lukas96
Potrzebujesz do swojej maszynki np zestawu takiego jak bywał kiedyś w sprzedaży
https://archiwum.a llegro.pl/oferta/zestaw-cnc-silnik-krokowy-4nm-sterownik-frezarka-i7523787233.html
(w powyższym linku trzeba po skopiowaniu skasować spację po "a")
Sterowniki M542 mają już kilkanaście lat i to już historia , warto je zastąpić na cyfrowe DM546 lub DM556.
Podobnie jest z płytą główną ssk mb2, niedługo osiągnie pełnoletność, warto zastosować tą z pow. linku.
Budowa kompletnej elektroniki CNC
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Re: Budowa kompletnej elektroniki CNC
No właśnie o ile nie boję się mechaniki to z elektroniką jest lipa. Czytałem że właśnie te sterowniki DM nie są takie pewnie jak stare i sprawdzone m542, wszystko czego bym nie potrzebował to jest albo drogie albo chińskie.
Tu moja frezarka.

Tu moja frezarka.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Re: Budowa kompletnej elektroniki CNC
Mam nieomal że identyczną ramę. Dla mnie największym brakiem jest brak baz płaszczyzn bocznych do prowadnic (o ile będą liniowe a nie podparte)
Oś X mogłaby wystawać poza obrys ramy- to można byłoby zrobić czujnik długości narzędzia na ramie.
No i płaszczyzny na obudowę łożysk śruby kulowej wolałbym mieć na tej samej płaszczyźnie co prowadnice, a tu na X to wogole nie ma czego szukać.
Kolega zacznie wiercić, składać i szukać geometrii to może potwierdzi moje slowa
Oś X mogłaby wystawać poza obrys ramy- to można byłoby zrobić czujnik długości narzędzia na ramie.
No i płaszczyzny na obudowę łożysk śruby kulowej wolałbym mieć na tej samej płaszczyźnie co prowadnice, a tu na X to wogole nie ma czego szukać.
Kolega zacznie wiercić, składać i szukać geometrii to może potwierdzi moje slowa