Budowa kompletnej elektroniki CNC

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
lukas96
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 26 lut 2019, 08:49

Budowa kompletnej elektroniki CNC

#1

Post napisał: lukas96 » 17 paź 2020, 12:14

Witam
Jestem nowy tutaj ale czytam forum od dłuższego czasu.
Piszę tutaj dlatego że buduję własną frezarkę cnc pole robocze 440x320x240, jestem na takim etapie że mam ramę,stół teowy,krzyżak, a w najblizszym czasie będę składał sobie to oczywiście w całość na hiwinach.
Ale nie o tym temat więc do sedna.
Nie mam większego pojęcia na temat elektroniki i silników krokowych i sterowników, ale mam kilka opcji z których chiałbym poskładać maszynę.
Silniki jakie chciałbym założyć to 4.3 Nm 3,5A 60HS100-3504A08-D24 4,3N.m 3,5A
Wybrałem coś takiego ale czy przez to że jest duży moment nie będą zbyt wolne ? Ewentualnie czy jakaś opcja zamienna.

Sterowniki silników krokowych to m542 i tu też jest ciekawa opcja bo ebmia ma za 250 a u chinczyka taki sam za 140 i czy warto dołożyć i brać "nasze" czy zamawiać ze wschodu ? Nie chodzi o to że chcę przyoszczędzić a o to czy jest sens brać zamiennik który sprawdzi się tak samo.

Zasilacz jakoś tam sobie poskładam chyba, ale płyta główna czy też brać jakąś chinską dedykowaną pod mach3 czy może zamówić w polsce np. ssk mb2?
Jeśli jest ktoś obeznany to czy może podrzucił by nazwy sprzętów które warte są polecenia i brać żeby potem nie było problemów że się coś grzeje, albo zjara.

Komputer przyszedł mi wczoraj i już mam wgranego linuxa więc na tym będę pracował oczywiście przez lpt



Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3978
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Budowa kompletnej elektroniki CNC

#2

Post napisał: tuxcnc » 17 paź 2020, 15:45

lukas96 pisze:
17 paź 2020, 12:14
czy przez to że jest duży moment nie będą zbyt wolne ?
Moment nie przekłada się bezpośrednio na prędkość.
To znaczy, że energia nie bierze się znikąd i przy określonym momencie i obrotach potrzeba odpowiedniej mocy.
Tyle tylko że moc to napięcie razy prąd, więc tyle samo będzie przy dużym prądzie i małym napięciu, co i przy dużym napięciu i małym prądzie.
Nie drążąc dłużej tematu, jak chcesz mieć szybko, to daj silniki 8A i sterowniki na 100 V.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5226
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Budowa kompletnej elektroniki CNC

#3

Post napisał: adam Fx » 17 paź 2020, 16:41

lukas96 pisze:Wybrałem coś takiego ale czy przez to że jest duży moment nie będą zbyt wolne ?

przykładowe osiągi
https://youtu.be/0uX70uuBJfc
lukas96 pisze:Sterowniki silników krokowych to m542 i tu też jest ciekawa opcja bo ebmia ma za 250 a u chinczyka taki sam za 140
https://oferta.*/?sterownik- ... okowego,52 marek kolega z forum w dodatku elektronik ma sprawdzone podzespoły
lukas96 pisze:Zasilacz jakoś tam sobie poskładam
https://youtu.be/79gltB7Sk7I?t=516
lukas96 pisze:ale płyta główna czy też brać jakąś chinską
https://youtu.be/Dqvj0nmPxNQ?t=71
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1150
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Budowa kompletnej elektroniki CNC

#4

Post napisał: TOP67 » 17 paź 2020, 17:42

Najpierw określ, jakiej prędkości oczekujesz. Pole robocze nie jest ogromne, więc czas przejazdu szybkiego, nie będzie raczej krytyczny.
Prędkość zależy od skoku śruby (jeśli napędzasz śrubą) oraz prędkości maksymalnej silnika. A ta zależy od napięcia zasilania i częstotliwości impulsów. Dając mniejszy mikrokrok, uzyskasz większą prędkość, ale mniejszą rozdzielczość (i większy hałas).
Dając większy skok śruby, też zwiększysz prędkość i zmniejszysz rozdzielczość. Spadnie też moment (bo to zwykła przekładnia). Do tego dochodzą jeszcze straty zależne od rodzaju śruby. Tu masz kalkulator do policzenia siły przy różnych śrubach https://www.ebmia.pl/wiedza/kalkulatory ... na-srubie/

Jeszcze o wpływie napięcia na prędkość. Silnik jest sterowany prądem, nie napięciem. To sterownik jest odpowiedzialny za podanie odpowiedniego prądu. Przy małych prędkościach, napięcie może być małe, prawie wyliczone z prawa Ohma. Ale mimo, że jest to silnik prądu stałego, to faktycznie jest on zasilany prądem przemiennym (bipolarny) lub zmiennym (unipolarny). Im większy mikrokrok, tym bardziej przypomina to sinusoidę. Wraz ze wzrostem prędkości obrotowej, rośnie częstotliwość zasilania i wpływ reaktancji. Aby dostarczyć ten sam prąd, potrzeba większego napięcia. Oczywiście sterownik musi takie napięcie obsługiwać. Nie należy przesadzać z napięciem, bo przy małych prędkościach, to sterownik musi odprowadzić nadwyżkę w postaci ciepła.


