Stal na imak szybkozmienny
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
Stal na imak szybkozmienny
Cześć,
Szykuję się do frezowania prostego imaka szybkozmiennego na jaskółkach.
Chcę wykonać go w całości na frezarce/tokarce, bez użycia szlifierki.
Jaki materiał polecacie? Myślałem o NC6 i obróbce cieplnej, ale po hartowaniu i nawęglaniu powierzchni pewnie będzie trudna do wyczyszczenia i wyprowadzenia aby jaskółki dobrze współpracowały.
Polecicie jakąś stal która nada się bezpośrednio po obróbce na taki imak?
Szykuję się do frezowania prostego imaka szybkozmiennego na jaskółkach.
Chcę wykonać go w całości na frezarce/tokarce, bez użycia szlifierki.
Jaki materiał polecacie? Myślałem o NC6 i obróbce cieplnej, ale po hartowaniu i nawęglaniu powierzchni pewnie będzie trudna do wyczyszczenia i wyprowadzenia aby jaskółki dobrze współpracowały.
Polecicie jakąś stal która nada się bezpośrednio po obróbce na taki imak?
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
Re: Stal na imak szybkozmienny
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Posty w temacie: 2
Jak wyżej, jak to nie ma być do orania na 3 zmiany, to kup materiał już ulepszony i odpuść sobie hartowanie itd. Będziesz miał 32-36HRC i nie będziesz się martwił czy nie będzie za krucho po hartowaniu.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Nawęglanie stali NC6, tym bardziej po hartowaniu, może być bardzo ciekawym zagadnieniem 
Natomiast C45 i azotowanie, lub jeszcze lepiej 38HMJ ulepszona cieplnie, obrobiona na gotowo i azotowana plazmowo w temperaturach niższych o 20...30°C od ostatniego zabiegu ulepszania cieplnego, będzie za***istym wyborem.

Natomiast C45 i azotowanie, lub jeszcze lepiej 38HMJ ulepszona cieplnie, obrobiona na gotowo i azotowana plazmowo w temperaturach niższych o 20...30°C od ostatniego zabiegu ulepszania cieplnego, będzie za***istym wyborem.
"W życiu piękne są tylko chwile...."
-
- Posty w temacie: 2
Żeliwo jest dobre tam gdzie trzeba coś odlewać, gdzie powierzchnie pracują ślizgowo.
Dodatkowo przeciętnie lubi pracę na rozciąganie, a tu będzie zacisk więc taka praca wystąpi. W sumie zalet nie widać.
Dodatkowo przeciętnie lubi pracę na rozciąganie, a tu będzie zacisk więc taka praca wystąpi. W sumie zalet nie widać.