Gotujemy smacznie i prosto
smacznego
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Posty: 8363
- Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
- Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
- Kontakt:
Re: Gotujemy smacznie i prosto
biedna zaba, ze tez ją jakaś kaczka zeżarła, mam jakies dziwne skojarzenia z kackami hmm
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Posty: 6354
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
- Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Z cyklu cuda na kapuście kiszonej:
1. 1kg kapusty kiszonej, lekko opłukanej,
2. 1.5kg karkówki,
Mięso naciąć wzdłuż w 3 miejscach, w powstałe nacięcia wsadzić:
- plastry wędzonego boczku,
- plastry sera pleśniowego typu "dorblue" czy podobnego pikantnego sera,
- suszone morele, lub śliwki,
- suszone grzyby można dodać do kapusty i wymieszać albo i nie
Podlać bulionem warzywnym, lub grzybowym tak żeby początkowo kapusta była
przykryta. Przykryć pokrywką i do piekarnika 160stC. Gdy całość zacznie się gotować
można obniżyć ciut temperaturę. Gdyby ubyło płynu podlać trochę wrzątku.
piec kilka godzin, sprawdzając stan kapusty i mięsa - oba powinny rozpływać się
w ustach
Pod koniec odkryć i pozwolić żeby płyn się zredukował i z kapusty
zrobił się półsuchy bigos, mięso może się delikatnie zrumienić z wierzchu.
U mnie będzie się piec z 4-5h, potem na noc na balkon i jutro z godzinę odgrzewanie
- wtedy będzie najlepsze
https://photos.app.goo.gl/oKgnhnkXLDNtHLZq6
q
1. 1kg kapusty kiszonej, lekko opłukanej,
2. 1.5kg karkówki,
Mięso naciąć wzdłuż w 3 miejscach, w powstałe nacięcia wsadzić:
- plastry wędzonego boczku,
- plastry sera pleśniowego typu "dorblue" czy podobnego pikantnego sera,
- suszone morele, lub śliwki,
- suszone grzyby można dodać do kapusty i wymieszać albo i nie

Podlać bulionem warzywnym, lub grzybowym tak żeby początkowo kapusta była
przykryta. Przykryć pokrywką i do piekarnika 160stC. Gdy całość zacznie się gotować
można obniżyć ciut temperaturę. Gdyby ubyło płynu podlać trochę wrzątku.
piec kilka godzin, sprawdzając stan kapusty i mięsa - oba powinny rozpływać się
w ustach

zrobił się półsuchy bigos, mięso może się delikatnie zrumienić z wierzchu.
U mnie będzie się piec z 4-5h, potem na noc na balkon i jutro z godzinę odgrzewanie
- wtedy będzie najlepsze

https://photos.app.goo.gl/oKgnhnkXLDNtHLZq6
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Posty: 6354
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
- Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka
Re: Gotujemy smacznie i prosto
Zapomniałem o jednej rzeczy - nacięcia w mięsie należy posmarować musztardą.
Zapomniałem, więc posmarowałem po wierzchu, spłynie z sosem
Tak wygląda teraz, już wyłączone - wszystko miękkie idealnie
Jutro tylko godzina grzania z jednoczesnym zredukowaniem płynu i gotowe
https://photos.app.goo.gl/euSZJGsR4FiFgTRy6
q
Zapomniałem, więc posmarowałem po wierzchu, spłynie z sosem

Tak wygląda teraz, już wyłączone - wszystko miękkie idealnie

Jutro tylko godzina grzania z jednoczesnym zredukowaniem płynu i gotowe

https://photos.app.goo.gl/euSZJGsR4FiFgTRy6
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Posty: 6354
- Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
- Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka
Re: Gotujemy smacznie i prosto
A bo taki jest przepis
Zazwyczaj daje musztarde "typu Dijon", ale tym razem "krem z gorczycy z miodem".
Rozmaryn? No nie wiem, nigdy nie dawałem. Może kiedyś spróbuje...
q

Rozmaryn? No nie wiem, nigdy nie dawałem. Może kiedyś spróbuje...
q
„Największym wrogiem wolności jest najedzony niewolnik.”