Autor tematu
lukas96
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 26 lut 2019, 08:49

Re: Budowa kompletnej elektroniki CNC

#5

Post napisał: lukas96 » 17 paź 2020, 18:42

Skok śruby będzie 5 i będzie to 20 mm w osi X i Y a w osi Z dam 16 z uwagi na mniejsze obciążenia.
Skok taki a nie inny bo to jest moim zdaniem odpowiedni dla takiej powierzchni roboczej stołu.
Posów w jaki celuję to około 4000mm/min w zakresie maksymalnym, maszyna ma służyć głowinie do aluminium i wolał bym wykonać kilka szybszych przejść niż skrobać powoli i zaklejać frez.
Przykładowo silnik biopolarny 200 kroków na obrót 3nm 3a 4.8 v czyli wychodzi 14.4 VA czyli jaka jest jego moc i jaką prędkość z niego mogę uzyskać?
Przepraszam bardzo ale jestem kompletnie zielony z elektryki i elektroniki ;/

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 3978
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Budowa kompletnej elektroniki CNC

#6

Post napisał: tuxcnc » 17 paź 2020, 19:46

lukas96 pisze:
17 paź 2020, 18:42
Przykładowo silnik biopolarny 200 kroków na obrót 3nm 3a 4.8 v czyli wychodzi 14.4 VA czyli jaka jest jego moc i jaką prędkość z niego mogę uzyskać?
Chciałem wstawić link, ale nie daje rady bo to chyba konkurencyjne forum.
Tak powinieneś znaleźć :
https://www.google.com/search?sxsrf=ALe ... c%22+forum
Ostatnio zmieniony 17 paź 2020, 19:54 przez tuxcnc, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

TOP67
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1150
Rejestracja: 17 wrz 2018, 10:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Re: Budowa kompletnej elektroniki CNC

#7

Post napisał: TOP67 » 17 paź 2020, 19:51

Zapomnij o prawie Ohma. To działa tylko gdy silnik stoi. Zasilanie musi być dużo wyższe, minimum 36V.
4000 mm/min przy śrubie o skoku 5 mm, to 800 rpm. Osiągniesz to bez problemu na tych silnikach. Na filmie Adama, podobny silnik osiąga 2400 rpm i to ze sporym obciążeniem.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 5226
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Budowa kompletnej elektroniki CNC

#8

Post napisał: adam Fx » 17 paź 2020, 22:16

lukas96 pisze:4.8 v czyli wychodzi 14.4 VA czyli jaka jest jego moc i jaką prędkość z niego mogę uzyskać?
jak napisał TOP67 napięcie musi być większe
Widziałeś filmy jakie linkowałem ? wydaje mi się że tam jest większość odp. na pytania jakie zadajesz.
dodam jeszcze jeden (tak wiem za duże obr. wrzeciona :D) Silnik 3Nm3A Zelrp i śruby skok 10

https://youtu.be/R4-JHrszi1Q

a tu śruby skok 5

https://youtu.be/8tDEXrQymX8?t=1367
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Bronsonboss
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 278
Rejestracja: 14 sty 2018, 18:27
Lokalizacja: Cedry Wielkie

Re: Budowa kompletnej elektroniki CNC

#9

Post napisał: Bronsonboss » 17 paź 2020, 22:21

TOP67 pisze:
17 paź 2020, 19:51
Zapomnij o prawie Ohma. To działa tylko gdy silnik stoi. Zasilanie musi być dużo wyższe, minimum 36V.
4000 mm/min przy śrubie o skoku 5 mm, to 800 rpm. Osiągniesz to bez problemu na tych silnikach. Na filmie Adama, podobny silnik osiąga 2400 rpm i to ze sporym obciążeniem.
dokładnie... ja mam śruby ze skokiem 5mm i zwykłe krokowce z chin.. spokojnie 6000mm/min leci.. w szybkim posuwie jak potrzeba.. więcej nie próbowałem bo mi niepotrzebne...

nie nastawiaj się na takie prędkości bo okaże się że sztywność maszyny szybko sprowadzi cię na ziemię... i będziesz jeździł max 3-4 tys mm/min


baniok
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 63
Rejestracja: 19 wrz 2015, 00:34
Lokalizacja: Brzeszcze

Re: Budowa kompletnej elektroniki CNC

#10

Post napisał: baniok » 18 paź 2020, 16:17

adam Fx pisze:
17 paź 2020, 16:41

lukas96 pisze:Sterowniki silników krokowych to m542 i tu też jest ciekawa opcja bo ebmia ma za 250 a u chinczyka taki sam za 140
https://oferta.*/?sterownik-silnika-krokowego,52 marek kolega z forum w dodatku elektronik ma sprawdzone podzespoły


Co się stało z linkiem?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”