gwincie nie będzie idealnie spasowane
Krótki stożek i zabierak ciężko spasować i później zabieraki chyba tez ciężko pasować no ale najlepsze rozwiązanie bo szybko sie zmienia
3. Sterowanie raczej mach 3 bedze. Choć z tego co przeglądałem żaden z amatorskich sterowań nie obsługuje cykli iso na toczenie choć nie jestem pewien i może ktoś podpowie.
4. Jaką dać płytę główną . Ltp troszkę małe możliwości ma mało wejść . Chińskie płytki malo stabilne z tego co sie orientuje . Czy jest coś również dobrego jak csmio tylko tańszego ? Lub czy można podpiąć enkoder bez tego roszczenia czy za mało wejść by bylo ?
Na razie tyle pytań
Dodane 17 minuty 24 sekundy:

Dodane 39 sekundy: