Za mocne taśmy mogą być problemem przy odklejaniu. Trzeba podgrzewać, a alu dobrze odprowadza ciepło.
Zamiast tego można spróbować frezów downcut
Frezowanie aluminimu 1050
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Frezowanie aluminimu 1050
Ja jak frezuje jakieś płaskie elementy np blaszki czy laminat to robię to następująco:
1. Docinam płytkę z HDF 3mm na wymiar obrabianego elementu.
2. Przyklejam element ( blaszkę czy laminat) do hdf taśma dwustronną. Taśma powinna być dosyć cienka i nie piankowa.
3. Mocuje element z przyklejonym HDF do stołu łapami.
4. Jeżeli jest problem z oderwaniem taśmy dwustronnej to ponoć detale trzeba włożyć do worka z odrobiną rozpuszczalnika i poczekać. Ja nie miałem potrzeby tego testować.
Z mocowanie na taśmę jest sporo zabawy z klejeniem i czyszczeniem.
Przy mocowaniu detali na próżni nie trzeba ich czyścić, ale trzeba zachowywać odpowiednie środki ostrożności żeby ich nie zerwało podczas obróbki.
1. Docinam płytkę z HDF 3mm na wymiar obrabianego elementu.
2. Przyklejam element ( blaszkę czy laminat) do hdf taśma dwustronną. Taśma powinna być dosyć cienka i nie piankowa.
3. Mocuje element z przyklejonym HDF do stołu łapami.
4. Jeżeli jest problem z oderwaniem taśmy dwustronnej to ponoć detale trzeba włożyć do worka z odrobiną rozpuszczalnika i poczekać. Ja nie miałem potrzeby tego testować.
Z mocowanie na taśmę jest sporo zabawy z klejeniem i czyszczeniem.
Przy mocowaniu detali na próżni nie trzeba ich czyścić, ale trzeba zachowywać odpowiednie środki ostrożności żeby ich nie zerwało podczas obróbki.
Serwa DC Rulez!!!
Frezowanie gwintów
Frezowanie gwintów

-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 1
Co do mocowań bocznych lenzkes wysyła do sprawdzenia swoje produkty, możesz zamówić do testów, sprawdzić co Ci się przyda i kupić, lub odesłać (sami przysyłają kuriera).
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 7
ok, wracam z informacją że frez jednoostrzowy (Dolfa 1S) załatwił robotę tj. przeszło półtoragodzinny program bez najmniejszego oklejenia (smarowanie tak jak wcześniej mgła olejowa, a właściwie młga w formie plujki żeby w powietrzu chłodziwo nie fruwało).
Dziękuję za pomoc.
Dziękuję za pomoc.