Zmieniłem oraz dałem na klej, bo zsuwało się z wałka. Nadal jednak lekko się gibie i nie wiem, czy tak ma być?
Łożysko jest jedno, od strony uchwytu wiertarskiego.
Zmieniłem oraz dałem na klej, bo zsuwało się z wałka. Nadal jednak lekko się gibie i nie wiem, czy tak ma być?
https://www.google.com/search?q=st+02+w ... era&hs=o89strikexp pisze: ↑30 paź 2020, 10:30A poszukaj sobie schematu tej wiertarki lub zdjęć, to może tam zobaczysz czy jest prawidłowo.
Generalnie łożyska powinny być dwa bo inaczej to przecież nie ma sensu. Tak jakbyś miał jedno łożysko w osi kół samochodowych
Dodane 3 minuty :
Tu na stronie 82 masz schematy i zdjęcia: remont-ws-15-t7636-810.html
Jeżeli chodzi o łożysko na wrzecionie to jest bodajże 7 setek luzu.
Nie chcę chińskiej wiertarki. Ostatnio oglądałem jakiegoś Einhella za równe 1000 zł. Luz na tulei był taki, że pewnie wierci kwadratowe otwory.strikexp pisze: ↑30 paź 2020, 11:23Jeśli to jest tuleja:
To wrzeciono powinno w niej siedzieć praktycznie bez luzu. Jedynie to co na łożysku będzie. Same łożyska powinny być wsadzane bardzo ciężko. W profesjonalnych wrzecionach łożyska montuje się poprzez ogrzanie większego elementu lub hydraulicznie.
A sama tuleję w prostszych wiertarkach dociska się specjalną śrubą wchodzącą zdaje się w rowek po drugiej stronie powyższego zdjęcia.
Jeśli jest spartolona tuleja to pewnie najłatwiej będzie roztoczyć. A potem wsadzić pierścienie pomiędzy łożysko a tuleję.
Dodane 2 minuty 42 sekundy:
Mam taka wiertarkę za 300zł z allegro. Chodzi całkiem dokładnie, tylko wiertło małe - 10mm, no i pasowałoby usztywnić samą kolumnę. Dlatego dziwię się że chcesz takie cuda robić bez własnego warsztatu. Bo za 1000zł to byś kupił chińską dobrą wiertarkę. A tak to wydasz niewiele mniej na tokarzy i łożyska. Mam nadzieję że przynajmniej kolumna jest tak masywna że robota warta tych pieniędzy.
Jest taka śrubka, ale jak już wspomniałem nie ma żadnego luzu na tulei tylko wrzeciono powinno mieć drugie łożysko tak jak w WS-15, są dwa, więc ew. można by spróbować roztoczyć górę tulei i dać łożysko, np. 6203, bo wrzeciono ma 19 mm z setkami, więc 6204 będzie za luźne tak jak na dole.strikexp pisze: ↑30 paź 2020, 11:40Bo tam trzeba śrubę dociskającą dokręcić. Tak samo plułem na tą wiertarkę za 300zł. A wystarczyło dokręcić tą niepozorna śrubkę żeby tuleja straciła jakiekolwiek luzy. Tylko ugięcia kolumny robią wtedy problem.
No 80kg to już fajna wiertareczka, więc jest co naprawiaćTylko że to drogo wychodzi jak się nie ma własnych maszyn.