Gotujemy smacznie i prosto

smacznego

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7446
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#91

Post napisał: bartuss1 » 22 paź 2020, 20:31

gotowanie żaby




strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 27
Posty: 3606
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#92

Post napisał: strikexp » 22 paź 2020, 20:38

Żeś smaka narobił...


Jak patrzę na tą rozcapierzoną żabę to mi się od razu przypomina
Obrazek

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 7446
Rejestracja: 05 kwie 2006, 17:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#93

Post napisał: bartuss1 » 22 paź 2020, 21:31

biedna zaba, ze tez ją jakaś kaczka zeżarła, mam jakies dziwne skojarzenia z kackami hmm


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 27
Posty: 3606
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#94

Post napisał: strikexp » 22 paź 2020, 22:43

Złe skojarzenie, kaczka o której myślisz wpieprza władzę tak że nawet jej kot się boi stać obok.


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Posty: 5623
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#95

Post napisał: oprawcafotografii » 23 paź 2020, 13:44

Z cyklu cuda na kapuście kiszonej:
1. 1kg kapusty kiszonej, lekko opłukanej,
2. 1.5kg karkówki,

Mięso naciąć wzdłuż w 3 miejscach, w powstałe nacięcia wsadzić:
- plastry wędzonego boczku,
- plastry sera pleśniowego typu "dorblue" czy podobnego pikantnego sera,
- suszone morele, lub śliwki,
- suszone grzyby można dodać do kapusty i wymieszać albo i nie ;)

Podlać bulionem warzywnym, lub grzybowym tak żeby początkowo kapusta była
przykryta. Przykryć pokrywką i do piekarnika 160stC. Gdy całość zacznie się gotować
można obniżyć ciut temperaturę. Gdyby ubyło płynu podlać trochę wrzątku.
piec kilka godzin, sprawdzając stan kapusty i mięsa - oba powinny rozpływać się
w ustach :) Pod koniec odkryć i pozwolić żeby płyn się zredukował i z kapusty
zrobił się półsuchy bigos, mięso może się delikatnie zrumienić z wierzchu.

U mnie będzie się piec z 4-5h, potem na noc na balkon i jutro z godzinę odgrzewanie
- wtedy będzie najlepsze :)

https://photos.app.goo.gl/oKgnhnkXLDNtHLZq6

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1255
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#96

Post napisał: piromarek » 23 paź 2020, 14:09

ale która jest godzina to sobie sprawę zdajesz ? :mrgreen:
jakiś polprazol zacznę zaraz łykać


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Posty: 5623
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#97

Post napisał: oprawcafotografii » 23 paź 2020, 17:23

Zapomniałem o jednej rzeczy - nacięcia w mięsie należy posmarować musztardą.
Zapomniałem, więc posmarowałem po wierzchu, spłynie z sosem ;)
Tak wygląda teraz, już wyłączone - wszystko miękkie idealnie :)
Jutro tylko godzina grzania z jednoczesnym zredukowaniem płynu i gotowe :)

https://photos.app.goo.gl/euSZJGsR4FiFgTRy6

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.


piromarek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1255
Rejestracja: 08 maja 2007, 08:05
Lokalizacja: Chodzież

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#98

Post napisał: piromarek » 23 paź 2020, 21:42

na szczęście przeczytałem to już w domu i po posiłku.
mniejsze kwasy :-)


jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 11
Posty: 3922
Rejestracja: 14 lip 2007, 19:02
Lokalizacja: Westfalia

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#99

Post napisał: jasiu... » 24 paź 2020, 12:17

a czemu smarowałeś musztardą, zamiast dać utarte ziarna gorczycy i rozmaryn?


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 16
Posty: 5623
Rejestracja: 29 kwie 2009, 10:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno / Kopanka

Re: Gotujemy smacznie i prosto

#100

Post napisał: oprawcafotografii » 24 paź 2020, 12:21

A bo taki jest przepis ;) Zazwyczaj daje musztarde "typu Dijon", ale tym razem "krem z gorczycy z miodem".
Rozmaryn? No nie wiem, nigdy nie dawałem. Może kiedyś spróbuje...

q
Kto w Polsce prowadzi firmę ten się z Monty Pythona nie śmieje.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”