Fotowoltaika

Planujesz zakup sprzętu do warsztatu, masz problem z maszyną tu możesz o tym porozmawiać - nie tylko maszyny CNC

Autor tematu
Daniu
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 12

Re: Fotowoltaika

Post napisał: Daniu » 13 paź 2020, 09:02

Pytałem znajomych, bo kilku ma instalacje w domach i moce ~5kw. To w lecie największy chwilowy uzysk był w okolicach 4,3-4,5kw. Co daje Ok 90% mocy elektrowni. W zimie Ok 0,5kw czyli ~10%. Oczywiście trzeba wziąć pod uwagę, ze w zimie dzień krótszy. W sumie to największe zużycie mam w godzinach aktywności słońca...

Licznik mi już zmienili, dlatego mam pomiar energii biernej i wysyłane co 15min odczyty. Jak dołożę PV to aktywują tylko odpowiednia funkcje.
zlp pisze:
12 paź 2020, 23:52
[Jeśli masz dużo miejsca patrz ma koszt 1kW. Jeżeli mało, to bierz droższe, ale wydajniejsze.
A firmy jakieś konkretne? Bo nie wszystkie maja przedstawicielstwo w Europie co może być później problemem przy ewentualnej reklamacji.
zlp pisze:
12 paź 2020, 23:52
Dzisiaj fotowoltaika jest opłacalna, więc rada przestaje być na czasie. Odpowiedni inwerter skompensuje moce na całej instalacji, więc nie ma potrzeby bawić się w dławiki i inne rzeczy koło każdego urządzenia. Nie jestem pewien, czy to również działa, kiedy brakuje słońca, czy jest czym kompensować, ale może wystarczy skompensować część energii, aby wypaść z limitów i nie płacić. Nie znam sytuacji.
Na filmie który wklejałem gość pokazuje jak wyglada kompensacja, akurat odbiornik (silnik) jest mocniejszy niż produkcja przez instalacje i falownik próbuje kompensować co oczywiście do końca mu się nie udaje. Wg mnie to jest kwestia dokładnego dobrania mocy instalacji do potrzeb. Oczywiście nie zawsze będzie to możliwe w 100%, poza tym falownik kompensując energię bierna zmniejsza uzysk energii czynnej, co tez muszę wziąć pod uwagę.

„Trudne czasy tworzą silnych ludzi, silni ludzie tworzą dobre czasy, dobre czasy tworzą słabych ludzi, a słabi ludzie tworzą trudne czasy”…

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „WARSZTAT”