Jakie płytki do toczenia aluminium
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 7
Re: Jakie płytki do toczenia aluminium
Dzisiaj toczyłem pierwszy raz stop odlewniczy płytką z diamentowym pokryciem. Powierzchnia po toczeniu jest rewelacyjna, zero narostu na płytce i jakby tego było mało to mocno zmniejszyły się opory skrawania, nie jest potrzebne żadne smarowanie ani chłodzenie.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
to jakieś konkretne płytki? ta wiedza może przydać się na przyszłość.Pirat pisze:płytką z diamentowym pokryciem.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Ja akurat kupiłem WNMA 080404 z pokryciem PCD, na razie wiele tą płytka nie toczyłem bo mam do toczenia stal, ale wygląda to bardzo obiecująco.

-
Minęły trzy miesiące tj. ok. 30 godzin pracy non stop i pojawiły się duże wykruszenia diamenciku, powierzchnia po toczeniu już nie jest tak gładka jak na początku. Myślałem że ostrze będzie się ścierać, a ono się wykrusza, nie wiem czy tak powinno być.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
się wykrusza. Diament to kryształ i działanie zmęczeniowe powoduje, że się nie wyciera, a właśnie po płaszczyznach krystalograficznych traci ziarenka. Tak jak kwarc, z którego powstaje piasek.
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Polecam płytki w firmy Korloy: np. DCGT11T308-AK-H01, są tanie, ładnie łamią wióra, nie tworzy się na nich narośl. Obróbka z chłodziwem. U nas pracuje około 20 maszyn tylko na alu i na tych płytkach idzie doskonale, są założone na każdej maszynie. WNMG bym odpuścił.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Sie dopytam.
Zasadniczo nie toczę w aluminium, ale niedługo będę potrzebował wytoczyć 3 koła pasowe do szlifierki taśmowej z prętów PA6 Φ60 i Φ100 mm. Czy jest sens kupować do tego zadania jedną diamentową płytkę, w cenie 10 płytek do stali jakie już mam? Nie potrzebuję dużej tolerancji, no może pod otwory do łożysk by się przydało dokładniej to zrobić.
Zasadniczo nie toczę w aluminium, ale niedługo będę potrzebował wytoczyć 3 koła pasowe do szlifierki taśmowej z prętów PA6 Φ60 i Φ100 mm. Czy jest sens kupować do tego zadania jedną diamentową płytkę, w cenie 10 płytek do stali jakie już mam? Nie potrzebuję dużej tolerancji, no może pod otwory do łożysk by się przydało dokładniej to zrobić.